ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ψήνεται» νέο χαράτσι στον τομέα της υγείας

09:45 - 06 Αυγ 2012 | Ειδήσεις
Στην πολύ κρίσιμη φάση εισέρχεται ο τομέας υγείας, καθώς όλα δείχνουν πως οι νέες περικοπές που θα αποφασιστούν για την επόμενη διετία θα ξεπερνούν κατά πολύ το μέχρι τώρα ανακοινωθέν ποσό των 600 εκατ. ευρώ. Καταλυτικής σημασίας προβλέπεται να είναι ο Σεπτέμβριος αναφορικά με το καινούργιο «ψαλίδισμα» των οικονομικών της υγείας, αφού τότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το ύψος των περικοπών, αλλά και για τους τομείς όπου θα υπάρξει αναπροσαρμογή των διαθέσιμων κονδυλίων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει η εισήγηση της τρόικας για περικοπή 2 δισ. ευρώ από τον κλάδο της υγείας συνολικά, εκ των οποίων τα 800 εκατ. από τον ΕΟΠΥΥ. Το υπουργείο Υγείας δεν επιβεβαιώνει επισήμως ούτε το ενδεχόμενο, ούτε το ύψος της νέας περικοπής, ωστόσο όπως τονίζει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του υπουργού Υγείας «όλα τα σενάρια είναι πιθανά».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για επιβολή ετήσιου πλαφόν ύψους 1.500 ευρώ σε κάθε ασφαλισμένο για ιατρικές πράξεις και νοσήλια, εξακολουθεί να εξετάζεται σοβαρά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Προς το παρόν πάντως, τηρείται σιγήν ιχθύος σχετικά με το σχέδιο για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των κονδυλίων που διατίθενται για την υγεία, είναι όμως δεδομένες οι ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα για περιορισμό των εξόδων των δημόσιων νοσοκομείων μέσω του ελέγχου των προμηθειών και του εξορθολογισμού των εφημεριών, αλλά και για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και καλύτερο έλεγχο της διακίνησης των σκευασμάτων.

 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μπαίνει επίσης η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα νοσήλια, ποσοστό που δεν έχει όμως αποφασιστεί ακόμη σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η αύξηση της συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων και η συμμετοχή των ασφαλισμένων για τα ραντεβού τους σε ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.