ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μάτια όλων στην Ελλάδα

09:00 - 17 Ιουν 2012 | Ειδήσεις
Τα μάτια όλων στην Ελλάδα
Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρίσκεται η χώρα μας

Σε αναβρασμό βρίσκονται τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσινγκτον για τα αποτελέσματα των αυριανών βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα. Επίσημα το Βερολίνο και η Κομισιόν διατηρούν χαμηλούς τόνους και αποφεύγουν να σχολιάσουν.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πία Αρενκίλντε χθες απέφυγε να απαντήσει στη «βροχή» ερωτημάτων που δέχθηκε για την Ελλάδα και δήλωσε λακωνικά ότι «το πεδίο ανήκει στους Έλληνες ψηφοφόρους. Θα υπάρξει αντίδραση της Επιτροπής, μόλις γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών». Η Γερμανία δια στόματος του εκπροσώπου της Α.Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ ξεκαθάρισε ότι «η καγκελάριος δεν δίνει σύσταση ψήφου για τις εκλογές στην Ελλάδα».

Οι έντονες ανησυχίες για την Ελλάδα αποτυπώθηκαν και στην ανακοίνωση των προέδρων της Ε.Ε. και της Κομισιόν ενόψει των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των G20, την οποία αναμένεται να μονοπωλήσει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

«Θα καταστήσουμε σαφές ότι θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» υπογράμμισαν οι κ.κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

«Στο πλαίσιο αυτό, η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ θα αποτελέσει σημαντικό θέμα συζήτησης στη φετινή διάσκεψη κορυφής της ομάδας G20. Θα επιβεβαιώσουμε ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της ΕΕ να δοθεί μια συνολική απάντηση στην κρίση δημόσιου χρέους, με την αντιμετώπιση των προκλήσεων των ευάλωτων χωρών, τη στήριξη της ανάπτυξης μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και διαφοροποιημένης και ευνοϊκής για την ανάπτυξη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, την ενίσχυση των οικονομικών τειχών προστασίας στη ζώνη του ευρώ, τη χρηματοδότηση και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ» υποστήριξαν οι πρόεδροι της Ε.Ε. και της Κομισιόν.

Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Βρετανίας υπό τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπέι ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Μεξικό την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, τα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι κατά την τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες συζήτησαν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης επιχείρησε να υποβαθμίσει την σημασία της τηλεδιάσκεψης και ανέφερε ότι πρόκειται για μία συζήτηση ρουτίνας με στόχο να ετοιμαστεί η ατζέντα για την Σύνοδο των G20. Σε ερώτηση για της ελληνικές εκλογές ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε ότι «είναι θέμα του ελληνικού λαού και ξεκάθαρα πρέπει να διεξάγουν τις δημοκρατικές διαδικασίες τους.

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βρετανίας υποστήριξε ότι θα πρέπει να τερματιστεί η αβεβαιότητα που είναι επιζήμια για την ευρωπαϊκή οικονομία. «Πρέπει να δούμε ενέργειες αντιμετώπισης των προβλημάτων στην ευρωζώνη το συντομότερο δυνατό» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κάμερον.

Ενδεικτικό της αναταραχής είναι το γεγονός ότι ο ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν δεν θα μεταβεί στην Σύνοδο των G20, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέβαλαν το ταξίδι τους για το Μεξικό. Πάντως, σε ερώτηση ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου διευκρίνισε ότι η αναβολή του ταξιδιού δεν έχει σχέση με τις εκλογές στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οι μεγάλες εταιρείες σε ολόκληρο τον πλανήτη βρίσκονται σε συναγερμό αυτό το Σαββατοκύριακο ενόψει των ελληνικών εκλογών που ενδέχεται να αποδειχθούν καθοριστικές για το μέλλον του ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.