ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα Κ.Α.Π..: Μειώσεις άμεσων ενισχύσεων έως και 70% στα μεγάλα αγροκτήματα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

12:34 - 25 Ιαν 2013 | Συνεντεύξεις
Νέα Κ.Α.Π..: Μειώσεις άμεσων ενισχύσεων έως και 70% στα μεγάλα αγροκτήματα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Με έμφαση στην ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για δίκαιη κατανομή μεταξύ των κρατών μελών των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων ξεκίνησε στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013, η διαδικασία αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφασίσει για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ σαν ένα πλήρης συν-νομοθέτης μαζί με τα κράτη μέλη.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των «27» αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τον μειωμένο επόμενο προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020 στη σύνοδο κορυφής 7-8 Φεβρουαρίου. Για οποιεσδήποτε νέες πολιτικές εγκριθούν, η εφαρμογή τους σχεδόν σίγουρα θα καθυστερήσει ένα χρόνο, μέχρι το 2015, καθώς δεν υπάρχει αρκετός χρόνος προκειμένου αγρότες και εθνικές κυβερνήσεις να «απορροφήσουν» τους νέους κανονισμούς.
Σημειώνεται ότι οι δύο επιτροπές, που εμπλέκονται στη διαδικασία, η επιτροπή Περιβάλλοντος και η Γεωργίας είχαν τελείως διαφορετική προσέγγιση. Η πρώτη επέμενε για αυστηρότερες πράσινες απαιτήσεις προς τους αγρότες καθώς και για έλεγχο από την ΕΕ του αντίκτυπου που έχουν οι γεωργικές επιδοτήσεις της στην παραγωγή τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η δεύτερη για είχε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το ζήτημα των κατανομών πόρων, αλλά και της παραγωγής ασφαλών και υψηλής ποιότητας τροφίμων, με δεκάδες τροπολογιών να κατατίθενται από τους Ευρωβουλευτές.
«Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η Επιτροπή Γεωργίας υποστήριξε σήμερα (23 Ιανουαρίου 2013) πώς πρέπει να είναι η νέα ΚΑΠ. Πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική, με περιβαλλοντικά φιλικά μέτρα και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές προκλήσεις. Τέτοιοι υψηλοί στόχοι απαιτούν και υψηλότερα έξοδα. Επομένως, επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ είναι απλά απαράδεκτες», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Πάολο Ντε Κάστρο (S&D, IT).
Επίσης, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν άμεσα για το πολυετές δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ, που όπως είπε «είναι απαραίτητο για να σχεδιαστεί το τελικό σχήμα της νέας ΚΑΠ».

 

Δικαιότερη χρηματοδότηση

Για να διασφαλιστεί ότι οι άμεσες πληρωμές απευθύνονται μόνο στους ενεργούς αγρότες, σύμφωνα με το agronews, η επιτροπή tracter250113κατάρτισε μια λίστα με ιδιωτικές οντότητες όπως, αεροδρόμια και αθλητικά σωματεία, που θα εξαιρούνται αυτόματα από χρηματοδοτήσεις της ΕΕ εκτός και αν αποδεικνύουν ότι η γεωργία συνεισφέρει κατά ένα σημαντικό μέρος στα εισοδήματά τους. Τα κράτη μέλη βέβαια θα μπορούσαν να επεκτείνουν ή να προσαρμόσουν αυτή τη λίστα.
Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν επίσης ότι οι διαφορές στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στα κράτη μέλη θα πρέπει να εξομαλυνθούν λίγο γρηγορότερα απ' ότι έχει προτείνει η Κομισιόν. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, σε κανένα κράτος μέλος οι αγρότες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν λιγότερο από το 65% του κοινοτικού μέσου όρου.
«Η επιτροπή ψήφισε για μια ισχυρότερη αναδιανομή της βοήθειας ανάμεσα στα κράτη μέλη, καθώς είναι δύσκολο να δεχτούμε διαφορές της τάξης των 300 ευρώ ανά εκτάριο μεταξύ των αγροτών σε διαφορετικά κράτη μέλη», δήλωσε ο Μανουέλ Καπούλας Σάντος (S&D, PT), εισηγητής για τις άμεσες πληρωμές και τους κανονισμούς για την αγροτική ανάπτυξη.
Το ποσοστό των πληρωμών προς τους αγρότες στο πλαίσιο κάθε κράτους μέλους θα μπορούσε επίσης να είναι ισοδύναμο ως το 2019, αλλά και για να αποφευχθεί η απότομη πτώση της υποστήριξης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να αποκλίνουν από το μέσο όρο έως και 20%, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

 

Ανώτατο όριο στις άμεσες πληρωμές

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τις προτάσεις της Κομισιόν για ανώτατο όριο των άμεσων ενισχύσεων για κάθε αγρόκτημα στα 300.000 ευρώ, και μείωση της τάξης του 70% των πληρωμών προς εκείνους που λαμβάνουν μεταξύ 250.000 - 300.000 ευρώ, και μείωση 40% των πληρωμών σε εκείνους που λαμβάνουν μεταξύ 200.000 - 250.000 ευρώ. Οι πληρωμές για αγροτικές εκμεταλλεύσεις μεταξύ 150.000 και 200.000 ευρώ θα μειωθούν κατά 20%.
Άλλες τροπολογίες, που επιδιώκουν να μειωθούν οι πληρωμές προς τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις ακόμη περισσότερο ή αντίθετα κάλεσμα για τον καθορισμό ανωτάτου ορίου απορρίφθηκαν εντελώς, αφού δεν κατάφεραν να κερδίσουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην επιτροπή. Οι ευρωβουλευτές, ωστόσο, προσάρμοσαν τους κανόνες που προτείνονται από την Επιτροπή, έτσι ώστε να εξαιρεθούν οι συνεταιρισμοί και οι άλλες ομάδες αγροτών που διανέμουν τις εισπράξεις στα μέλη τους και να διασφαλιστεί ότι τα ανώτατα όρια χρηματοδότησης παραμένουν στην περιοχή όπου αφορούν και χρησιμοποιούνται για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.


