ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε ο χρυσός θα σπάσει τα κοντέρ των αποδόσεων - Το «έξυπνο χρήμα», σπεύδει να αγοράσει

23:29 - 16 Οκτ 2012 | Συνεντεύξεις
Πότε ο χρυσός θα σπάσει τα κοντέρ των αποδόσεων - Το «έξυπνο χρήμα», σπεύδει να αγοράσει
To επίπεδο των 1800 δολαρίων η ουγγιά για το χρυσό, αποτελεί το σημείο-κλειδί για τις αγορές.

Οπως τονίζουν οι τεχνικοί αναλυτές, εάν το πολύτιμο μέταλλο σπάσει το επίπεδο αυτό, τότε θα ακολουθήσει ένα ράλι άνευ προηγουμένου, ειδικά μετά τις εκλογές των ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου, με τον Soros, τoν Paulson και τον Ray Dalio να φαίνεται πως έχουν ήδη αρχίσει να «φορτώνουν» τα χαρτοφυλάκιά τους με χρυσό. Όπως δήλωσε ο Νick Barisheff, CEO της Bullion Management Group, το τύπωμα χρήματος που γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται παγκοσμίως, θα ωθήσει τον χρυσό στα 10.000 δολάρια η ουγγιά μεχρι το 2017.

 
Οι τιμές του χρυσού ενδέχεται να παραμείνουν συγκρατημένες μέχρι τις εκλογές των ΗΠΑ, αλλά μετά τις εκλογές (με τους αναλυτές να περιμένουν την επανεκλογή Ομπάμα), τα πολύτιμα μέταλλα θα ηγηθούν των αποδόσεων.Όπως εκτιμάται, από το Νοέμβριο μέχρι τους πρώτους μήνες του 2013, θα μπορούσαμε να δούμε μια από τις μεγαλύτερες ανοδικές κινήσεις των τιμών του χρυσού και του ασημιού που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής.
 
Στα εκλογικά έτη των ΗΠΑ, ο χρυσός τείνει να υστερεί έναντι άλλων ετών (+4,7% το 2004 και +5% το 2008), ενώ τα μετεκλογικά έτη, το πολύτιμο μέταλλο τείνει να εκτινάσσεται (+22% το 2005 και +25% το 2009). Οι επενδυτές οπότε, θα πρέπει να εκμεταλλευτουν την οποιαδήποτε ενδεχόμενη περαιτέρω βουτιά των τιμών του χρυσού τον Οκτώβριο, για να συσσωρεύσουν χρυσό αλλά και ασήμι.


Η UBS αύξησε μάλιστα την μέση τιμή του χρυσού για το 2013, στα 1900 δολάρια η ουγγιά, από 1725 δολάρια προηγουμένως, ενώ πριν μερικές ημέρες η Deutche Bank εκτίμησε πως το πολύτιμο μέταλλο θα αγγίξει τα 2.113 δολάρια η ουγγιά, το 2013 και τα 2.200 δολάρια η ουγγιά το 2014.


Το έξυπνο χρήμα διεθνώς συνεχίζει να διαφοροποιεί τις θέσεις του και να αυξάνει την έκθεσή του σε χρυσό. Μερικοί από τους πλουσιότερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο σήμερα παραμένουν bullish για το χρυσό λόγω των πολύ ευνοϊκών μακροοικονομικών, νομισματικών και γεωπολιτικά θεμελιωδών.

Το Financial Review επισημαίνει πως ο Soros, o Paulson και τώρα o Ray Dalio, ιδρυτή της Bridgewater Associates, το μεγαλύτερ hedge fund του κόσμου, όλοι έχουν στραφεί προς το χρυσό, την στιγμή που ο Warren Buffett είναι ένας από τους λίγους που έχουν απορρίψει εντελώς την ιδέα του χρυσού ως αντιστάθμιση ή ασφαλές καταφύγιο και επέκρινε μάλιστα όσους κατέχουν χρυσό. Όμως είναι γνωστό πως ο Buffett έχει τεράστια έκθεση σε αμερικάνικες μετοχές και στον αμερικάνικο τραπεζικό τομέα, και το δολάριο αποτελεί γνωστό «εχθρό» του χρυσού…
 
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού, θα συνεχίσει να ενισχύεται χάρη στις πρόσφατες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της Federal Reserve για την αγορά ομολόγων, το οποίο και παρέχει μακροπρόθεσμη στήριξη για το πολύτιμο μέταλλο.


Ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά 13%από τις αρχές του 2012 μέχρι σήμερα, καθιστώντας τον ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, παρά την «χλιαρή» του πορεία στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Το πολύτιμο μέταλλο έχει αυξηθεί κατά περίπου 215 δολάρια το 2012, με τα 165 δολάρια από αυτά τα κέρδη του να έχουν υλοποιηθεί τους τελευταίους δύο μήνες μόνο, μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την την πρόθεσή της να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων για να στηρίξει την οικονομία.


Η αποτυχία της τιμής του χρυσού να «σπάσει» το επίπεδο των 1.800 δολαρίων η ουγγιά, έχει οδηγήσει σε μια μικρή διόρθωση προς τα κάτω. Οι θεσμικοί επενδυτές δίνουν την εντύπωση ότι έχουν χάσει τον ενθουσιασμό τους για μια άλλη πρόκληση στα επίπεδα των 1790-1800 δολαρίων, επισημαίνει ο αναλυτής της HSBC, James Steel.
 
Όπως προσθέτει, βραχυπρόθεσμα, οι traders μπορεί να θέλουν μια μείωση στις καθαρές long θέσεις από τα σημερινά υψηλά επίπεδα, πριν επαναδεσμευτούν στον χρυσό.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, οι παράγοντες που βοηθούν να παραμείνει άθικτη η bullish τάση για το χρυσό είναι η προοπτική της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, οι συνεχιζόμενες αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες και η ζήτηση από τους βασικούς καταναλωτές, όπως η Κίνα.

 

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:40 - 17 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.