ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη νορβηγική Petroleum Geo-Services (PGS) οι έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη

14:20 - 05 Σεπ 2012 | Συνεντεύξεις
Στη νορβηγική Petroleum Geo-Services (PGS) οι έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη
Μέχρι τέλος του χρόνμμου τα πρώτα συμπεράσματα, δήλωσε υπουργός Ενέργειας Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Η νορβηγική Petroleum Geo-Services (PGS) επιλέχθηκε για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με απώτερο στόχο να προκηρυχτεί γύρος παραχωρήσεων στις περιοχές αυτές στα μέσα του 2014, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη.

 

Σκάφος της PGS θα συλλέξει στοιχεία έως τα τέλη του έτους, είπε ο υπουργός Ενέργειας Ευάγγελος Λιβιεράτος, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής. Η αξία της σύμβασης δεν ανακοινώθηκε.

 

Υπενθυμίζουμε ότι στη τελική φάση, είχαν προεπιλεγεί τέσσερις εταιρείες -από τις αρχικά οκτώ εταιρείες που εξέφρασαν ενδιαφέρον- μεταξύ των οποίων και θα επιλεγεί ο ανάδοχος. Πρόκειται για τρεις νορβηγικών συμφερόντων, (TGS-Nopec, PGS και Spectrum), και μια αμερικανικών, (την ΙΟΝ με έδρα το Χιούστον).

 

Αν και αρχικά, κύκλοι του ΥΠΕΚΑ άφηναν να εννοηθεί ότι θα επιδιωχθεί να μην είναι μόνο μία η εταιρεία που θα αναλάβει τα σεισμικά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάδοχος θα είναι μάλλον ένας,  με το σκεπτικό πως διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος σύγχυσης εάν δεν είναι εντελώς «καθαρό» το τοπίο.


Ποια είναι τα βήματα

 

Με βάση τις εκτιμήσεις, τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι τα εξής: Μετά την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών, τα δεδομένα θα πάνε σε κατάλληλο κέντρο επεξεργασίας για να γίνει η ερμηνεία των δεδομένων. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί Ιούνιο με Ιούλιο του 2013. Θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έχει δεσμευθεί πριν την έναρξη των σεισμικών για τη διενέργεια διαγωνισμού παραχώρησης οικοπέδων, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του 2013. Συνεπώς το τέταρτο βήμα είναι η ανάδειξη αναδόχου ή αναδόχων που θα αναλάβουν την πραγματοποίηση γεωτρητικών ερευνών το 2014.


Κρήτη- Ισραήλ - Κύπρος

 

Πολλοί πάντως εκτιμούν ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης έχει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά με αυτά του Ισραήλ.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από το Μάρτιο, η Αθήνα, το Τελ Αβίβ και η Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχείς επαφές για ενδεχόμενη τριμερή ενεργειακή συνεργασία τόσο στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όσο κυρίως στη μεταφορά φυσικού αερίου από τα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα προς την Ευρώπη. Οι παραπάνω προοπτικές συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Παπαγεωργίου, με τον πρέσβη του Ισραήλ, Α. Μέκελ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:49 - 06 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.