ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

21:14 - 05 Νοε 2012 | Συνεντεύξεις
 Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κατατέθηκε στη Βουλή το επίμαχο πολυνομοσχέδιο αφού εξασφαλίστηκε η συναίνεση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο σε μία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, προκειμένου να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη, για εξέταση και ψήφιση, μαζί με το μεσοπρόθεσμο.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα για την τετραετία 2013 - 2016, καθώς και όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Η ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Ανάμεσα σε αυτές τις ρυθμίσεις ήταν και τέσσερα άρθρα που συμπεριέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για τον τρόπο εκλογής των Πρυτάνεων στα ΑΕΙ. Ο κ. Στουρνάρας παρείχε διαβεβαιώσεις στο ΠΑΣΟΚ ότι θα αποσυρθούν όλες οι διατάξεις που δεν σχετίζονται με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας και γι αυτό από το πρωί της Δευτέρας, μαζί με το επιτελείο του ξεκαθάρισε διατάξεων που δεν έχουν σχέση με τα προαπαιτούμενα.

Η μεγαλύτερη εμπλοκή ωστόσο παρουσιάστηκε όταν ο κ. Ρουπακιώτης αρνήθηκε να υπογράψει το νομοσχέδιο, βάζοντας βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης συνεργασίας.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αναταραχή τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο όσο και στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Η άρνησή του υπουργού να υπογράψει το νομοσχέδιο περιέπλεξε τα πράγματα καθώς δεν μπορούσε να κατατεθεί αυτό προς ψήφιση στη Βουλή χωρίς την υπογραφή του, με άμεσο κίνδυνο να προκληθεί απρόσμενη κυβερνητική κρίση.

Τελικά μετά από συνάντηση το μεσημέρι της Δευτέρας με τον πρόεδρο της ΔημΑρ Φώτη Κουβέλη ο υπουργός Δικαιοσύνης πείστηκε να βάλει την υπογραφή του στο Μνημόνιο.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης που φερόταν το πρωί της Δευτέρας ότι και αυτός αρνιόταν να υπογράψει το νομοσχέδιο με τα μέτρα, τελικά το μεσημέρι το υπέγραψε.

Με το πολυνομοσχέδιο ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων καταργείται και αντικαθίσταται με τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Συστήνεται στο Υπουργείο Οικονομικών Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, της οποίας θα προΐσταται ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων και στην οποία θα υπάγονται όλες οι υπηρεσίες που υπάγονταν ως τώρα στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και θα μεταβιβασθούν σταδιακά οι αρμοδιότητες του Υπουργού Οικονομικών, ή του καθ΄ύλην αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών, που συνδέονται με την άσκηση της φορολογικής διοίκησης.
Αυξάνονται οι φόροι στο υγραέριο κίνησης 330 ευρώ τα 1.000 χιλιόγραμμα. Αυξάνει παράλληλα, ο φόρος στα τσιγάρα. Καθορίζονται οι συντελεστές φορολόγησης των τσιγάρων και προβλέπεται πάγιος φόρος ίσος με 80 ευρώ ανά φορολογική μονάδα (1.000 τεμάχια) τσιγάρων και αναλογικός φόρος ο οποίος ορίζεται στο 20% επί της λιανικής τιμής πώλησης των τσιγάρων.
Παράλληλα:

- Καταργούνται, από 1-1-2013, τα επιδόματα εορτών και αδείας.

- Αναστέλλονται, από 1-1-2013 και μέχρι το τέλος του έτους 2016, τα Κίνητρα  Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ).

- Μειώνεται η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων κατά 50%.

-  Καταργείται και η καταβολή αποζημίωσης στους αιρετούς από τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, των οικονομικών επιτροπών των δήμων.

- Μειώνονται εκ νέου οι αποδοχές των γενικών γραμματέων υπουργείων, των γενικών γραμματέων αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς και των ειδικών γραμματέων υπουργείων.

-  Καταργείται, από 1-1-2013, το χρονοεπίδομα που καταβάλλεται στους δικηγόρους με έμμισθη εντολή του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

- Θεπσίζονται αναδρομικά από 1-8-2012, οι μειώσεις επί των αποδοχών όλων των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια.Προβλέπεται ότι με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα καθορισθεί ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών, λόγω της εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπουν την περικοπή των αποδοχών των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια.

- Οι δύο τελευταίες δόσεις της έκτακτης παροχής στους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η καταβολή των οποίων προβλέπεται για τα έτη 2012 και 2013, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 5 του ν.3620/2007 (ΦΕΚ 276 Α’), όπως ισχύει, θα καταβληθούν τα έτη 2013 και 2014, όπως αναλυτικά αναφέρεται στην προτεινόμενη διάταξη. Σχετική χρονική μετακίνηση της καταβολής ισχύει και για τους συνταξιούχους δικαστικούς.

- Ρυθμίζεται η πληρωμή δαπανών παρελθόντων οικονομικών ετών και η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

- Το ΕΤΕΑΝ  θα έχει νέο και εφεξής μόνο τρόπο εξόφλησης των υποχρεώσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα τη καταβολή μετρητών, προκειμένου η εταιρία να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις της λόγω κατάπτωσης εγγυήσεων έναντι δανείων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας της. Η εταιρία πλέον θα λαμβάνει μετρητά από το Ελληνικό Δημόσιο και θα επιστρέφει σε αυτό ισόποσης ονομαστικής αξίας ομόλογα, προκειμένου να καταβάλει μετρητά στα πιστωτικά ιδρύματα προς εκπλήρωση των υποχρεώσεών της λόγω κατάπτωσης εγγύησης.

- Ρυθμίζονται θέματα  σχετικά με την αποπληρωμή των δανείων, που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.) οι Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού.

- Προβλέπεται η καταβολή από τις τράπεζες άπαξ χρηματικού ποσού, συνολικού ύψους πεντακοσίων πέντε εκατομμυρίων και εξακοσίων χιλιάδων ευρώ (555.600.000), όπως αυτό θα καθορισθεί επακριβώς στην σύμβαση προεγγραφής που υπογράφεται μεταξύ του ΤΧΣ και έκαστου πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο θα λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση βάσει των διατάξεων του παρόντος σχεδίου νόμου. Σημειώνεται ότι το ως άνω ποσό έχει ήδη ενταχθεί στα έσοδα.

- Ρυθμίσεις για το επάγγελμα του Ορκωτού Εκτιμητή.

- Αναστολή προσλήψεων και διορισμών στους ΟΤΑ.

- Ρυθμίσεις για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης των κοινόχρηστων χώρων και κτηρίων των ΟΤΑ και των ν.π.δ.δ. αυτών έναντι ανταλλάγματος.

- Εκμίσθωση Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και τετράκυκλων οχημάτων με οδηγό.

- Διάθεση παρασκευασμάτων πρώτης βρεφικής ηλικίας και από  τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, ειδών παντοπωλείου και ειδών μαζικής κατανάλωσης.

- Άρση περιορισμών στη διάθεση προϊόντων καπνού.

- Τροποποιήσεις στο π.δ. 340/1989 «Περί του επαγγέλματος Λογιστή-Φοροτεχνικού-άδειας ασκήσεως».

- Απελεθέρωση στην αδειοδότηση σχολείων και εκπαιδευτηρίων.

- κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού καθορίζεται με έγγραφη συμφωνία των μερών.

- Ρυθμίσεις για το επάγγελμα του φορτοεκφορτωτή, τις εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασία.



Δείτε την Αιτιολογική Έκθεση και το Πολυνομοσχέδιο στα Σχετικά Αρχεία

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 13:04 - 06 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.