ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι θα πάνε στα υπουργεία

23:11 - 14 Ιουν 2012 | Συνεντεύξεις
Ποιοι θα πάνε στα υπουργεία
Δείτε τα ονόματα που ακούγονται για την συγκρότηση κυβέρνησης από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Οι δημοσκοπήσεις, πριν απαγορευτούν, έδειχναν πως τα πρώτα δύο κόμματα θα είναι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Για την 17η Ιουνίου δε φαίνεται ότι θα αλλάξει κάτι ως προς αυτή τη σειρά, αν και υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ποιος από τους δύο σχηματισμούς θα είναι πρώτος, σύμφωνα με τις «κρυφές» δημοσκοπήσεις που κάνουν τα κόμματα και οι φήμες θέλουν τη ΝΔ να έχει ένα –έστω μικρό- προβάδισμα.

 

Όποιο κόμμα όμως και αν βγει, θα έχει ενδιαφέρον με ποιο τρόπο θα στελεχώσει την κυβέρνηση της επόμενης μέρας, Δεδομένου του γεγονότος ότι η αυτοδυναμία θα είναι ακόμα και σ’ αυτές τις εκλογές «όνειρο απατηλό», έχει γίνει πολύ κουβέντα για το ποια άτομα θα αναλάβουν ρόλο στις υπουργικές καρέκλες από την 18η Ιουνίου και μετά.

 

Το σίγουρο είναι πως κανένα κόμμα δεν μπορεί να είναι βέβαιο ότι θα διαμορφώσει το υπουργικό συμβούλιο μόνο με δικά του στελέχη, ούτε η ΝΔ αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως είναι πολύ πιθανό στις συνεργασίες που θα προκύψουν να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα και μέλη άλλων κομμάτων, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι ο βασικός κορμός να αποτελείται από τον πρώτο σχηματισμό, είτε αυτός είναι ΝΔ είτε είναι ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Βέβαιος ο ρόλος της Ντόρας


Από το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, έχουν ήδη ακουστεί τα πρώτα ονόματα για τα βασικά υπουργεία σε περίπτωση που βγει η ΝΔ πρώτο κόμμα. Η χρησιμοποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη θεωρείται «σιγουράκι», με τον Κώστα Χατζηδάκη να έχει σχεδόν καπαρώσει μια θέση στο επιτελείο του κ. Σαμαρά όσον αφορά την πολιτική της Ανάπτυξης. Από τις θέσεις που προβληματίζουν, είναι αυτή του υπουργού Οικονομικών με τις τελευταίες πληροφορίες να εμφανίζουν τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Ανδρέα Δήμα ως φαβορί για τη θέση.

 

Μία πρώτη πρόβλεψη που «τολμάμε» για τα βασικά υπουργεία σε περίπτωση νίκης της ΝΔ:

 

Υπουργείο Οικονομικών: Σταύρος Δήμας

Υπουργείο Ανάπτυξης: Κώστας Χατζηδάκης

Υπουργείο Εξωτερικών: Ντόρα Μπακογιάννη

Υπουργείο Αμύνης: Δημήτρης Αβραμόπουλος

Υπουργείο Απασχόλησης ή Εργασίας: Νίκος Νικολόπουλος

Υπουργός Εσωτερικών: Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Υπουργός Δικαιοσύνης: Χαράλαμπος Αθανασίου

 

Για τα υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας φαβορί είναι οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Άρης Σπηλιωτόπουλος αντίστοιχα, ενώ έχει εκφραστεί πολλές φορές από το επιτελείο της ΝΔ η ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το πρώτο φαβορί για υπουργός επί των θεμάτων τουρισμού θα τεθεί η Όλγα Κεφαλογιάννη. Για κυβερνητικός εκπρόσωπος προορίζεται ο σημερινός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.

 

 

Και εξωκοινοβουλευτικοί στην κυβέρνηση;

Μετά από το εκλογικό ποσοστό που απέσπασε την 6η Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «ανοίξει» το πρόγραμμα και τις θέσεις του από την Αριστερά μέχρι και την κεντροδεξιά. Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο, η Κουμουνδούρου δε θέλει να κινηθεί σε στενά κομματικά πλαίσια ια το σχηματισμό κυβέρνησης, εφ’ όσον καταφέρει να κερδίσει στη μάχη της ερχόμενης Κυριακής.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του προσανατολίζονται σ’ ένα κυβερνητικό σχηματισμό που θα «αγγίζει» όσο το δυνατόν περισσότερες τάσεις, γι αυτό σκοπεύει να περιλάβει άτομα με διαφορετικές θέσεις στο υπουργικό του συμβούλιο.

 

Υπουργείο Οικονομικών: Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Ανάπτυξης: Γιώργος Σταθάκης

Υπουργείο Εξωτερικών: Γιώργος Μπαλάφας

Υπουργείο Αμύνης:   Θοδωρής Δρίτσας

Υπουργείο Απασχόλησης ή Εργασίας: Αλέξης Μητρόπουλος

Υπουργείο Εσωτερικών: Δημήτρης Παπαδημούλης

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Γιώργος Κατρούγκαλος

 

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και άλλα μεγαλοστελέχη του κόμματος όπως η Σοφία Σακοράφα (ακούγεται για υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και η Ρένα Δούρου ( «παίζει» δυνατά να αναλάβει ρόλο στον τομέα της Υγείας). Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θεωρείται από πολλούς ως «μπαλαντέρ» μιας και μπορεί να αναλάβει ρόλο και στο Εργασίας αλλά και στο Εσωτερικών. Για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου το φαβορί είναι ο σημερινός εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:10 - 17 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.