ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Έλληνες αγοράζουν ακίνητα, γιατί φοβούνται το "κούρεμα" στις καταθέσεις τους

00:49 - 26 Απρ 2013 | Συνεντεύξεις
Οι Έλληνες αγοράζουν ακίνητα, γιατί φοβούνται το "κούρεμα" στις καταθέσεις τους
Σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων και προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη "υπό προϋποθέσεις" βλέπει ο πρόεδρος των Κτηματομεσιτών Αττικής, Γιάννης Ρεβύθης.

Στην αγορά ακινήτων επενδύουν τα λεφτά τους οι Έλληνες - όσοι διαθέτουν αποταμιεύσεις - προκειμένου να τα εξασφαλίσουν υπό τον φόβο ενός κουρέματος, δήλωσε στο "R" ο κ. Ρεβύθης. Όπως δήλωσε χαραστηριστικά, "η ύφεση συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά με πολύ άσχημη την περίοδο των εκλογών. Ωστόσο, μετά τις εκλογές τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, καθώς υπάρχει σταθερή κυβέρνηση, οι τιμές είναι χαμηλές και πραγματοποιείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών".

 

Παραθεριστικές κατοικίες και μικρά διαμερίσματα πρώτα σε ζήτηση


Μάλιστα, όπως διευκρινίζει η μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει κατά την περίοδο του καλοκαιριού με τους ξένους "να ψάχνουν για παραθεριστικές κατοικίες και τουριστικά ακίνητα". Γι' αυτές τις κατηγορίες ενδιαφέρονται και οι Έλληνες, καθώς και για εξοχικά. Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση είναι όπως υπογράμμισε ο κ. Ρεθύβης "το κέντρο της Αθήνας, τα Νότια και τα Βόρεια προάστια, κυρίως τα ακίνητα με θέα τη θάλασσα. Επιπλέον, κινητικότητα υπάρχει και στα Δυτικά προάστια όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται "στα μικρά διαμερίσματα και τις γκαρσονιέρες".

 

Ποιοι αγοράζουν;

 

Μάλιστα, σε ερώτηση του "R" για το προφίλ των αγοραστών ο κ. Ρεβύθης επισημαίνει ότι "πρόκειται για όσους δεν είχαν τα λεφτά τους στην Κύπρο. Είναι όλοι όσοι είχαν χρήματα στο εξωτερικό και τα έφεραν πίσω στην Ελλάδα. Μην ξεχνάτε ότι επέστρεψαν 16 δισεκ. ευρώ σε καταθέσεις. Επίσης όσοι έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα, που φτάνουν συνολικά τα 160 δισεκ. ευρώ - και φοβούνται μην 'κουρευτούν'".

 

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ρεβύθης εφιστά την προσοχή στους υποψήφιους αγοραστές: "Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πηγαίνουν τα συμβόλαια στο δικηγόρο τους για νομικό έλεγχο και στη συνέχεια στον πολιτικό μηχανικό για πολεοδομικό έλεγχο. Θα πρέπει επίσης να προσέχουν ότι το διαμέρισμα ή το ακίνητο είναι σε καλή κατάσταση".

 

Όπως επισήμανε, ακίνητα υπάρχουν και οι τιμές τους είναι πολύ καλές. Σημείωσε επίσης ότι υπό τις σωστές προϋποθέσεις οι τιμές θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, ενώ αντίστοιχα θα διατηρηθούν και τα ενοίκια, τα οποία έχουν επίσης σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα. 

 

akinita425 300113

 

Δύο προτάσεις για την ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων


Τέλος, ο Ρεθύβης τόνισε ότι για να διατηρηθεί αυτή η τάση βελτίωσης και για να υπάρξει ανάπτυξη, θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα: 

 

Πρώτον πρέπει να οριστικοποιηθεί η φορολογία των ακινήτων: Να δούμε ποιο φόροι φεύγουν και ποιοι μένουν. Γενικότερα πρέπει να υπάρξει μείωση στους φόρους και στο ΦΠΑ.

 

Δεύτερον, πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να ξεκινήσουν να δίνουν και πάλι δάνεια".

 

"Χωρίς τις δύο αυτές παραμέτρους η αγορά ακινήτων θα βυθιστεί και πάλι", καταλήγει ο κ. Ρεβύθης.

 

Νίκος Ιτσινές

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:47 - 26 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.