ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρέχει άμεσα η κυβέρνηση τις ιδιωτικοποιήσεις σε ..τουριστικό φόντο

00:10 - 26 Σεπ 2012 | Συνεντεύξεις
Τρέχει άμεσα η κυβέρνηση τις ιδιωτικοποιήσεις σε ..τουριστικό φόντο
Όσο πιο γρήγορα θέλει το οικονομικό επιτελείο να βγάλει στο σφυρί 4 μεγάλα «φιλέτα» προς αξιοποίηση. Εντείνεται η πίεση από το Μαξίμου για να τελειώνουν τα προγράμματα fast track

Το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά, πριν τις εκλογές ακόμα, ήταν ξεκάθαρο. «Θα προχωρήσουμε άμεσα στην εκμετάλλευση της περιουσίας του δημοσίου». Στίγμα που το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχει κάνει «σημαία»  τις τελευταίες εβδομάδες, με το σερί των ιδιωτικοποιήσεων να τρέχει όλο και πιο άμεσα από την κυβέρνηση.

 

Από τη στιγμή που οι πιέσεις των δανειστών για εξοικονόμηση κεφαλαίων γίνονται όλο και πιο έντονες εν όψει της έκθεσης της τρόικας τον Οκτώβριο, από το ΤΑΙΠΕΔ γίνονται μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να βγουν στο σφυρί ακίνητα του δημοσίου που θα μπορούσαν να φέρουν οφέλη στα κρατικά ταμεία. Ήδη το επιτελείο του υπουργείου που είναι επικεφαλής ο κ. Χατζηδακής, έχει μέσα στο καλοκαίρι προβεί σε σημαντικές κινήσεις ώστε να προσελκύσει επενδυτές, από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

 

Το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν και η παρακείμενη λίμνη Βεγορίτιδα, ιδανικές τοποθεσίες για την ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού, προσφέρονται για αξιοποίηση σε ιδιώτες επενδυτές. Το χιονοδρομικό κέντρο είναι το ψηλότερο της Ελλάδας και η διάρκεια συγκράτησης του χιονιού είναι µεγάλη, ενώ δίπλα βρίσκεται η λιμνή Βεγορίτιδα στην οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθούν ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Στην περιοχή σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία πίστας 1.000 μέτρων, στην οποία θα µπορούν να προσγειώνονται ελαφρά αεροσκάφη µμεταφέροντας τουρίστες από περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, κέντρων ψυχαγωγίας και εστίασης. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί πιθανοί επενδυτές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης , οι προσφορές δε θα αργήσουν να φτάσουν για το συγκεκριμένο «φιλέτο» και αναμένεται οι περισσότερες να είναι από το εξωτερικό και ειδικότερα από την Αγγλία. Το ποσό για την παραχώρηση δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

 

Κρήτη: Οι Άγγλοι έρχονται

 

Ένα ακόμα «στοίχημα» για την αξιοποίηση του δημοσίου χαρτοφυλακίου, είναι η πώληση του τουριστικού θέρετρου στην Κρήτη και στην περιοχή Κάβο Σίδερο. Το project αφορά έκταση 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του νομού Λασιθίου στην Κρήτη, κοντά στο φοινικόδασος του Βάι. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών και βοηθητικών υποδομών, ενώ σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευαστεί κέντρο ευεξίας. Φορέας της επένδυσης είναι η βρετανική εταιρεία Loyalward Ltd., θυγατρική του ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επένδυση που θα κάνει η εταιρία θα αγγίζει268 εκατ. ευρώ και από το υπουργείο Ανάπτυξης περιμένουν ότι θα δημιουργηθούν 1.200 θέσεις εργασίας, ενώ σε βάθος τριών χρόνων αναμένεται αυτός ο αριθμός να αυξηθεί.

 

Χρήματα από τα… Πηγάδια

 

Μια ακόμα επένδυση που αναμένεται να προσελκύσει σημαντικό αριθμό ξένων επιχειρήσεων στη χώρα μας, είναι και η παραχώρηση σε ιδιώτες μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), είναι και το χιονοδρομικό κέντρο των 3 – 5 Πηγαδιών, εγχείρημα που αναμένεται να προσφέρει στο Δημόσιο ταμείο περί τα 30 εκατ. ευρώ, Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, υφυπουργό Ανάπτυξης, είναι ένα από τα πρώτα βήματα συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική κυβέρνηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή αρχή για τη συνεργασία των δύο διοικήσεων, στο έργο της καλύτερης εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας της χώρας. Η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου. Ο ιδιώτης ανάδοχος θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων για περίοδο 40 ετών, δημιουργώντας πάνω από 130 νέες θέσεις εργασίας.

 

 

Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προστεθούν και οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού και όχι μόνο. Το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι θέλει να δημιουργήσει μια «ελληνική Ριβιέρα» από το Φάληρο  μέχρι το Σούνιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει μια μεγάλη τουριστική ζώνη, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου θα μπορέσει να προσφέρει εκατοντάδες μέχρι και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι από το καλοκαίρι και μετά δεν έχουν γίνει πολλά βήματα ώστε να προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση, ωστόσο από το ΤΑΙΠΕΔ τονίζουν πως με τη διοίκηση του τωρινού επικεφαλής, Τάκη Αθανασόπουλου, αυτό το project αναμένεται να τρέξει πολύ γρήγορα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, πληροφορίες από το Ταμείο, σημειώνουν ότι αν τα γραφειοκρατικά ζητήματα που εμποδίζουν τις προτάσεις των επενδυτών λυθούν άμεσα, τότε οι φάκελοι από τους διεθνείς επενδυτές αναμένεται να φθάνουν σωρηδόν στην Αθήνα.

 

Aλέξανδρος Βέλμαχος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:37 - 26 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.