ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FISIKA: Σαπούνια από ελαιόλαδο, με δύναμη από τα Χανιά σε όλο τον κόσμο

01:02 - 07 Ιαν 2013 | Συνεντεύξεις
FISIKA: Σαπούνια από ελαιόλαδο, με δύναμη από τα Χανιά σε όλο τον κόσμο
Τρεις γυναίκες από τα Χανιά της Κρήτης έχουν δημιουργήσει μία οικογενειακή επιχείρηση με μπόλικο μεράκι που έχει βαλθεί να αντιμετωπίσει την κρίση και να κατακτήσει τη διεθνή αγορά με σαπούνια, που περιλαμβάνουν φυσικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και βάλσαμα από κερί μέλισσας.

Η Φυλιώ Συκά, η Βούλα Συκά και η Μαρία Τζαναβάρη - Συκά έκαναν το μεράκι τους δουλειά. Έφτιαξαν την εταιρεία FISIKA και παρασκευάζουν σαπούνια που βασίζονται σε φυσικά προϊόντα, κατάλληλα για το δέρμα και με περισσή φαντασία. Το Reporter.gr επικοινώνησε με τις τρεις επιχειρηματίες και μας παραχώρησαν μία μικρή συνέντευξη.

 

- Πότε και από ποιους δημιουργήθηκε η εταιρεία;
Η FISIKA είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που δημιουργήθηκε από τρεις γυναίκες- την Φυλιώ Συκά, την Βούλα Συκά και την Μαρία Τζαναβάρη- Συκά

.

- Διαβάζω ότι πίσω από την εταιρεία είναι τρεις γυναίκες, συνεργαζόσασταν και νωρίτερα; Είστε και οι τρεις από τα Χανιά;
Η Φυλιώ και Η Βούλα είναι αδερφές, ενώ η Μαρία είναι η κόρη της Φυλιώς.
Η Φυλιώ και η Βούλα είναι από την Σαμοθράκη και ζουν στα Χανιά εδώ και 24 χρόνια, ενώ η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά.

 

- Πως προέκυψε η ιδέα;
Η Φυλιώ ασχολείται με την παρασκευή σαπουνιού εδώ και πολλά χρόνια και πάντα το μοιραζόταν με τους φίλους της, και τους φίλους των φίλων της. Το σαπούνι της ακόμα και στην πρώτη «άγουρη» μορφή του, προκάλεσε το ενδιαφέρον της υπόλοιπης οικογένειας και των φίλων μας και αυτό μας έδωσε κίνητρο να εξελίξουμε τα δημιουργήματά της σε προϊόν προς πώληση.

 

- Ποια είναι η φιλοσοφία σας;
Η φιλοσοφία μας είναι ανθρωποκεντρική και συνίσταται από στοιχεία πράσινης ανάπτυξης και υψηλής ποιότητας. Επιλέγουμε προσεκτικά τις πρώτες μας ύλες και τα υλικά των συσκευασιών μας, με τον μέγιστο σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μέλημά μας είναι ο άρτιος σχεδιασμός, η λειτουργικότητα αλλά και η καινοτομία.

 

- Γιατί φυσικά προϊόντα;
Φυλιώ: Όπως ο περισσότερος κόσμος, έτσι και εγώ συνήθιζα να αγοράζω κρέμες, σαμπουάν και αφρόλουτρα που έβρισκα στην αγορά, ακόμη και χωρίς να ελέγχω τα συστατικά τους. Όταν ένιωσα το δέρμα μου προβληματικό, με ακμή, ξηρότητα ή λιπαρότητα και με πολλούς άλλους τρόπους ερεθισμένο, και κανένα από αυτά τα προϊόντα δε φαινόταν να το αλλάζει αυτό, προσπάθησα να βρω εναλλακτικούς τρόπους για να το βοηθήσω. Έτσι κατέληξα να φτιάχνω σαπούνι από ελαιόλαδο και βάλσαμα από κερί μέλισσας.

 

- Τι σημαίνει το ελαιόλαδο για εσάς;

Το κρητικό ελαιόλαδο είναι για μας ένας εξαιρετικός θησαυρός. Είναι μέρος της ζωής μας. Είναι το λάδι στο φαγητό μας, το λάδι στα μαλλιά μας (για θρεπτική μάσκα), το λάδι στο σώμα μας (για μυϊκούς πόνους και όχι μόνο), και φυσικά το λάδι στο σαπούνι μας. Έτσι επιλέξαμε και να φτιάχνουμε τα σαπούνια μας αποκλειστικά με πιστοποιημένο βιολογικό κρητικό ελαιόλαδο, και με ψυχρή διαδικασία για να μην καταστρέφονται οι πολύτιμες ουσίες του, που αναζωογονούν και θρέφουν το δέρμα.

 

- Που βρίσκετε τις πρώτες ύλες σας;
Επιλέγουμε να προμηθευόμαστε τις πρώτες μας ύλες κυρίως σε τοπικό επίπεδο για την εξαιρετική τους ποιότητα, στηρίζοντας έτσι την τοπική κοινωνία. Άλλωστε πως θα μπορούσαμε να εκθειάζουμε ένα εξαιρετικό κρητικό και ελληνικό προϊόν αν οι πρώτες ύλες του ήταν από τα πέρατα του κόσμου; Πρώτα λοιπόν ψάχνουμε στη «γειτονιά» μας και μετά παραέξω. Και ο άξονάς μας είναι η δημιουργία διαρκών σχέσεων εκτίμησης και εμπιστοσύνης σε ότι αφορά στην συνεργασία μας με τους προμηθευτές μας.

