ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Curiosity: Το ρομπότ που θα αποκαλύψει τα μυστικά του Αρη

12:20 - 06 Αυγ 2012 | Συνεντεύξεις
 Curiosity: Το ρομπότ που θα αποκαλύψει τα μυστικά του Αρη
Το πυρηνοκίνητο ρομπότ της NASA, Curiosity, προσεδαφίστηκε με επιτυχία τη Δευτέρα στον κρατήρα Γκέιλ του Αρη, με σκοπό να αρχίσει την εξερεύνηση του στον «κόκκινο» πλανήτη. Στις τάξεις των ανθρώπων της NASA επικρατεί αισιοδοξία για την εξέλιξη του εγχειρήματος. Τα 565 εκατομμύρια χιλιόμετρα που διάνυσε το curiosity και τα 2,5 δισ. που κόστισε θα φανούν πολύ λίγα, αν τελικά καταφέρει να ανακαλύψει μορφή ζωής εκτός της γης, για πρώτη φορά.. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόπειρα αυτή περιείχε μεγάλο ρίσκο, καθώς οι προσπάθειες αποστολής στον Αρη έχουν ποσοστό επιτυχίας κάτω απο 50% μέχρι τώρα.

Η επιτυχημένη προσεδάφιση του ρομπότ έγινε φυσικά δεκτή με επευφημίες,  χειροκροτήματα και αγκαλιές από το προσωπικό της NASA.

 

Η ίδια ατμόσφαιρα χαράς επικράτησε και όταν το ρομπότ έστειλε την πρώτη φωτογραφία, εξαιρετικής καθαρότητας, της σκιάς του στο έδαφος του Άρη, αμέσως μετά την προσεδάφισή του.Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ένα άνευ προηγουμένου τεχνολογικό επίτευγμα».

Το ρομποτικό όχημα, λίγο πριν την προσεδάφισή του, έστειλε το πρώτο του σήμα, την ώρα που εισερχόταν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Αρη. «Λάβαμε σήματα, τα πράγματα φαίνονται καλά», δήλωσε μέλος της αποστολής που ελέγχει το διαστημικό όχημα. Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Αρη με ταχύτητα περίπου 20 χιλιάδων χλμ/ώρα. Ένας συνδυασμός συστημάτων (αλεξίπτωτα, ειδικά σχεδιασμένοι προωθητήρες κ.α.), που είναι ενσωματωμένα στο σκάφος, βοήθησαν το Curiosity ώστε να προσεδαφιστεί όσο πιο «μαλακά» γίνεται για να μην υποστεί ζημιά κανένα από τα προηγμένα και υπερευαίσθητα όργανα που διαθέτει.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσεδάφισης στον Αρη με επιτυχία, έγινε δεκτή με επευφημίες,  χειροκροτήματα και αγκαλιές από το προσωπικό της NASA. Οι επιστήμονες της NASA θα περιμένουν τώρα να δουν αν τα όργανα και τα συστήματα του Curiosity λειτουργούν ομαλά και δεν προέκυψε πρόβλημα σε κάποιο από αυτά κατά την διαδικασία εισόδου του ρομπότ στην ατμόσφαιρα του Αρη και της προσεδάφισης του στη συνέχεια.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς το ρομπότ έστειλε τις πρώτες εικόνες από το σημείο προσεδάφισης. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με μια από τις κάμερες, η οποία όμως δεν ήταν ακόμη σε πλήρη λειτουργία και για αυτό οι εικόνες είναι λίγο θολές και χαμηλής ανάλυσης.  Η ποιότητα των εικόνων, όμως, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, όσο το γεγονός ότι η κάμερα λειτούργησε αμέσως μετά την προσεδάφιση.

To πυρηνοκίνητο ρομπότ θα εξερευνήσει τον Αρη για δύο χρόνια και βασικός του στόχος είναι η αναζήτηση κάποιου ίχνους ζωής στον κόκκινο πλανήτη.


Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 06 Αυγ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.