ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φοροαποφυγή πολλών δισ. λιρών από Starbucks, Google, Amazon

23:03 - 15 Νοε 2012 | Συνεντεύξεις
Φοροαποφυγή πολλών δισ. λιρών από Starbucks, Google, Amazon
Έσοδα ρεκόρ και φορολόγηση «ψίχουλα» για τρεις από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη Βρετανία.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ποσά που δίνουν 3 μεγάλες πολυεθνικές (Google, Starbucks και Amazon) που εμφανίζονται να σημειώνουν έσοδα αρκετών δισ.- και να επιστρέφουν ως φόρο κάποια εκατ. την ώρα που η οικονομική κρίση στη Βρετανία εμφανίζεται πιο έντονη κάθε μέρα.

 

Οι επικεφαλής των πολυεθνικών, βρέθηκαν τη Δευτέρα αντιμέτωποι με την αρμόδια Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών, όπου κατέθεσαν ενώπιων των βουλευτών για το πως δήλωναν ελάχιστα ποσά σε φόρους, ενώ παρουσίαζαν κέρδη δισ. δολαρίων - λιρών.

 

Για την Starbucks, ο υπεύθυνος Οικονομικών της εταιρίας, Τρόϊ Άλστεντ, μιλώντας στην Επιτροπή, τόνισε ότι η επιχείρηση εδώ και 15 χρόνια που δραστηριοποιείται στη Βρετανία έχει σημειώσει απώλειες στη χρήση 14 ετών, ενώ μόνο για ένα οικονομικό έτος σημείωσε κέρδη, όπως αναφέρει ο κ. Άλστεντ. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι τα κέρδη που έχει η Starbucks στη Βρετανία φορολογούνται στην Ολλανδία, με την κυβέρνηση της οποίας έχουν έρθει σε διακανονισμό για τη φορολογία της εταιρίας. Ο κ. Άλστεντ δε θέλησε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το αυτόν τον διακανονισμό.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η Starbucks για το 2011 πλήρωσε 8,6 εκατ. λίρες τα τελευταία 13 χρόνια ενώ τα έσοδα της ήταν 3,1 δισ. λίρες. Τα δημοσιεύματα ,μάλιστα, αναφέρουν ότι η εταιρία δεν έχει καταβάλει ούτε φόρο επί των εταιρικών κερδών τα 3 τελευταία χρόνια.

 

Για την Amazon, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Βρετανία αποτελεί το 11% με 15% της αγοράς της εταιρίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα κέρδη που σημείωσε για το 2011 κυμαίνονταν μεταξύ 5,3 δισ. - 7,2 δισ. δολάρια. Το ποσό που πλήρωσε σε φορολογία η Amazon ανήλθε στο 1 εκατ. λίρες για το ίδιο χρονικό διάστημα, με τον διευθυντή Δημόσιων Επαφών της εταιρίας, Άντριου Σέσιλ να ανταπαντά στα παραπάνω στοιχεία, λέγοντας ότι «η Amazon δεν έχει ανακοινώσει δημόσια τα στοιχεία της για την αγορά της Βρετανίας».

Σημειώνεται ότι η Amazon έχει μεταφέρει τη βάση της εταιρίας της - και επομένως φορολογείται εκεί- στο Λουξεμβούργο.

 

Όσο αναφορά την Google, ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών, κατέγραψε έσοδα πωλήσεων 4 δισ. δολάρια για τη χρήση του 2011, παρά την ανακοίνωση της που σημείωνε ότι για τις χρήσεις της περασμένης χρονιάς και το 2010 σημείωσε απώλειες. Η εταιρία πλήρωσε μόλις 3,4 εκατ. λίρες σε φόρους για το 2011, με τον Αντιπρόεδρο Πωλήσεων και Δραστηριοτήτων Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, Ματ Μπρίτιν να παραδέχεται ότι η Google έχει μεταφέρει τη φορολόγηση των κερδών που έχει από τις Ευρωπαϊκές αγορές στις Βερμούδες Νήσους, κάτι που, όπως σημείωσε ο κ. Μπρίτιν, «είναι απόλυτα νόμιμο».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:18 - 16 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.