 

- Είχατε εμπειρία στην παρασκευή καλλυντικών; Γιατί καλλυντικά και όχι κάποιο άλλο προϊόν;
Δεν ξεκινήσαμε να παράγουμε ένα προϊόν με σκοπό να το πουλήσουμε. Το προϊόν προέκυψε από την προσωπική μας ανάγκη. Η ανάγκη μας για εναλλακτικά προϊόντα, φυσικά, αγνά, καθαρά.

 

- Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκουμε τα προϊόντα σας;
Στα Χανιά, στην Αθήνα, στο Ρέθυμνο, στη Χερσόνησο Ηρακλείου, στο Κικλίς, στην Ύδρα, στη Σαμοθράκη.

- Πρόσφατα ξεκινήσατε μία συνεργασία με ξενοδοχείο στο Άμστερνταμ, όπως επίσης ότι ξεκινήσατε εξαγωγές στην Καλιφόρνια.
Βρεθήκαμε στο Άμστερνταμ και συμμετείχαμε σε χριστουγεννιάτικο μπαζάρ εκεί, το οποίο και φιλοξενήθηκε από γνωστό ξενοδοχείο της πόλης. Και ξεκινήσαμε προωθητικές ενέργειες και στην Καλιφόρνια.fisika2

 

- Σε ποιες χώρες εξάγεται τα προϊόντα σας και ποια η ανταπόκριση εκεί;
Αυτή τη στιγμή τα προϊόντα μας εξάγονται στην Σουηδία, το Βέλγιο και την Αμερική. Προγραμματίζονται συνεργασίες με Ισπανία, Αγγλία και Ιταλία. Η ανταπόκριση στο εξωτερικό είναι μεγαλύτερη απ' ότι στην Ελλάδα καθώς στα χέρια τους φτάνει ένα προϊόν ασύγκριτης ποιότητας με τα δικά τους δεδομένα. Ένα ολοκληρωμένο προϊόν τόσο σε αισθητική όσο και σε χρηστικότητα. Και εκεί το καταναλωτικό κοινό αναζητάει ανάλογα προϊόντα.

 

- Ποια προϊόντα σας έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση; Ποια στην Ελλάδα και ποια στο εξωτερικό;
Τα σαπούνια μας είναι αυτά που δυναμικά ξεκίνησαν την πορεία μας και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τα νέα μας προϊόντα έρχονται τώρα να εμπλουτίσουν την σειρά με κρέμες και βάλσαμα κεριού και έλαια για την περιποίηση του δέρματος. Με την πρώτη τους εμφάνιση έγιναν άμεσα δημοφιλή καθώς δεν δημιουργούν ψευδαισθήσεις αλλά παρέχουν αυτό που διατείνονται. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα αρωματικά σαπούνια χώρου που παράγουμε καθώς ακόμα και εκεί δεν χρησιμοποιούμε συνθετικά αρώματα αλλά μόνο αιθέρια έλαια και βότανα, πράγμα που τα κάνει μια μικρή, προσιτή πολυτέλεια καθώς η ευωδιά που αναδύεται είναι απολύτως φυσική και διακριτική βελτιώνοντας έτσι και όχι επιβαρύνοντας το περιβάλλον μας.

 

- Πόσα άτομα απασχολείτε στην επιχείρησή σας;
Τρεις εμείς και δυο εξωτερικοί συνεργάτες (Χημικός και Γραφίστας)

 

- Εκτός από το εργαστήριο στον Ταυρωνίτη, έχετε και κάποιον άλλο χώρο;
Όχι. Στον Ταυρωνίτη είναι το εργαστήριό μας, το συσκευαστήριο και ο εκθεσιακός μας χώρος.

 

- Τι σχέδια έχετε για το μέλλον της εταιρείας;
Ο στόχος μας είναι ίδιος με τον αρχικό, να μπορούμε να διαθέτουμε τα προϊόντα μας στο κόσμο. Να διατηρούμε την ποιότητά τους και εν τέλει θέλουμε να δουλεύουμε για να ζούμε όχι να ζούμε για να δουλεύουμε. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε, το αγαπάμε και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε. Δεν έχουμε μεγάλα σχέδια. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε οικογενειακή επιχείρηση και να μπορούμε να κοιτάμε τους πελάτες μας στα μάτια.

 

- Σχέδια συνεργασίας με άλλες εταιρείες υπάρχουν;
Συνεργάτες μας θεωρούμε όλους μας τους προμηθευτές. Βασιζόμαστε σε σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίας αφοσίωσης. Είμαστε πάντα ανοιχτοί για συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς σαν και εμάς, αρκεί να μπορούν οι φιλοσοφίες μας να συμπορευτούν.

 

- Πως βιώνετε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα;
Ξεκινήσαμε την επιχείρησή μας μέσα στη κρίση και η αλήθεια είναι ότι την διανύουμε ως επιχείρηση πολύ δημιουργικά. Δε παύει να είναι ένας επιβραδυντικός παράγοντας όσον αφορά στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

 

- Από που εμπνέεστε τα προϊόντα, τα σχέδια και το μείγμα τους;
Η έμπνευση μας είναι τόσο η φύση όσο και η παράδοση! Μελετάμε και ερευνούμε τα φυτά του τόπου μας, ζυγίζουμε και δοκιμάζουμε παλιές συνταγές από τον πλούσιο τόπο της Κρήτης αλλά και απ' τις σημειώσεις της γιαγιάς μας και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες μας. Αρχικά τις δικές μας ανάγκες και των ανθρώπων που αγαπάμε και έπειτα τις ανάγκες των πελατών μας. Έτσι προέκυψαν τα 10 διαφορετικά είδη σαπουνιών και έτσι προκύπτουν και άλλες νέες συνταγές και δημιουργήματα.

 

Του Νίκου Ιτσινέ

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 01:33 - 08 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.