ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραγικό δυστύχημα στο φονικό Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης - 1400 θύματα στη 12ετία στο νησί

12:56 - 12 Δεκ 2012 | Ειδήσεις
Άλλοι δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους στο φονικό Βόρειο Οδικό άξονα Κρήτης, που έχει καταστεί το σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας».

Οι δύο χαμένες ζωές προστίθενται  στις 352, που έχουν χαθεί στην άσφαλτο στην Κρήτη από την 1-1-2009, με κύριο βωμό τον ΒΟΑΚ. Τα τελευταία 12 χρόνια 1400 πολίτες, Έλληνες κι επισκέπτες, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκρήτιου Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, έχουν χάσει τη ζωή τους.

 

 

Το δυστύχημα στην Αγία Πελαγία

Νεκρός είναι ο διευθυντής του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Βουρβαχακης που έχασε τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε, το πρωί, στην Εθνική Οδό Ηρακλείου - Ρεθύμνου, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τυλίχτηκε στις φλόγες, περίπου στις 08.40 το πρωί.  Νεκρός είναι επίσης ο διασώστης του ΕΚΑΒ, εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Β.Κελαράκης.

Πληροφορίες από το cretalive.gr, αναφέρουν το όχημα εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, ενώ κατέληξε να συγκρουστεί με ΙΧ, στο οποίο επέβαιναν δύο νεαρές γυναίκες, οι οποίες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο εκτός κινδύνου.

Της σύγκρουσης, ακολούθησαν τρεις εκρήξεις από φιάλες οξυγόνου που υπήρχαν μέσα στο ασθενοφόρο... Επί τόπου έσπευσε έτερο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθώς και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής. Η φωτιά κατασβέστηκε, ενώ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού του οδηγού του ασθενοφόρου και του γιατρού.

Τις πρώτες στιγμές του τροχαίου, διερχόμενοι οδηγοί σταμάτησαν και παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, όμως λίγα πράγματα μπορούσαν να κάνουν για τους εγκλωβισμένους επιβαίνοντες στο όχημα. Οι φλόγες που είχαν τυλίξει το ασθενοφόρο κρατούσαν μακριά τους περαστικούς που σταμάτησαν για να βοηθήσουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ασθενοφόρο κατευθυνόταν στο Ρέθυμνο για εκπαίδευση. Κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός.

 

Με βήμα σημειωτόν η αναβάθμιση του ΒΟΑΚ


Εδώ και δύο χρόνια έχει γίνει η έναρξη της εταιρείας "Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ" που θα διαχειριστεί τη δημιουργία του νέου, βόρειου οδικού άξονα της Μεγαλονήσου, μετά από χρόνιες διαφωνίες για το αν ο βασικός δρόμος της Κρήτης θα γινόταν με παραχώρηση ή όχι. Ωστόσο το πάγωμα των οδικών έργων, λόγω κρίσης και απροθυμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν κατασκευές, έφερε καθυστερήσεις.
Μόλις πριν ένα μήνα δόθηκε από το Υπ. Αν, προέγκριση για μελέτη αναβάθμισης ενός τμήματος κοντά στο Πάνορμο Ρεθύμνου ύψους 65 εκ. ευρώ,  εκ των οποίων τα 50 θα διατεθούν για την κατασκευή του δρόμου και τα 15 για απαλλοτριώσεις και λοιπές δαπάνες.
 

Έρευνα διέταξε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

Εντολή να διερευνηθούν τα αίτια του τροχαίου δυστυχήματος στην Κρήτη, με θύματα το διευθυντή του ΕΚΑΒ Δημήτρη Βουρβαχάκη και το διασώστη και εκπρόσωπο των εργαζομένων Βαγγέλη Κελαράκη, έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων.

Από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής - όπου γίνεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το Ερρίκος Ντυνάν, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι δεν σπεύδει ως υπουργός να υιοθετήσει οποιαδήποτε άποψη αν δεν υπάρξει τεκμηριωμένη θέση των αρμόδιων υπηρεσιών και του υπουργείου και της Τροχαίας. Όπως ενημέρωσε την Επιτροπή, τόσο το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας όσο και το ΕΚΑΒ τέθηκαν αμέσως σε κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί το περιστατικό σε όλη του την έκταση.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού συμβάντος, εξέφρασε εκ μέρους της Επιτροπής ο πρόεδρός της Δημήτρης Κρεμαστινός και απηύθυνε προς τον υπουργό το ερώτημα αν θα ισχύσουν οι διατάξεις που προβλέπονται για τις οικογένειες των θυμάτων.

«Μόλις έχουμε τα πορίσματα το υπουργείο θα τοποθετηθεί στο πλαίσιο της νομιμότητας ακριβώς σε ό,τι ορίζουν οι διατάξεις αυτές», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Για «τραγική εξέλιξη και πλήγμα για το σύστημα Υγείας, το ΕΚΑΒ και την ιατρική οικογένεια», μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξάνθος, οποίος έθεσε το θέμα σε γνώση της Επιτροπής και απευθυνόμενος προς τον κ. Λυκουρέντζο ζήτησε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:21 - 12 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.