ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κίνδυνοι και οι προοπτικές του 2013

01:24 - 21 Νοε 2012 | Συνεντεύξεις
Οι κίνδυνοι και οι προοπτικές του 2013
Πλησιάζοντας προς το τέλος του έτους, ήρθε η ώρα των προβλέψεων των διεθνών οίκων για την νέα χρονιά. Από αυτήν την εβδομάδα λοιπόν οι διεθνείς αναλυτές έχουν αρχίσει και μοιράζουν τα oulook τους για το 2013.
Ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, Joachim Fels, δηλώνει, στην έκθεσή του για τις προοπτικές του 2013, ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει για μια ακόμη φορά "Stuck In The Twilight” , κολλημένη, δηλαδή, στη ζώνη του λυκόφωτος της μέτριας ανάπτυξης, και της υψηλής εξάρτησης από την κυβερνητική δράση. Σε όλο τον κόσμο (αλλά κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη), πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο άσχημα θα… σκοράρει η χάραξη πολιτικής...

Σύμφωνα λοιπόν με τον αναλυτή, η παγκόσμια ανάπτυξη το 2013 αναμένεται να κυμανθεί στο (μόλις) 3,1%, από το 3,3% που ήταν η πρόβλεψη της Morgan Stanley τον Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειώσουμε πως για τις περισσότερες περιοχές του κόσμου, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τις προοπτικές για την ανάπτυξη του 2013, σε σχέση με αυτές που είχε «δώσει» δύο μήνες. Εξαίρεση αποτελούν η Κίνα και ηη Ινδία, όπου έχουν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ τους έχουν αναθεωρηθεί υψηλότερα στο 8,2% και το 6,1% από 7,9% και 6% πριν, καθώς και τις ΗΠΑ, για όπου η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη στο 1,4%. Για την ευρωζώνη, ενώ πριν δύο μήνες ο οίκος πρέβλεπε μηδενική ανάπτυξη, τώρα αναμένει ύφεση της τάξης του 0,5%.

 

Societe Generale

 

Σύμφωνα με τη Societe Generale, παρόλο που (ή λόγω του ότι) η παγκόσμια οικονομία έχει πλημμυρίσει από ρευστότητα, οι μεγαλύτερες πιθανές επιπτώσεις στο outlook της για το επόμενο έτος αλλά και την επόμενη 5ετία, βρίσκονται στους καθοδικούς κινδύνους.

Ο συνδυασμός μακροοικονομικών κινδύνων, πολλών σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων και πληθώρας συνεδριάσων των κεντρικών τραπεζών γύρω από τη νομισματική πολιτική το 2013, στρώνουν τον δρόμο της ανησυχίας και της αβεβαιότητας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία εντοπίζεται στην πιθανότητα εξόδου χωρών από τη ζώνη του ευρώ και ακολουθούν η ανώμαλη προσγείωση της οικονομία της Κίνας, ο δημοσιονομικός γρεμός των ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές αναταραχές.

Στις θετικές εκπλήξεις για το επόμενο έτος, η SocGen τοποθετεί την fast-track βελτίωση της αμερικάνικης εμπιστοσύνης, την επιθετική νομισματική χαλάρωση στην Κίνα και την (επίσης) fast-track επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.

 

Nomura

 

Οι αναλυτές της Nomura Securities υποστηρίζουν πως το 2013 είναι πιθανό να είναι ένα ακόμη έτος πολύ αργής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο και οι λόγοι είναι κυρίως τρεις:

 

1) Ο απόηχος μιας φούσκας που έσκασε.

Ένας από τους λόγους για τη συνεχιζόμενη αδύναμη απόδοση των ανεπτυγμένων αγορών είναι οι παρατεταμένες επιπτώσεις τηνς κατάρρευσης της φούσκας της πιστωτικής αγοράς πριν από πέντε χρόνια. Η αναδιάρθρωση των ισολογισμών των νοικοκυριών, των εταιρειών και της οικονομίας παραμένει ένα σοβαρό θέμα σε πολλές χώρες, το οποία περιορίζει τη μόχλευση στο σύστημα και κανέι την ανάπτυξη της κατανάλωσης περισσότερο συνάρτηση της αύξησης του εισοδήματος. Επίσης, η μετά-κρίσης ώθηση για βαθύτερη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελεί έναν επιπλέον αντίθετο άνεμο για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως σημειώνει η Nomura.

2) Η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη

Ένας δεύτερος βασικός λόγος για την αδυναμία της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2013 είναι η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη. Οι πολιτικές στην ευρωζώνη είναι βαθιά περιοριστικές, με τις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν μια πολιτική δημοσιονομικής σύσφιξης. Επιπλέον, περιφερειακές χώρες αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται από την αδυναμία των εγχώριων τραπεζικών συστημάτων. Με λίγα λόγια, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια ασταθή ισορροπία, με την επιδείνωση της κρίσης της ανάπτυξης να ακυρώνει τις προσπάθειες της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η Nomura εκτιμά πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,8% το επόμενο έτος μετά από μια πτώση της τάξης του 0,5% το 2012.

Η Ευρώπη θα παραμείνει ένα μεγάλο βάρος για την παγκόσμια ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα. Η αδυναμία της Ευρώπης να αναπτυχθεί σημαίνει ότι οι ανησυχίες φερεγγυότητας της περιφέρειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα το 2013, και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παρεισφρήσουν σε ορισμένες αγορές του πυρήνα, όπως η Γαλλία.

3) Η δημοσιονομική λιτότητα

Η Nomura επεσήμάνε ήδη τη δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη, που ωθεί πολλές χώρες σε ασταθείς ισορροπίες. Αλλά δεν είναι η μόνη περιοχή. Ένας τρίτος περιορισμός για την ανάπτυξη είναι ο βαθμός στον οποίο η δημοσιονομική πολιτική περιορίζει τη ζήτηση. Στις ΗΠΑ, ακόμη και αν ο δημοσιονομικός γκρεμός ξεπεραστεί η τρέχουσα δημοσιονομική πολιτική θα οδηγήσει σε μείωση της ανάπτυξης κατά 1% το επόμενο έτος (αν δεν ξεπεραστεί ομαλά ο δημοσιονομικός γκρεμός, τότε σαφώς θα υπάρξει βαθιά ύφεση με διπλό πάτο).

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:38 - 21 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.