ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αρκετά βέβαιες» ότι έγινε χρήση χημικών στην Συρία δηλώνουν οι ΗΠΑ

10:12 - 26 Απρ 2013 | Συνεντεύξεις
«Αρκετά βέβαιες» ότι έγινε χρήση χημικών στην Συρία δηλώνουν οι ΗΠΑ
Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Μεγάλη Βρετανία εκτιμούν «με αρκετή βεβαιότητα» -όπως αναφέρουν- στο συμπέρασμα ότι έχει γίνει στη Συρία χρήση χημικών όπλων.

Σύμφωνα με τον υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκλ, οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ κάνουν λόγο για περιορισμένης κλίμακας χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ και συγκεκριμένα σαρίν «με κυμαινόμενο βαθμό εμπιστοσύνης». Η φράση «varying degrees of confidence» υπονοεί ότι όλα τα μέλη της κοινότητας πληροφοριών δεν είναι απόλυτα σίγουρα για την εκτίμηση.

 

Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει ότι αυτές οι εκτιμήσεις δεν αρκούν και ότι θα χρειαστεί πολύ ισχυρά και τεκμηριωμένα στοιχεία πριν  δράσει στη βάση αυτής της εκτίμησης. «Με δεδομένο το διακύβευμα και όσα μάθαμε από τις πρόσφατες εμπειρίες μας, οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών από μόνες τους δεν είναι επαρκείς. Μόνο τα αξιόπιστα και τεκμηριωμένα στοιχεία που μας παρέχουν κάποιο βαθμό βεβαιότητας θα καθοδηγήσουν τις αποφάσεις μας», επισημαίνει ο Μιγκέλ Ροντρίγκεζ, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

 

Αλλά και η Βρετανία δηλώνει πως διαθέτει «πειστικές» πληροφορίες που καταδεικνύουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εξωτερικών του Λονδίνου, χαρακτηρίζοντας ως ανησυχητικό το συγκεκριμένο γεγονός.

«Έχουμε περιορισμένες αλλά πειστικές πληροφορίες, από ποικίλες πηγές, που δείχνουν χρήση χημικών όπλων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του αερίου Σαρίν», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το Φόρεϊν Όφις. «Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η χρήση χημικών όπλων είναι έγκλημα πολέμου» συμπλήρωσε.

Η χρήση χημικών από την πλευρά Άσαντ, όπως έχει δηλώσει ο  Μπαράκ Ομπάμα, είναι κόκκινη γραμμή. Μπορεί να δικαιολογήσει αλλαγή στάσης, αλλά και την χρήση σημαντικών μέτρων από τις ΗΠΑ εναντίον του Άσαντ, είτε περιλαμβάνουν την στρατιωτική επίθεση, είτε όχι.

Η αμερικανική πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει την αποφασιστικότητα να ευνοήσει την πλευρά των ανταρτών ούτε με στρατιωτική επίθεση εναντίον του Άσαντ, ούτε με την τροφοδοσία τους με όπλα υψηλής τεχνολογίας. Μολονότι έχουν καταδικάσει επανειλημμένα το καθεστώς Άσαντ, οι ΗΠΑ φοβούνται ότι υπάρχουν ανάμεσα στις τάξεις των ανταρτών ομάδες που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα.

 

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που από την πλευρά των ΗΠΑ γίνεται λόγος για αρκετή βεβαιότητα ως προς το θέμα της χρήσης χημικών όπλων. Αυτό κάνει αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι ίσως υπάρξει πιο ενεργός παρέμβαση των ΗΠΑ στο θέμα του εμφυλίου της Συρίας.

 

Γιώργος Σμυρνής

Τελευταία τροποποίηση στις 14:08 - 26 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.