ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η χαμηλή πτήση του Αντώνη Σαμαρά στην Πόλη

01:09 - 05 Μαρ 2013 | Συνεντεύξεις
Η χαμηλή πτήση του Αντώνη Σαμαρά στην Πόλη
Με έμφαση στην «χαμηλή πολιτική» και με εμφανή την τάση να μην αναδειχθούν με ηχηρό τρόπο οι διαφορές που χωρίζουν τις δυο πλευρές πήγε ο Αντώνης Σαμαράς στην Τουρκία. Στο Πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η συγκυρία δεν ευνοεί ανοίγματα στα μεγάλα θέματα «υψηλής πολιτικής», οπότε και άφησαν τα δύσκολα για το μέλλον.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα ενεργειακά τόσο στο μέτωπο των αγωγών, όσο και των υποθαλάσσιων ερευνών, ώστε αφού μετρήσει συμμάχους, στη συνέχεια να «παζαρέψει» με την Τουρκία, που λόγω στρατιωτικής κια οικονομικής δύναμης βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.

Είναι ενδεικτικό ότι ειδικά στους αγωγούς η Τουρκία παίζει σε όλα τα ταμπλώ, φέρνοντας έτσι την Αθήνα σε δύσκολη θέση, καθώς δημιουργεί κλοιό πίεσης γύρω από την Αθήνα. Ενδεικτική είνια η συμφωνία συνεργασίας με τον τουρκικό Trans-Anatolian Pipeline (TANAP), που υπέγραψε η κοινοπραξία που θα κατασκευάσει τον αγωγό Nabucco και καθιστά ενεργό ρυθμιστή σε κάθε περίπτωση τη γειτονική χώρα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν τεχνικές και άλλες στρατηγικές πληροφορίες για την ανάπτυξη των projects τους, τα οποία θα συνδεθούν στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα, εάν τελικά ο αγωγός Nabucco επιλεγεί έναντι του Trans-Adriatic Pipeline (TAP).
Επίσης, αναμένοντας την απάντηση της Τουρκίας στη ρηματική διακοίνωση του Ελληνικού υπ. Εξωτερικών στον ΟΗΕ, αλλά και την έκβαση της διαδικασίας διάθεσης των στοιχείων από τις έρευνες του Nordic Explorer,  ο κ. Σαμαράς επέλεξε να κάνει μια «ασφαλή χαμηλή πτήση» πάνω από την Πόλη, προσπαθώντας να απομειώσει τον όποιο κίνδυνο.
Οι 25 ... χαμηλές συμφωνίες
Με τα δεδομένα αυτά ο κ. Σαμαράς υπέγραψε συμφωνίες για μεταδιδόμενα νοσήματα, αξιοποίηση κοινών πακέτων τουρισμού και υπενθύμισε με ακαδημαϊκό τρόπο τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για την παράνομη μετανάστευση, αλλά κια συνολικά της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην τρομοκρατία...
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν τέθηκε το θέμα της ΑΟΖ ή της Χάλκης, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τα δύο αυτά ζητήματα είναι γνωστές, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η στιγμή για αναλυτική συζήτηση.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών βαίνουν προς το καλύτερο, αναφέρθηκε στις μειονότοτες στα εδάφη τους, σημειώνοντας ότι "αξίζουν ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης". Επίσης εξήρε τις ελληνικές προσπάθειες στον τομέα της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ε.Ε. 
 
Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Υγείας υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε μεταδοτικές ασθένειες και ενίσχυσης υγειονομικών συστημάτων. 

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπέγραψε συμφωνία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αφού μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών έρχεται από τα τουρκικά παράλια. 

Ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό του, Binali Yildirim, μνημόνιο κατανόησης που θα αφορά τη συνεργασία για την εγκαθίδρυση τακτικών γραμμών μεταξύ λιμένων των δύο χωρών για μεταφορές και τη διερεύνηση πιθανοτήτων συνεργασίας στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης. 

Το υπουργείο Τουρισμού υπέγραψε συμφωνία για την προώθηση τουριστικών πακέτων που συνδυάζουν επισκέψεις στην Τουρκία και στην Ελλάδα.  Ωστόσο τα κινά πακέτα κρουαζιέρας, η διασύνδεση με ημερόπλοια των νησιών με τις μικρασιατικές ακτές, αλλά και τα θέματα των μαρινών έμειναν πρτος στιγμή στο ράφι... επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε συμφωνία για τη ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας. 

Ακόμη, υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στα κρατικά κανάλια ΕΡΤ και TRT. 

