ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με χρήση χημικών όπλων απειλεί η Συρία

13:50 - 23 Ιουλ 2012 | Συνεντεύξεις
Με χρήση χημικών όπλων απειλεί η Συρία
Εν μέσω καθαρού εμφυλίου και με τον πρόεδρο Άσαντ υπό ασφυκτική πίεση να αποχωρήσει, το συριακό καθεστώς αναγνωρίζει για πρώτη φορά πως έχει στην κατοχή του χημικά και βιολογικά όπλα και προειδοποιεί ότι θα τα χρησιμοποιήσει μόνο εφόσον δεχθεί εξωτερική επίθεση -και «ποτέ κατά του συριακού λαού όποιες και αν είναι οι εξελίξεις» εντός της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών διαμηνύει ότι το οπλοστάσιο είναι ασφαλές και φρουρείται από το στρατό, απαντώντας προφανώς στην ολοένα και αυξανόμενη διεθνή ανησυχία ότι τα χημικά όπλα μπορεί να πέσουν στα χέρια εξεγερμένων που μάχονται το καθεστώς, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρείται ότι ενδέχεται να έχουν δεσμούς με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

«Χημικά ή βιολογικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ, και επαναλαμβάνω ποτέ, κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Συρία όποιες και αν είναι οι εξελίξεις εντός της Συρίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ Τζιχάντ Μακντισί, αντικρούοντας ταυτόχρονα φόβους ότι τα όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο το καθεστώς για την «επιβίωσή» του.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Δαμασκό, ο Σύρος αξιωματούχος μίλησε όμως για την πιθανότητα «τρομοκρατικές ομάδες» να προμηθευτούν βιολογικά όπλα από ξένες δυνάμεις και να τα χρησιμοποιήσουν σε κάποιο χωριό της Συρίας κατηγορώντας στη συνέχεια τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας υπογράμμισε επίσης ότι τα όπλα είναι αποθηκευμένα με ασφάλεια, φρουρούνται από τις συριακές Ένοπλες Δυνάμεις και δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ εκτός εάν η Συρία βρεθεί αντιμέτωπη με ξένη επίθεση.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση στην Δαμασκό εξομαλύνεται και σύντομα θα επιστρέψει στο «φυσιολογικό».

Η Συρία πιστεύεται ότι διαθέτει αέριο μουστάρδας και άλλα νευροτοξικά αέρια, και πυραύλους Scud ικανούς να μεταφέρουν τα θανατηφόρα χημικά όπλα, καθώς και μία ποικιλία προηγμένων συμβατικών όπλων, περιλαμβανομένων αντιαρματικών ρουκετών και τελευταίας τεχνολογίας φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει φόβους ότι το χάος που θα ακολουθούσε μία πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ θα επέτρεπε στους εχθρούς του να αποκτήσουν πρόσβαση στο χημικό οπλοστάσιο, και υπό αυτό το πρίσμα δεν έχει αποκλείσει μία στρατιωτική επέμβαση για να εμποδίσει αυτό το ενδεχόμενο.

Το πρακτορείο Reuters μεταφέρει δήλωση ανώτατου αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι οι Σύροι έχουν μεταφέρει το οπλοστάσιο από το βόρειο άκρο της χώρας, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις, προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλειά του.

Εν τω μεταξύ, οι μάχες για την Δαμασκό και το Χαλέπι συνεχίζονται, ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να σκληρύνουν ακόμα περισσότερο τις κυρώσεις τους σε βάρος της Συρίας, ειδικά το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, και ανακοίνωσαν πως διπλασιάζουν στα 63 εκατ. ευρώ την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Κυριακή σκοτώθηκαν σε μάχες και τις επιχειρήσεις καταστολής 123 άνθρωποι -67 άμαχοι, 34 στρατιωτικοί και 22 αντάρτες.

Η Τουρκία, τέλος, ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρόξενό της από το Χαλέπι. Η Τουρκία έχει ήδη αποσύρει το διπλωματικό της προσωπικό από την πρεσβεία της στη Δαμασκό.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:53 - 23 Ιουλ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.