ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες

01:06 - 06 Μαρ 2013 | Συνεντεύξεις
Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες
Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 58 ετών. Πέθανε στην Κούβα και μεταφέρθηκε το βράδυ στη Βενεζουέλα. Η αντίδραση των ΗΠΑ.

Πέθανε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Ο Ούγκο Τσάβες είχε υποβληθείσε νέα θεραπεία για να αναλάβει τα καθηκοντά του, μετά την τέταρτη επανεκλογή του.

 

Ωστόσο, η φημολογία για την κατάσταση της υγείας του έδειχνε τη σοβαρότητα της κατάστασης του προέδρου της Βενεζουέλας.Ο  Τσάβες υπέστη νέα λοίμωξη του αναπνευστικού και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νίκολα Μαντούρο, ανακοίνωσε ότι η υγεία του είχε επιδεινωθεί και εν τέλει εξέπνευσε.

 

 «Πήραμε την πληροφορία για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16:25  σήμερα, 5 Μαρτίου, απεβίωσε ο κομαντάτε Ούγκο Τσάβες», δήλωσε ο Μαντούρο.

 

Μάλιστα, η ανακοίνωση του θανάτου του Ούγκο Τσάβες έγινε με 11 ώρες καθυστέρηση, καθώς ο ηγέτης της Βενεζουέλας πέθανε στην Κούβα και έπρεπε να μεταφερθεί η σορός του πρώτα πίσω στο Καράκας. Η κηδεία του αναμένεται να γίνει την Παρασκευή.

 

Τον Οκτώβριο του 2012 ο Τσάβες είχε κερδίσει μάλλον εύκολα -και για τέταρτη φορά- τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε σημαντικά και χρειάστηκε να μεταφερθεί στην Κούβα για νέα εγχείριση.

 

Εκτός από μία φωτογραφία με τις κόρες του, όσο ήταν στην Κούβα, ο Τσάβες δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στις 10 Ιανουαρίου επρόκειτο να ορκιστεί για τη νέα, εξαετή θητεία του αλλά λόγω της κατάστασής του η τελετή αναβλήθηκε--απουσίαζε εξάλλου στην Κούβα. Μετά από μια διαμάχη για την συνταγματικότητα της κίνησης, τα ηνία της εξουσίας πήρε ο αντιπρόεδρος Μαδούρο.

Ο αντιαμερικανός, αντιιμπεριαλιστής, Τσάβες έγινε παράδειγμα ηγέτη εκτός της χώρας του ακριβώς για την πολιτική του.

 

Η Βενεζουέλα έκανε σημαντικά βήματα στην ανόρθωση της οικονομίας της χάρη και στα σημαντικά κέρδη από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου: το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε για τα κατώτερα στρώματα που στήριξαν τον πρόεδρο αναφανδόν, καθώς τον αισθάνονταν έναν από αυτούς.

 

Ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα

 

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ούγκο Τσάβες τμήματα του στρατού και της αστυνομίας έλαβαν θέσεις σε κεντρικά και στρατηγικά σημεία σε όλη τη χώρα, όπως ανέφερε ο υπουργός . Ανάπτυξη του στρατού και της αστυνομίας σε όλη τη Βενεζουέλα σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της χώρας.

"Ο στρατός θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση του Καράκας, για να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα", δήλωσε ο αντιπρόεδρος Νίκολα Μαντούρο, λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του σοσιαλιστή ηγέτη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει επί τους παρόντος το γενικό πρόσταγμα στη χώρα καθώς ο Τσάβες πριν αναχωρήσει για το τελευταίο του ταξίδι στην Κούβα όπου και υποβλήθηκε στην τέταρτη χειρουργική επέμβαση τον είχε αναγορεύσει προσωπικά ως διάδοχό του.

