ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς οριστική διάσπαση οδηγείται η ΓΕΝΟΠ, τι κρύβει η κόντρα Φωτόπουλου-Σπάρτακου

11:16 - 29 Μαϊ 2012 | Ειδήσεις
Προς οριστική διάσπαση οδηγείται η ΓΕΝΟΠ, τι κρύβει η κόντρα Φωτόπουλου-Σπάρτακου
Ρήξη με χαρακτηριστικά διάσπασης πυροδοτεί η ενδοσυνδικαλιστική σύγκρουση που μαίνεται επί μήνες στο εσωτερικό της ΓΕΝΟΠ μεταξύ του σωματείου Σπάρτακος και της επίσημης ηγεσίας υπό τον Νίκο Φωτόπουλο, που κορυφώθηκε χθες με την ανταλλαγή αιχμηρών ανακοινώσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, όχι μόνο για τις διαδικασίες σχετικά με την προς υπογραφή νέα συλλογική σύμβαση, αλλά και για το «ποιος είναι μνημονιακός και ποιος όχι».

«Έχετε προσχωρήσει στο μνημονιακό στρατόπεδο γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις σας προβάλλονται από συγκεκριμένα μέσα», αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ, «ακολουθείτε διαδικασίες σταλινικού τύπου προκειμένου να εξασφαλίσετε με ισχνές πλειοψηφίες – όπως έγινε πρόσφατα (24/5/2012) στο Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ- αποφάσεις που είναι τοις πάσι γνωστό ότι απορρίπτει το σύνολο των εργαζομένων που ο Σπάρτακος εκπροσωπεί», απαντά ο τελευταίος.

 

Είχε προηγηθεί τη Κυριακή επίθεση του «Σπάρτακου» προς τη ΓΕΝΟΠ όπου την κατηγορούσε ότι η σύμβαση που συμφώνησε με τη διοίκηση της ΔΕΗ δεν γίνεται δεκτή γιατί μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων σε μονάδες και ορυχεία, ενώ παράλληλα είχε αποστείλει εξώδικό στη διοίκηση Ζερβού καλώντας τον σε διαπραγμάτευση και να μην αποδεχθεί το κείμενο Φωτόπουλου.

 

 

 

Τι κρύβει η κόντρα…


Πρόκειται για μια ρήξη που σχετίζεται με τα διαφορετικά μισθολογικά συμφέροντα εντός της ΔΕΗ αλλά και με το ίδιο το πολιτικό σκηνικό και το προεκλογικό κλίμα. Πίσω από τις διαφωνίες των δύο πλευρών για την προς υπογραφή νέα συλλογική σύμβαση βρίσκονται τα διαφορετικά μισθολογικά συμφέροντα που έχουν διαμορφωθεί πλέον εντός ΔΕΗ μετά τη διάσπαση της επιχείρησης σε θυγατρικές, σε συνδυασμό με την προσχώρηση εδώ και καιρό του Νίκου Φωτόπουλου στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο, και στο φλερτ που του αποδίδουν πολλοί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Καταρχήν, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εναρμόνισης της χώρας με την κοινοτική νομοθεσία, η ΔΕΗ έχει διασπασθεί στη μητρική εταιρεία που συνεχίζει και ελέγχει τα λιγνιτορυχεία και τις μονάδες, και στις θυγατρικές ΑΔΜΗΕ (που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς), και ΔΕΔΔΗΕ (που ελέγχει το δίκτυο διανομής). Άλλα μισθολογικά συμφέροντα έχουν πλέον οι εργαζόμενοι στη μητρική, και άλλα το προσωπικό της μεταφοράς και της διανομής. Η κατηγορία που δέχεται από το Σπάρτακο ο Νίκος Φωτόπουλος είναι ότι έκανε ότι μπορούσε για να κατοχυρώσει τα συμφέροντα των εργαζομένων στις θυγατρικές αλλά και μιας σειράς διευθύνσεων, πλην εκείνων σε σταθμούς και ορυχεία. Και αυτό παρ’ ότι, παραμονές της απόσχισης του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Φωτόπουλος που υπαγόταν στη Διανομή, ζήτησε και πέτυχε να μετατεθεί στη μονάδα του Λαυρίου, που ελέγχεται δηλαδή από τη μητρική ΔΕΗ.

 

Ένα άλλο σημείο στο οποίο αντιτίθενται Σπάρτακος και ΓΕΝΟΠ αφορά στις πωλήσεις των μονάδων, και ειδικά στην κατασκευή της Πτολεμαίδας V. O πρόεδρος του Σπάρτακου Γιώργος Αδαμίδης έχει δηλώσει ότι αν δεν καταστεί εφικτό από τη διοίκηση να βρει τα κεφάλαια για την κατασκευή της (κόστους 1,5 δις. ευρώ), τότε είναι διατεθειμένος να συζητήσει την προοπτική η μονάδα να γίνει από κοινού με ιδιώτες. Προοπτική που ούτε να ακούει δεν θέλει η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ.