Περισσότερη ευελιξία στα περιβαλλοντικά μέτρα

Νέοι κανόνες για την περιβαλλοντική προστασία, που θα αφορούν το 30% των εθνικών προϋπολογισμών για τις άμεσες πληρωμές θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Τα τρία βασικά μέτρα - διαφοροποίηση καλλιεργειών, διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων και μόνιμων λειμώνων και δημιουργία «περιοχών οικολογικής εστίασης», θα παραμείνουν, αλλά με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως π.χ. να αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της εκμετάλλευσης. Αγροκτήματα κάτω από 10 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης θα πρέπει να εξαιρούνται και οι κανόνες θα πρέπει να χαλαρώσουν για εκμεταλλεύσεις από 10 έως 30 εκτάρια, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές.
Εκμεταλλεύσεις που έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα εθνικά περιφερειακά συστήματα περιβαλλοντικής πιστοποίησης, και ως εκ τούτου ήδη χρησιμοποιούν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, θα απαλλάσσονται από τα περιβαλλοντικά μέτρα αν τα μέτρα που εφαρμόζουν έχουν ισοδύναμο αντίκτυπο με τα ευρωπαϊκά μέτρα.
«Καταφέραμε να φέρει το περιβάλλον στον πρώτο πυλώνα της ΚΑΠ, καθιστώντας την προστασία του δυνατή για κάθε αγρότη της ΕΕ, όχι μόνο για τις χώρες που μπορούν να αντέξουν οικονομικά να το χρηματοδοτήσουνστο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Αυτή η περιβαλλοντική διάσταση σαφώς υπόκεινται στους κανόνες της ΕΕ και τώρα πρέπει να δοθούν αληθινά χρήματα της ΕΕ για ένα δημόσιο αγαθό», δήλωσε ο κ. Καπούλας Σάντος.

 

Διαχείριση κρίσεων

Εργαλεία για τη διαχείριση κρίσεων θα χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και όχι από τις άμεσες πληρωμές όπως ίσχυε ως σήμερα, με βάση την ψηφοφορία των ευρωβουλευτών, οι οποίοι συμφώνησαν με την πρόταση της Κομισιόν. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές για το εργαλείο σταθεροποίησης του εισοδήματος υποστήριξαν ότι θα πρέπει να λάβει τη μορφή χρηματοδοτικών συνεισφορών σε αμοιβαία κεφάλαια ή αγοράς ασφάλισης κατά του κινδύνου σοβαρής μείωσης του εισοδήματος. Ζητούν επίσης από την Κομισιόν να κάνει μια ενδιάμεση επανεξέταση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου και υποβάλει νομοθετική πρόταση, αν χρειαστεί.

 

Ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση των αγροτών

Για να «εξοπλιστούν» καλύτερα οι αγρότες ώστε να μπορούν να αντέξουν την αστάθεια της αγοράς και να διαχειριστούν τυχόν κρίσεις αλλά και για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους θέση, οι ομάδες παραγωγών θα πρέπει να έχουν σημαντικά διευρυμένες δυνάμεις και νέα εργαλεία, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές. Οι οργανώσεις των αγροτών θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν μέσα για πρόληψη και διαχείριση κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων, ως ύστατη λύση, την απόσυρση από την αγορά. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν, εξ' ονόματος των μελών, των εισροών τους και των συμβάσεων παράδοσης, χωρίς να παραβαίνουν το δίκαιο του ανταγωνισμού, τονίζουν ακόμη οι ευρωβουλευτές.
«Η ιδέα ότι οι αγρότες θα πρέπει να συνασπιστούν δεν πρέπει να μεταφράζεται σε καρτέλ, αλλά θα πρέπει να τους επιτρέπει να ξεφύγουν από την οικονομική εξάρτηση και να παρέχει τα εχέγγυα για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Η εδραίωση ισχυρών οργανώσεων παραγωγών σ' όλους τους τομείς, με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία δράσης από ό, τι είχε αρχικά προταθεί από την Επιτροπή, είναι ο κατάλληλος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο Μισέλ Νταντίν (EPP, FR), εισηγητής για τον κανονισμό για την κοινή οργάνωση των αγορών.

 

Επόμενα βήματα

Η θέση της Επιτροπής Γεωργίας πρέπει να κερδίσει την ευλογία του Ευρωκοινοβουλίου στο σύνολό του πριν οι ευρωβουλευτές μπορέσουν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με την τελική μορφή της μελλοντικής ΚΑΠ. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια είναι προγραμματισμένη προσωρινά για το Μάρτιο στο Στρασβούργο, εν αναμονή των τελικών στοιχείων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (ΠΔΠ) για το 2014-2020 που έχει προγραμματιστεί για 7-8 Φεβρουαρίου 2013.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:18 - 25 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.