ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα παράταση και διευκολύνσεις στις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων

13:14 - 29 Μαρ 2013 | Συνεντεύξεις
Νέα παράταση και διευκολύνσεις στις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων
Προωθείται αύξηση του αριθμού των δόσεων, αλλά όχι άμεσες μειώσεις προστίμων.

Περαιτέρω διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των προστίμων, σύνδεση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων με την «ταυτότητα του κτιρίου» και μια νέα (η έβδομη κατά σειρά), παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στις ρυθμίσεις της τακτοποίησης (λήγει 31 Μαΐου), είναι οι βασικοί άξονες του νόμου για τα αυθαίρετα, που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο νόμος, ατύπως, έχει τύχει της σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται αύξηση του αριθμού των δόσεων, αλλά όχι άμεσες μειώσεις προστίμων. Ωστόσο, η κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων και η σύνδεση της τακτοποίησης με την «ταυτότητα του κτιρίου» μπορεί να επιφέρει επιφέρει έμμεσες μειώσεις.

 

Στο πλαίσιο των πρόσθετων διευκολύνσεων, αναμένεται να παραταθεί και η προθεσμία, εντός της οποίας μπορεί κάποιος να καταβάλει το 30% του προστίμου (λήγει 31 Μαΐου), ώστε να τύχει έκπτωσης 10%, επί του συνολικώς επιβληθέντος προστίμου και να έχει δικαίωμα μεταβίβασης του κτίσματος.

 

Οι πολεοδομικές παραβάσεις

 

Εν τω μεταξύ, οι πολεοδομικές παραβάσεις θα υπαχθούν σε κατηγορίες (αναλόγως, της βαρύτητά τους) και για κάποιες από αυτές, θα παρέχεται η δυνατότητα «οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση», με καταβολή ενός παράβολου. Επί της ουσίας, δηλαδή, έχουμε νομιμοποίηση κάποιων πολεοδομικών παραβάσεων, με οφέλη, τις έμμεσες μειώσεις προστίμων και την παροχή δικαιωμάτων αντίστοιχων με αυτά που έχουν τα νόμιμα κτίσματα.

 

Θα δοθεί, επίσης, νέα παράταση (η έβδομα κατά σειρά) στην προθεσμία υπαγωγής στις ρυθμίσεις τακτοποίησης, που λήγει 31 Μαΐου. Η νέα αυτή παράταση, πιθανότατα, δεν θα έχει καταληκτική ημερομηνία. Θα μπορεί, δηλαδή, ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης να κάνει, ανά πάσα στιγμή, χρήση των διατάξεων του νόμου, ώστε το κτίσμα να υπαχθεί είτε σε καθεστώς τακτοποίησης είτε «οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:55 - 30 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.