Οι υπουργοί Πολιτισμού υπέγραψαν συμφωνία για την απαγόρευση διακίνησης παράνομης πολιτιστικής περιουσίας, ενώ ο υπουργός Παιδείας υπέγραψε συμφωνία για την ολυμπιακή εκεχειρία. 

Ακόμη υπήρξαν μνημόνια συνεργασίας με τα ινστιτούτα μετρολογίας, του εθνικού συστήματος υποδομών, στις τεχνολογίες και στις ταχυδρομικές υπηρεσίες. 

Πρόσκληση για επενδύσεις εν αναμονή ηχηρών συμφωνιών
 
Πάντως ο Πρωθυπουργός απέναντι σε ένα κοινό που διψά για επενδύσεις απευθύνοντας χαιρετισμό στο φόρουμ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη. 
επισήμανε «την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας. Θα έλεγα ιδιαίτερα στον τομέα των κοινοπραξιών, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης». 
Η Ελλάδα ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,
Όπως είπε, είναι η κατάλληλη συγκυρία για να συνεργασθούμε ακόμη περισσότερο, προς όφελος της διμερούς αυτής επιχειρηματικότητας, με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τις δύο χώρες, και πρόσθεσε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται σταθερά, δραστικά και με γοργούς ρυθμούς. 

«Προχωράμε με αποφασιστικότητα σε μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Η βούληση και η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς. Αντίστοιχα, και η φίλη Τουρκία εκσυγχρονίζεται», είπε.

Σε μια αναφορά στα οικονομικά δεδομένα, ο Αντ.Σαμαράς είπε ότι «το 2012 η Τουρκία κατέλαβε την 10η θέση ως προμηθευτής αγαθών της ελληνικής αγοράς. Ταυτόχρονα, βρέθηκε στην 6η θέση ως χώρα υποδοχής των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων. Επιπλέον, τα τελευταία έξι χρόνια, παρατηρείται μία αξιόλογη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία.

» Η γειτνίασή μας επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος και με αμεσότερη επαφή και ταυτόχρονα δημιουργία προσωπικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών. Αντίστοιχα, η εγγύτητα της Τουρκίας με κράτη του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έδωσε και δίνει τη δυνατότητα για συνέργειες, τόσο εμπορικού, όσο και επενδυτικού χαρακτήρα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη δυνατότητα από κοινού, οι επιχειρήσεις των δύο χωρών να διεισδύουν σε τρίτες χώρες: «Η ανάληψη κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια, στις χώρες της παρευξείνιας συνεργασίας, καθώς και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, θα φέρει, επίσης, ανάπτυξη και προώθηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά. 


Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι «προχωρούμε στη θεσμοθέτηση και επέκταση της επί τόπου χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίων (visa) από επιλεγμένα τουρκικά λιμάνια σε ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες Σένγκεν». 

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι θετικές οι προοπτικές της ελληνοτουρκικής συνεργασίας και πρόσθεσε: 

«Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών ενισχύονται μόνον μέσα από ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο. Από την πλευρά μας, σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και η Τουρκία, άλλωστε, έχει δηλώσει πως επιθυμεί τη φιλική και ειρηνική επίλυση των διαφορών μας. Ωστόσο, για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, θα πρέπει να διέπονται πάντοτε από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες».

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η χώρα του «πρέπει να συμβάλλει στην οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας, τα προβλήματα της Ελλάδας είναι και δικά μας προβλήματα» και σημείωσε ότι οι επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις δεν είναι ακόμη στο προσδοκώμενο επίπεδο.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πολιτικό πεδίο, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας για την προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ θα συνεχιστε
Στο φόρουμ από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν η Intralot, η οποία ευελπιστεί τόσο στην ιδιωτικοποίηση του τουρκικού ΟΠΑΠ (Mili Piyango), η Εθνική Τράπεζα, τα ΕΛΠΕ, η Αλουμίλ, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Στ. Λεκάκος,  ο πρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου, Γ. Αποστολόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος της «Νηρέας», ο διευθύνων σύμβουλος της Lavipharm, Θ. Λαβίδας, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Aegean Airlines, Θ. Βασιλάκης, ο αντιπρόεδρος της Folli Follie, Δ. Κουτσολιούτσος,  ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino), ο Χρήστος Καινούργιος της εταιρείας συμβούλων Διαδικασία, ο Νίκος Βασιλείου της Bright A.E. και του ΕΒΕΑ και πολλοί άλλοι.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:43 - 05 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.