ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκηνικό μάχης μεταξύ Συρίας - Τουρκίας

12:47 - 29 Ιουν 2012 | Συνεντεύξεις
Σκηνικό μάχης μεταξύ Συρίας - Τουρκίας
Όλο και πιο κοντά το σενάριο ανοικτής πολεμικής εμπλοκής των δύο χωρών

Στρατηγός των ανταρτών που μάχονται κατά του καθεστώτος Ασαντ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι κυβερνητικές συριακές δυνάμεις συγκέντρωσαν 170 άρματα μάχης βόρεια της πόλης Χαλέπι, κοντά στα τουρκικά σύνορα, αλλά δεν υπάρχει καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση της σχετικής αναφοράς.

Ο στρατηγός Μουσταφά αλ-Σέιχ, επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, μιας ένωσης ανώτερων αξιωματικών που αυτομόλησαν από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ, είπε ότι τα άρματα μάχης βρίσκονται στη Σχολή Πεζικού, κοντά σε χωριό 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπίου.

"Τα άρματα μάχης είναι τώρα στη Σχολή Πεζικού. Είτε ετοιμάζονται να κινηθούν προς τα σύνορα για να αντιμετωπιστεί η τουρκική ανάπτυξη ή ετοιμάζουν επίθεση σε πόλεις και χωριά μέσα και γύρω από την παραμεθόρια ζώνη βόρεια του Χαλεπίου", είπε ο αλ-Σέιχ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρόιτερς. Ανέφερε επίσης ότι τα άρματα μάχης είναι της 17ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας.

Στο μεταξύ, ο Σύρος πρόεδρος κατηγόρησε τους δυτικούς και ορισμένες αραβικές χώρες ότι υποστηρίζουν στρατιωτικά την ένοπλη εξέγερση στη Συρία. "Είναι σαφές ότι οι δυτικές χώρες και ορισμένες χώρες της περιοχής (...) υποστηρίζουν ένοπλες ομάδες στη Συρία", δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες από την κρατική ιρανική τηλεόραση.

"Δεν έχουμε χειροπιαστές αποδείξεις (...) που να δείχνουν ότι οι χώρες αυτές επεμβαίνουν (στις ένοπλες συγκρούσεις), τις περισσότερες φορές η υποστήριξή τους είναι κρυφή και έμμεση, οι κυβερνήσεις δεν εμπλέκονται άμεσα", συνέχισε. "Ομως η σχέση είναι πολύ σαφής, μπορεί κανείς να τη δει στις πολιτικές τους θέσεις και ορισμένες χώρες έχουν εκφράσει ακόμη και την υποστήριξή τους στον ένοπλο αγώνα", πρόσθεσε.

Ο Σύρος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του έχει καθήκον να "εξαλείψει τους τρομοκράτες" για να προστατεύσει το λαό της. "Η ευθύνη της συριακής κυβέρνησης είναι να προστατεύει όλους τους πολίτες μας. Εχεις ευθύνη να εξαλείψεις τους τρομοκράτες σε οποιαδήποτε γωνιά της χώρας", σημείωσε κατά την συνέντευξή του στην κρατική ιρανική τηλεόραση.

Ο Ασαντ απέκλεισε οποιαδήποτε λύση στη συριακή κρίση που θα επιβληθεί από το εξωτερικό. "Δεν θα αποδεχθούμε οποιοδήποτε μη συριακό, μη εθνικό μοντέλο, είτε προέλθει από μεγάλες χώρες είτε από φιλικές χώρες. Κανείς δεν γνωρίζει πώς να λύσει τα προβλήματα της Συρίας καλύτερα από εμάς", σημείωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.