ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μάτι των χρυσοθήρων η Ελλάδα

23:58 - 15 Οκτ 2012 | Συνεντεύξεις
Στο μάτι των χρυσοθήρων η Ελλάδα
Αυστραλιανές και να καναδικές εταιρείες κάνουν χρήση του Fast Track για να ξεκινήσουν την εξόρυξη

Πριν από μερικές ημέρες, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση το δημοσιεύμα του πρακτορείου Bloomberg ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη μέχρι το 2016, με τους περισσότερους αναλυτές να μην λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν την εκτίμηση αυτή.

Όμως σήμερα ήρθε η Independent, επισημαίνοντας ότι οι καθυστερήσεις στην έγκριση αδειών για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού εκλείπουν μετά την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.

 

Για τρία χρόνια, η εταιρεία του Steve Sharpe, European Goldfields Ltd, προσπαθούσε να λάβει την άδεια για έρευνες χρυσού στην Ελλάδα, ενώ μόλις φέτος τα κατάφερε.

Καθυστερήσεις όπως του Sharpe είναι λιγότερο συχνές πλέον, μετά την οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα, η οποία ώθησε τους γραφειοκράτες να δώσουν έναν νέο επείγοντα χαρακτήρα στα prοject με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Eldorado Gold και Glory Resources αναπτύσσουν ήδη τέσσερα ορυχεία που θα μετατρέψουν την Ελλάδα στη μεγαλύτερη παραγωγό του πολύτιμου μετάλλου στην Ευρώπη από το 2016, αναφέρει η Independent.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ήδη καναδικές και αυστραλιανές εταιρείες έχουν κάνει χρήση των προγραμμάτων fast track, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παραγωγή περίπου 425.000 ουγκιών το 2016, αξίας 757 εκατ. δολαρίων (με βάση την τιμή της 5ης/10).

«Υπάρχει σαφής απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει ξυπνήσει στο δυναμικό της βιομηχανίας εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων», δήλωσε ο Jeremy Wrathall, πρόεδρος της Glory Resources. "Οι πολιτικοί συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι μία στάση υπερ της εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων είναι η κατάλληλη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας."

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη και μεγαλύτερος προμηθευτής περλίτη στον κόσμο, που χρησιμοποιείται στη μόνωση και ως υποκατάστατο του εδάφους για την κηπουρική, το 2010, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι μια μεγάλη παραγωγός χρυσού», δήλωσε ο Wrathall. "Είναι περίεργο ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ανεξερεύνητη, λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε πριν από την κρίση. Σύγχρονες τεχνικές εξόρυξης δεν έχουν καν χρησιμοποιηθεί ακόμη στην Ελλάδα".

Τελευταία τροποποίηση στις 14:50 - 16 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.