ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απορίες προκαλεί η στάση της ΓΣΕΕ

00:26 - 27 Ιουλ 2012 | Συνεντεύξεις
Απορίες προκαλεί η στάση της ΓΣΕΕ
Την ώρα που η ηγεσία της Συνομοσπονδίας τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία νέα μείωση μισθών, η δράση των συνδικαλιστών φαίνεται διαφορετική. Τι θα γίνει με τη Ελληνική Χαλυβουργία.

Ενώ το οικονομικό επιτελείο «κλειδώνει» τα νέα μέτρα για την επόμενη διετία, οι Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδος εκφράζει την έντονη αντίθεση της προς τις νέες περικοπές, χαρακτηρίζοντας τες ως «τη χαριστική βολή» στα δικαιώματα των πολιτών.

Η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέες προτάσεις για περικοπή μισθών ή συντάξεων, τονίζοντας πως τυχόν τέτοια μέτρα θα είναι άδικα και αναποτελεσματικά. Την ίδια στιγμή καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θα πρέπει να αντικαταστήσουν την κοινωνική πρόνοια που έχει διαρραγεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.


Το παράδειγμα των εμποροϋπαλλήλων

 

Ωστόσο, τη στιγμή που η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τη συζήτηση περί νέων περικοπών και ζητά την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα που ήταν τα προηγούμενα χρόνια (πριν τις μεγάλες μειώσεις που γίνανε επί των Μνημονίων), στην πράξη η λογική της φαίνεται να μην είναι τέτοια. Εξηγώντας η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) Υπέγραψε με τους εργοδοτικούς φορείς τη μείωση κατά 10% στις αποδοχές των εμποροϋπαλλήλων. Ειδικότερα, οι μισθοί των εργαζομένων στο εμπόριο από την πρώτη Αυγούστου επιστρέφουν στο επίπεδο που ήταν τον Ιανουάριο του 2009.

 

Η νέα ΣΣΕ προβλέπει μείωση κατά 6,3% στους βασικούς μισθούς και έως 9% - 10% στις τελικές - μεικτές αποδοχές (ανάλογα με την ειδικότητα) αν συνυπολογιστούν - από τη νέα χαμηλότερη βάση - τα καταβαλλόμενα επιδόματα, τα οποία διατηρούνται. Ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός διαμορφώνεται στα 860 ευρώ από 918 ευρώ, ενώ ανάλογες μειώσεις θα ισχύουν και για τις συνολικά 11 ειδικότητες.

Ανάλογα παραδείγματα υπήρξαν και στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων όπου υπεγράφη και εκεί ΣΣΕ για μείωση των αποδοχών.

Τα παραπάνω δημιουργούν απορίες για το ρόλο της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, με λένε κομμάτι από τα ίδια τα μέλη της να φέρονται δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που έχει η διοίκηση χειριστεί σειρά ζητημάτων όπως τη στάση της στο διάλογο με τους εργοδοτικούς φορείς. Οι πληροφορίες από το εσωτερικό της Συνομοσπονδίας αναφέρουν πως ο Γιάννης Παναγόπουλος έχει αρχίσει και χάνει το έρισμα του μέσα στους κόλπους της ΓΣΕΕ. Ένας από τους λόγους που αποδίδεται το παραπάνω είναι και η ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού βραχίονα του ΣΥΡΙΖΑ («Αυτόνομη Παρέμβαση») που φαίνεται πως κερδίζει όλο και περισσότερη απήχηση μέσα σ’ αυτό το συνδικαλιστικό φορέα, μετά και από την καθιέρωση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα ως αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Σήμερα νέα συνάντηση για τη Χαλυβουργία

 

Ξανά στο μέτωπο των εργασιακών ζητημάτων, για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση των απεργών στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο με τον υπουργό Εργασίας. Οι απεργοί, που είναι κοντά στους 9 μήνες συνεχιζόμενων απεργιών θα θέσουν στον Γιάννη Βρούτση επιτακτικά το αίτημα για απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ που φρουρούν το εργοστάσιο από την προηγούμενη Παρασκευή.

Από την πλευρά του υπουργείου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η στάση που είχε διατυπωθεί από τον κ. Βρούτση τις προηγούμενες μέρες, ότι θα πρέπει το εργοστάσιο να μείνει ανοικτό και να λειτουργήσει δηλαδή, θα διατυπωθεί και αύριο, ενώ αργά το βράδυ της Πέμπτης, δεν υπήρχε αισιοδοξία πως θα υπάρξει λύση του ζητήματος άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι οι απεργοί έχουν νέα Γενική Συνέλευση το Σάββατο το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

 

Αλ. Βέλμαχος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:05 - 27 Ιουλ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.