ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσιονομικά, απασχόληση και διασφάλιση ΑΟΖ οι τρεις προκλήσεις του Αντώνη Σαμαρά για το 2013

01:07 - 31 Δεκ 2012 | Συνεντεύξεις
Δημοσιονομικά, απασχόληση και διασφάλιση ΑΟΖ οι τρεις προκλήσεις του Αντώνη Σαμαρά για το 2013
Σε «σπριντ αντοχής» αναμένεται να επιδοθεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς την επαύριον του νέου έτους. Τα χρονικά περιθώρια στενά, καθώς μέχρι τον Μάρτιο, όπου αναμένεται η νέα «ιερά εξέταση» από τους δανειστές, μεσολαβούν μόνο 90 ημέρες. Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών, ώστε να αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει το καράβι σε ασφαλή νερά.

Η ατζέντα του πρωθυπουργού χωρίζεται σε τρία κεντρικά κεφάλαια. Πρώτα απ΄ όλα το δημοσιονομικό. Σημειώνεται ότι σε ισχύ τίθεται από την 1η Ιανουαρίου το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο εισάγει τον «χρυσό κανόνα» και προβλέπει κυρώσεις στην περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, καθώς επικυρώθηκε και από τη Φινλανδία. Η χώρα, ούτως ή άλλως έχει εγγράψει στο νομοθετικό της corpus την αυτόματη λήψη ισοδύναμων μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του Μνημονίου III. Σε καμία περίπτωση, όμως, το επιτελείο του Μαξίμου δε θα ήθελε να μπει και πάλι στο δημοσιονομικό «μαυροπίνακα» χάνοντας ένα θετικό μομέντουμ, που κέρδισε μετά την πρώτη εκταμίευση της δόσης μαμούθ.

Στο ίδιο κεφάλαιο οικονομία της πρωθυπουργικής ατζέντας φιγουράρει, σε εξίσου περίοπτη θέση, με το δημοσιονομικό, το ζήτημα της απασχόλησης. Γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση, ότι με περιοριστικές πολιτικές, με ποσοστά ανεργίας που οδεύουν στο 30%, η κοινωνική συνοχή θα κρέμεται σε μία κλωστή. Γι΄ αυτό στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για να καταστεί η Ελλάδα πόλος έλξης επενδύσεων διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης κλίμακας. Προβλέπονται σειρά ταξιδιών, αλλά και εντατικοποίηση διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση μεγάλων project, όπως αυτά του αγωγού TAP, που, λόγω μεγέθους (1,5 δισεκ. $) μπορούν να αλλάξουν μονομιάς το κλίμα.

 

Πονοκέφαλος

Βέβαια, ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι κατά πόσον η ελληνική δημόσια διοίκηση, αλλά και το τραπεζικό σύστημα θα ανταποκριθεί στην πρόκληση. Έτσι, ο ίδιος έχει δώσει εντολή στο υπ. Οικονομικών να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να κρατηθεί, έστω σε ένα μίνιμουμ, η χορήγηση ρευστότητας στην αγορά. Παράλληλα, με αξιοποίηση ειδικών δράσεων του ΕΣΠΑ, αλλά και πιέσεις στις τράπεζες να μειώσουν, όσο μπορούν, το κόστος χρήματος (ειδικά στο κεφάλαιο κίνησης για τους ενήμερους πελάτες) επιδιώκεται η στήριξη των μικρομεσαίων, που μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα για την διόγκωση της ανεργίας. Στο λήμμα «οικονομία» της ατζέντας είναι εγγεγραμμένες οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων, θέματα όμως που λόγω συνάφειας με την χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και τις τράπεζες συνδέονται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση και το γενικότερο οικονομικό κλίμα.

Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, με αιχμή την ΑΟΖ. Ήδη το στίγμα δίνεται με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την οικονομική στήριξη της πολεμικής αεροπορίας Η ανακίνηση του θέματος των Σκοπίων, οι τριβές με την Τουρκία για την ΑΟΖ, αλλά και η αποσαφήνιση της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή με την αλλαγή ηγεσίας στο State Department αποτελούν προκλήσεις για τον Πρωθυπουργό. Η επιλογή είναι να υπάρξει ήπια διαχείριση των εθνικών ζητημάτων, αλλά και επίθεση φιλίας προς τις ΗΠΑ, οι οποίες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη «Γερμανική στροφή» Σαμαρά. Σε αυτήν τη χρονική περίοδο το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «ακτιβισμό» στα εξωτερικά, με δεδομένη την αδύναμη οικονομική θέση της χώρας.

 

Πολιτικός χάρτης

Το τρίτο κεφάλαιο ο τίτλος γράφει «νέος πολιτικός χάρτης». Οι εξελίξεις με την προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ επιταχύνουν τη νέα μηχανική του συστήματος. Ο κ. Σαμαράς, έχοντας διασφαλίσει τη γερμανική στήριξη προβάλλει ως κεντρικός πόλος στη διαδικασία ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού με όχημα την επανίδρυση της ΝΔ και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου με δορυφόρους ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. Οι θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η νέα δομή του κράτους με την διαμόρφωση ισχυρών πόλων εξουσίας στα υπουργικά γραφεία αναμένεται να επιβεβαιώσουν το σχεδιασμό του Πρωθυπουργού για ενιαιοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου και τη συμπίεση των άλλων κυβερνητικών εταίρων. Άλλωστε όταν οι άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα ταυτότητας (ΔΗΜΑΡ) ή πολιτικής επιβίωσης (ΠΑΣΟΚ) ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι έχει το πάνω χέρι στην αναδιανομή της πίτας εξουσίας που ήδη έχει ξεκινήσει. Όλα αυτά, πάντα, με την προαίρεση της ισορροπημένης πορείας της οικονομίας και της αποτροπής κοινωνικών ή... επιχειρηματικών συγκρούσεων, στο φόντο της ολιστικής αλλαγής σκηνικού στη χώρα...

Τελευταία τροποποίηση στις 13:55 - 31 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.