ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παίρνει φωτιά πάλι η Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία στελέχους της Χαμάς από Ισραηλινούς

02:53 - 15 Νοε 2012 | Συνεντεύξεις
Παίρνει φωτιά πάλι η Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία στελέχους της Χαμάς από Ισραηλινούς
Φόβους για μείζονα κλιμάκωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς πυροδοτεί ο θάνατος του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης Αχμέντ Σαΐντ Χαλίλ αλ-Τζαμπάρι σε μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός μιλά για την έναρξη ευρύτερης στρατιωτικής επιχείρησης σε αντίποινα για παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες, δηλώνοντας έτοιμος ακόμη και για χερσαία επίθεση.

Όρκοι εκδίκησης έρχονται από τη Χαμάς. Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν αμφότερες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, ενώ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζητά να συγκληθεί κατεπειγόντως ο Αραβικός Σύνδεσμος μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται· η συνάντηση θα γίνει τελικά το Σάββατο.

Ο 46χρονος Αχμέντ αλ-Τζαμπάρι είναι ο υψηλότερα ιστάμενος αξιωματούχος της Χαμάς που δολοφονείται στη Λωρίδα της Γάζας στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν τη μαζική ισραηλινή επίθεση. Άλλοι οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις επιδρομές και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν -ανάμεσά τους ένα παιδί που υπέστη βαριά εγκαύματα.

Η ισραηλινή υπήρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ δηλώνει ότι ο Αλ-Τζαμπάρι ήταν υπαίτιος «για όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες κατά του Ισραήλ από τη Γάζα» την τελευταία δεκαετία, δηλαδή τη χρηματοδότηση και το συντονισμό στρατιωτικών επιχειρήσεων και επιθέσεων κατά του κράτους του Ισραήλ.

«Καλούμε τους Άραβες αδελφούς μας, κυρίως στην Αίγυπτο και τη νέα αιγυπτιακή προεδρία, να καταστείλουν αυτή τη βαρβαρική εκστρατεία και να υπερασπιστούν τη Γάζα και τον λαό της», τόνισε ο Ισμαήλ Χανίγια, πρωθυπουργός της κυβέρνησης Χαμά ζητώντας έκτακτη αραβική σύνοδος.

«Το Ισραήλ θα μετανιώσει τη στιγμή και μόνο που σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ζάχρι. Για το ισλαμιστικό κίνημα, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, «έχουν ανοίξει οι πύλες της κολάσεως»...

 

Εξαγριωμένοι

 

«Θέλουμε να χτυπήσετε το Τελ Αβίβ σήμερα» φώναζαν εξαγριωμένα πλήθη που συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο της Πόλης της Γάζας, όπου διακομίστηκε η σορός του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς.

Η παλαιστινιακή πλευρά εκτιμά, όπως δηλώνει ο ανώτατος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, πως το Ισραήλ προετοιμάζει συνολική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός αναφέρει πως η εξόντωση του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς αποτελεί την έναρξη ευρείας επιχείρησης κατά των ενόπλων οργανώσεων της Γάζας ως αντίποινα στις επιθέσεις με ρουκέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες κατά της ισραηλινής επικράτειας (110 ρουκέτες στα νότια της χώρας από το Σάββατο).

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο ισραηλινός στρατός δηλώνει έτοιμος να εξαπολύσει «εφόσον χρειαστεί» ακόμη και χερσαία επίθεση στη Γάζα: «Όλες οι πιθανότητες είναι στο τραπέζι. Εάν χρειαστεί, ο στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση».

Αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές, εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ δήλωσε πως «μετά την εκτόξευση ρουκετών, τις τελευταίες ημέρες, εναντίον του Ισραήλ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αποφάσισε να εγκρίνει επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Γάζα».

 

Ο Πέρες

 

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες ενημέρωσε τον Μπαράκ Ομπάμα για τη δολοφονία του επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα, τονίζοντας ότι ήταν ένας «κατά συρροή δολοφόνος», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού προέδρου.

«Υπάρχει ένα όριο σε αυτά που το Ισραήλ μπορεί να ανεχθεί» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρόεδρος, ο οποίος επισκέφθηκε την Τετάρτη την ισραηλινή μεθοριακή πόλη Σντερότ.

Η επίθεση ήταν ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στη Χαμάς τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Δεν επιθυμούμε πόλεμο αλλά «οι προκλήσεις της Χαμάς τις τελευταίες ημέρες μας ανάγκασαν να δράσουμε σκληρά και με αποφασιστικότητα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ. Ήδη το υπουργικό συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του για την επιστράτευση εφέδρων, αν χρειαστεί και χερσαία επίθεση.

Κατόπιν των επιδρομών, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε καταδικαστική ανακοίνωση καλώντας το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα τις επιθέσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι ανακλήθηκε στο Κάιρο για διαβουλεύσεις της χώρας στο Ισραήλ. Σύγχυση πάντως και για το αν υπήρξε ανάκληση και του Ισραηλινού πρέσβη και του διπλωματικού προσωπικού από το Κάιρο, όπως είχε μεταδοθεί από μέσα ενημέρωσης. Ο πρέσβης απουσίαζε στο Ισραήλ πριν αρχίσει η επίθεση, έγινε γνωστό από ισραηλινές πηγές.

 

Μοχάμεντ Μόρσι

 

Ταυτόχρονα, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), στο οποίο ανήκει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι προειδοποίησε ότι το Κάιρο «δεν θα επιτρέψει πλέον οι Παλαιστίνιοι να είναι θύματα μιας ισραηλινής επίθεσης, όπως στο παρελθόν».

Η αιγυπτιακή αντίδραση στα γεγονότα στη Γάζα θα παρακολουθείται στενά. Είναι η πρώτη φορά που η ένταση στην περιοχή φθάνει σε τέτοιο σημείο αφότου η Αραβική Άνοιξη ανέδειξε στην εξουσία της Αιγύπτου ένα πρόεδρο από τις τάξεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της ίδιας οργάνωσης στην οποία διατηρεί ρίζες η Χαμάς.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε διά του εκπροσώπου του σε αποκλιμάκωση της έντασης και προστασία των αμάχων.  «Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε να αποκλιμακωθεί άμεσα η ένταση. Οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου σχετικά με τη διασφάλιση της προστασίας των αμάχων» δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Νεσίρκι.

Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε τις δύο πλευρές και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας για την αποφυγή «επικίνδυνης κλιμάκωσης που δεν είναι προς όφελος κανενός».

Τελευταία τροποποίηση στις 03:02 - 15 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.