ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΣΕΕ:Αρνούνται τον καθορισμό του κατωτάτου μισθού από το κράτος

16:16 - 29 Αυγ 2012 | Ειδήσεις
Tην έντονη άρνηση της ΓΣΕΕ να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου καθορισμού του κατωτάτου μισθού στη χώρα μας -ο οποίος έχει ήδη περικοπεί βάναυσα- εξέφρασε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Γιάννης Παναγόπουλος μετά τη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, αντίθετα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για τον κατώτατο μισθό, καθώς όπως δήλωσε παρότι σέβεται το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί και το ευρωπαϊκό κεκτημένο εννοώντας ότι θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών της ΕΕ στις οποίες το ύψος του κατώτατου μισθού καθορίζεται από την κυβέρνηση, αφού προηγηθεί διαβούλευση και εισήγηση των κοινωνικών εταίρων.

Άλλωστε ο κ. Βρούτσης έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει σημαίνοντα ρόλο στον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον οποίο βασίζεται το επίδομα ανεργίας και τα οικογενειακά επιδόματα που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό .

Σύμφωνα με τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Βρούτσης δεσμεύτηκε να επεξεργαστεί τρόπους «θωράκισης» των αποθεματικών των ταμείων  σε περίπτωση που ένα νέο «κούρεμα» αγγίξει και τα ασφαλιστικά ταμεία ( ήμερα αυτός ο κίνδυνος δεν είναι ορατός αλλά δεν έχει τίποτα αποκλειστεί για το μέλλον).

Επίσης  συζητήθηκε η εξεύρεση νέων πόρων υπέρ του ασφαλιστικού, όπως είναι η επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς και η επιβολή εισφοράς  επί των εσόδων από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου .


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε επίσης ότι αποτελεί μονόδρομο  η εξαγγελία κινητοποιήσεων αν περάσει  «ο νέος ορυμαγδός των σκληρών και επώδυνων μέτρων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους».

Υπουργός και κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη δημιουργία δύο επιτροπών τεχνοκρατών οι οποίες θα επεξεργαστούν, εντός δύο  μηνών, προτάσεις για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής καθώς και της ανεργίας -κυρίως των νέων- ενώ θα μελετηθεί το ενδεχόμενο καταβολής ορισμένων παροχών που κόπηκαν -όπως του κοινωνικού τουρισμού και της επιδότησης ενοικίου- αφού παρά την κατάργηση των οργανισμών, εργαζόμενοι και εργοδότες συνεχίζουν να καταβάλλουν εισφορές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.