ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα χυθεί... γάλα

01:57 - 28 Ιαν 2013 | Συνεντεύξεις
Θα χυθεί... γάλα
Νέο τοπίο στην αγορά των γαλακτοκομικών δημιουργούν οι επιχειρηματικές εξελίξεις στην Μεβγάλ και το Κολιό και συγκεκριμένα το "¨σπάσιμο" του deal με τη Vivartia, όσον αφορά την πρώτη και τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας του δεύτερου που τον ώθησαν να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 της θυγατρικής του της Αγνό.
 Οπως λένε πηγές της αγοράς, το ομιχλώδες τοπίο, όσον αφορά το μέλλον τους δημιουργεί νέα δεδομένα για την αγορά του γάλακτος που ήδη μετρά πολλαπλές πληγές με βασικότερη όλων την αυξανόμενη τάση των καταναλωτών να επιλέγουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας παραμερίζοντας τα επώνυμα σήματα. Τα οποία ως γνωστόν αυτά είναι που γεμίζουν και τα ταμεία των επιχειρήσεων. 
 
Σχετικά με τη Μεβγάλ, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι  ο πρόεδρος της Πέτρος Παπαδάκης ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, έχοντας απλήρωτους εργαζομένους αλλά και παραγωγούς έχει πάρει τραπεζικές υποσχέσεις για άμεση λήψη δανείου της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Ρευστό που χρειάζεται άμεσα, καθώς η εταιρεία εμφανίζεται να χρωστά δύο μηνιάτικα στους εργάτες και περί τα 10 εκατ. ευρώ (ενάμιση μήνα γάλα) στους παραγωγούς. Οι συνολικές της δε υποχρεώσεις -προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία- σύμφωνα και με τον ισολογισμό του 2011 έχουν αναρριχηθεί στα 120 εκατ. ευρώ (περίπου 180 εκατ. ευρώ ήταν οι πωλήσεις τη συγκεκριμένη χρονιά). 
Την ίδια στιγμή, φουντώνουν οι πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της έχει ξεκινήσει νέο γύρο επαφών με στρατηγικούς επενδυτές προκειμένου να μεταβιβάσει την πλειοψηφία του κεφαλαίου της εταιρείας σε ένα ισχυρό συνέταιρο, που θα βγάλει μια και καλή την εταιρεία από το στενωπό των προβλημάτων που βρίσκεται. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες δείχνουν προς την πλευρά της ελβετικής Εmmi, με την οποία η Μεβγάλ διατηρεί πολύχρονη και επιτυχημένη συνεργασία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 
 
Με μελανά χρώματα σκιαγραφείται από την άλλη και το μέλλον την ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας Αγνό, που ως γνωστόν ο επιχειρηματίας που την ελέγχει ο Νίκος Κολιός κατέθεσε αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99 λόγω ανύπαρκτης ρευστότητας. Μόνο οι συσσωρευμένες οφειλές προς τους αγελαδοτρόφους έχουν φθάσει τα 4 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και οι μεταχρονολογημένες επιταγές). Παραγωγός σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο reporter.gr ανέφερε ότι η κατάσταση στους κόλπους των παραγωγών είναι τραγική και γίνεται ακόμη δυσκολότερη, καθώς όπως αποκάλυψε, όλες οι προσπάθειες να βρουν "χρυσή τομή" συνεργασίας με τον επιχειρηματία Νίκο Κολιό για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του έχουν πέσει στο κενό. Την ίδια στιγμή, όπως επεσήμανε ο ίδιος, έχουν ζητήσει με επιστολή τους προς το Υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιηθεί έλεγχος στα οικονομικά του ομίλου, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει κεφαλαιακή επάρκεια για την σταδιακή αποπληρωμή τους.
 
Δέσποινα Καραγιανοπούλου
Τελευταία τροποποίηση στις 13:10 - 29 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.