ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Στριχνίνη» σκότωσε τον Τουργκούτ Οζάλ

16:55 - 02 Νοε 2012 | Συνεντεύξεις
«Στριχνίνη» σκότωσε τον Τουργκούτ Οζάλ
Με δηλητήριο δολοφονήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης που έγινε με την εκταφή της σορού του.

Ο Τουργκούτ Οζάλ πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 17 Απριλίου του 1993, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν εκφράσει υποψίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος δολοφονήθηκε. Τελικά, η εισαγγελία της Άγκυρας αποφάσισε να ερευνήσει την υπόθεση διατάσσοντας την εκταφή της σορού και τη διενέργεια νεκροψίας.

Η εκταφή έγινε τις 2 Οκτωβρίου 2012 και αμέσως ξεκίνησε η έρευνα. Τα πρώτα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης ήταν αποκαλυπτικά καθώς βρέθηκαν ίχνη από το δηλητήριο στριχνίνη, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος πήρε μέσω φαγητού ή κάποιου υγρού.

Όπως ανέφεραν οι αρμοδιοι ιατροδικαστές στον τουρκικό Τύπο, το δηλητήριο δόθηκε στον Τουργκούτ Οζάλ 15 – 20 λεπτά πριν πεθάνει. Η στριχνίνη παραλύει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί καρδιακή προσβολή, η οποία ήταν και η αιτία θανάτου του Τούρκου προέδρου. Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακομη και οι ιατροδικαστές ευελπιστούν ότι η νεκροψία θα τους δώσει περισσότερα στοιχεία γυρω από τις συνθήκες δολοφονίας.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην Τουρκία η είδηση ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας Τουργκούτ Οζάλ δολοφονήθηκε με δηλητήριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης που έγινε μετά την εκταφή της σορού του.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το δηλητήριο στρυχνίνη παρέλυσε το αναπνευστικό του σύστημα και προκάλεσε καρδιακή προσβολή.

Το όνομα του Τουργκούτ Οζάλ συνδέθηκε με τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της Τουρκίας και τις ευρείες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της δεκαετία του 1980 καθώς και με τις προσπάθειες διευθέτησης του κουρδικού ζητήματος, καθώς είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για διάλογο με τους Κουρδους ηγέτης.

Ο κουρδικής καταγωγής Οζάλ διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 1983 έως το 1989 και στη συνέχεια πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας από το 1989 έως τον θάνατό του το 1993.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:05 - 02 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.