 

Τέλος, αποτελεί κοινό μυστικό ότι εδώ και αρκετό καιρό ο Νίκος Φωτόπουλος «φλερτάρει» με το ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και μια διετία, και ειδικά από τότε που επιβλήθηκε το «χαράτσι» στα ακίνητα, έχει βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρ’ ότι κάθε φορά που του γινόταν η ερώτηση αν θα παραμείνει στο κόμμα, δήλωνε ότι είναι «ΠΑΣΟΚ πολύ περισσότερο απ’ ότι πολλοί άλλοι». Ωστόσο, όταν του είχε γίνει το ίδιο ερώτημα πριν από το Πάσχα είχε δηλώσει «σοσιαλιστής και αντιμνημονιακός», χωρίς όμως τη παραμικρή αναφορά στο ΠΑΣΟΚ.

 

 

ΓΕΝΟΠ : «Μας υπονομεύετε»


Στη χθεσινή της ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ κατηγορεί τον Σπάρτακο ότι συμμετέχει σε ένα ευρύτερο σχέδιο υπονόμευσης, αμφισβήτησης και οικονομικού στραγγαλισμού της. Κατά τη ΓΕΝΟΠ αυτό αποδεικνύεται από τις «αλλεπάλληλες απαξιωτικές, και υπονομευτικές ανακοινώσεις της ηγεσίας και του σωματείου Σπάρτακος προς τη ΓΕΝΟΠ», που «ω του θαύματος κάθε φορά φουσκωμένες από υπερβολές προβάλλονται μέσα από 4 συγκεκριμένες εφημερίδες, ένα ραδιοφωνικό και ένα τηλεοπτικό σταθμό που έχουν πάρει εργολαβία το κτύπημα της ομοσπονδίας εδώ και 2 χρόνια».


Κατηγορεί επίσης το Σπάρτακο ότι συμπαρατάσσεται με τις «μνημονιακές» δυνάμεις που επιτίθενται στη ΓΕΝΟΠ λόγω της αντιμνημονιακής της στάσης. Και συγκεκριμένα αναφέρει : «Εάν τώρα σταθούμε να δούμε ποιοι είναι οι σοβαροί και αξεπέραστοι (!!) λόγοι που οδήγησαν την ηγεσία του Σπάρτακου σ΄ αυτήν την διασπαστική απόφαση, τότε όλοι θα καταλάβουν ότι οι μάσκες έπεσαν και ότι πίσω απ΄αυτην την επίθεση κρύβεται ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σταθερά και αταλάντευτα εξακολουθεί να είναι ενάντια στο Μνημόνιο, ενάντια στα συμφέροντα και κυρίως το ότι έχει μια στάση συνέπειας απέναντι στον κόσμο της εργασίας, αποφεύγοντας να δώσει διαπιστευτήρια και στήριξη σε όσους αφαίρεσαν τις κατακτήσεις του και έκλεψαν τα όνειρα και τη ζωή του».

 

Επίσης καταφέρεται εναντίον του λέγοντας ότι η ηγεσία του «δεν σήκωσε ποτέ με ένταση και πάθος τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα, και δεν έβγαλε παρά μονάχα μια ανακοίνωση, χωρίς καμιά δράση, για τη μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπράκτορα και τη χρησιμοποίηση του αγαθού της ενέργειας σε μοχλό εκβιασμού της κοινωνίας…»

 

 

Τι απαντά ο Σπάρτακος



Στην απάντησή του προς τη ΓΕΝΟΠ ο Σπάρτακος σημειώνει ότι «η ηγεσία του υλοποιεί αποφάσεις που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ομόφωνες και ουδέποτε ακολούθησε την τακτική των «παρασκηνιακών κινήσεων», αλλάζοντας μάλιστα με Σταλινικού τύπου διαδικασίες τους Συμβούλους του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να εξασφαλίσει με ισχνές πλειοψηφίες –όπως έγινε πρόσφατα στο Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ- αποφάσεις που είναι τοις πάση γνωστό, ότι τις απορρίπτει το σύνολο των εργαζομένων που ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκπροσωπεί».

Προσάπτει επίσης στη ΓΕΝΟΠ ότι έχει συνδικαλιστές που «δεν γνωρίζουν καν ότι έχει προκηρυχτεί απεργία», όταν οι εργαζόμενοι του Σπάρτακου «γράφουν» μέρες και όχι ώρες απεργίας».

 

Οσο για τη κατηγορία περί «μνημονιακών» της ΓΕΝΟΠ απαντά : «… Την ομοσπονδία τη στηρίζουν αυτοί, που έχουν τη δυναμική να κλείσουν σταθμούς παραγωγής και ορυχεία, χάνοντας μάλιστα 'πανάκριβα μεροκάματα'. Τους αγώνες ενάντια στο Μνημόνιο τους στηρίζουν οι δράσεις στους χώρους εργασίας και οι κινητοποιήσεις/αγώνες που δίνονται στους δρόμους και όχι με «καθιστική διαμαρτυρία» στα γραφεία, μέσω της έκδοσης κατευθυνόμενων δελτίων τύπου».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.