 

Απέλαση διπλωματικού ακόλουθου των ΗΠΑ

 

Νωρίτερα ο Μαντούρο είχε ανακοινώσει πως απελάθηκε ο διπλωματικός ακόλουθος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντέιβιντ ντελ Μόνακο, τον οποίο κατηγόρησε ως υποκινητή μίας συνωμοσίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

 

«Αυτός ο υπάλληλος επιδιδόταν στην αποστολή της εξεύρεσης εν ενεργεία στρατιωτικών στη Βενεζουέλα, αρχικά για να αντλεί πληροφορίες για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεών μας και εν συνεχεία για να τους προτείνει αποσταθεροποιητικά σχέδια», δήλωσε ο Μαντούρο στη διάρκεια της ομιλίας του, που μεταδιδόταν απευθείας.

 

Αντίδραση από Ουάσινγκτον

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε για το θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας πως «σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στον λαό της Βενεζουέλας και το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής σχέσης με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

 

Όπως η Βενεζουέλα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να δεσμεύονται για πολιτικές που προωθούν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προστίθεται στη δήλωση του Ομπάμα για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες.

 

Επταήμερο πένθος σε όλη τη χώρα

 

Επταήμερο εθνικό πένθος κηρύχτηκε στη Βενεζουέλα που θρηνεί την απώλεια του προέδρου Ούγκο Τσάβες, ο οποίος πέθανε μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Η σορός του Ούγκο Τσάβες, θα τοποθετηθεί στο λόμπι της Στρατιωτικής Ακαδημία στο Καράκας προκειμένου πιθανότατα να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Η δημόσια κηδεία παρουσία προφανώς πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών την Βενεζουέλας Ελίας Χούα.

«Η τελετή της κηδείας και το επικήδειο αφιέρωμα θα γίνει στο παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας, την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

 

Εκλογές σε 30 ημέρες

 

Οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν στις κάλπες εντός 30 ημερών, για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ελίας Χούα.

Καθήκοντα προσωρινού προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Νίκολα Μαντούρο.

«Ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει την εξουσία ως πρόεδρος, και οι εκλογές θα διεξαχθούν τις επόμενες 30 μέρες. Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο κομμαντάντε Ούγκο Τσάβες », είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

 

Το βιογραφικό του Ούγκο Τσάβες

 

Ο θάνατος του Τσάβες έθεσε τέλος στην 14χρονη κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας. Είχε εκλεγεί πρώτη φορά πρόεδρος της χώρας το 1998 και επανεξελέγη το 2006, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες στις 7 Οκτωβρίου του 2012 κέρδισε την τρίτη εκλογική του νίκη και την επανεκλογή του στην ηγεσία της Βενεζουέλας. 

 
Από τον Ιούνιο του 2011, υποβλήθηκε σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις στην Κούβα για να αντιμετωπισθεί ο καρκίνος.
Ο Τσάβες ήταν ένας χαρισματικός, υπερκινητικός και καθολικός θαυμαστής του απελευθερωτή Σιμόν Μπολιβάρ, και απολάμβανε σταθερά υψηλά επίπεδα δημοτικότητας, παρά την έντονη εχθρότητα που αντιμετώπιζε από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
 
Το 2002 είχε καταφέρει να «επιβιώσει» από ένα πολιτικό πραξικόπημα εναντίον του. Ο πρώην αντισυνταγματάρχης και αλεξιπτωτιστής γεννήθηκε το 1954, ήταν γιος δασκάλων και μεγάλωσε με τη γιαγιά του.
 
Μια απόπειρα πραξικοπήματος το Φεβρουάριο του 1992 τον οδήγησε στη φυλακή για δύο χρόνια. Το 1998, ως υποψήφιος του συνασπισμού των αριστερών κομμάτων, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Δύο χρόνια αργότερα, επικυρώθηκε από το λαό η πρόταση του για το νέο «Σύνταγμα της Μπολιβαριανής Επανάστασης » και ο ίδιος επανεξελέγη στην προεδρία. 
 
Ήταν σφοδρός πολέμιος του όπως τον αποκαλούσε αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αν και ποτέ δεν διέκοψε την παροχή πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ούγκο Τσάβες «παρουσιάστηκε» στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής ως ο «κληρονόμος» του Φιντέλ Κάστρο και καλλιέργησε μια επαναστατική αλλά αμφιλεγόμενη εικόνα έχοντας πολιτική φιλία με προσωπικότητες, όπως ο Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.
 
 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:06 - 06 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.