ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σερβία: Επιδιώκει νέα συμφωνία με το ΔΝΤ

20:53 - 02 Αυγ 2012 | Ειδήσεις
Η Σερβία θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί την εξασφάλιση νέων πιστώσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντί για την επαναφορά σε ισχύ ενός προγράμματος το οποίο ανεστάλη νωρίτερα φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μλάντιαν Ντίνκιτς σήμερα.

«Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ είπαν ότι η υπάρχουσα συμφωνία είναι νεκρή και ότι θα πρέπει να γίνει μια νέα», τόνισε ο Ντίνκιτς στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

   
Το ΔΝΤ είχε αναστείλει τον Φεβρουάριο τη συμφωνία για μια προληπτική γραμμή πιστώσεων προς τη Σερβία, χωρίς να εκταμιευθούν ποτέ κεφάλαια, αφού η προηγούμενη σερβική κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στην περιστολή των δημοσίων δαπανών στα συμφωνημένα επίπεδα.

   
Μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς, ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα, μετά τις εκλογές του Μαΐου.

   
Ο Ντίνκιτς πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι προσκάλεσε ήδη το ΔΝΤ σε συνομιλίες για να συναφθεί νέα συμφωνία.

   
Εντωμεταξύ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ντέγιαν Σόσκιτς παραιτήθηκε σήμερα, καταγγέλλοντας ότι ένα νομοσχέδιο που συζητείται στη βουλή απειλεί την ανεξαρτησία της.

   
Το σχέδιο νόμου, το οποίο εισηγήθηκαν βουλευτές των Σοσιαλιστών, εντείνει τον κυβερνητικό έλεγχο στην τράπεζα και έχει επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

   
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο διοικητής της σερβικής κεντρικής τράπεζας Σόσκιτς ανέφερε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου «παραβιάζουν την ανεξαρτησία της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας και επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε αυτήν».

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.