ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτομαγιά: Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια - Ανοικτό το κέντρο της Αθήνας

20:47 - 30 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Πρωτομαγιά: Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια - Ανοικτό το κέντρο της Αθήνας
Με συνθήματα κατά της ανεργίας, της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων και της λιτότητας πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες των συνδικάτων για την εργατική Πρωτομαγιά.

Tο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ έγινε στο Σύνταγμα, ενώ το "παρών" έδωσαν αρκετοί πολίτες και στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος.  Οι δύο πορείες αφού πέρασαν από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, κατέληξαν στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο αριθμός των συγκεντρωμένων ήταν ως 8.000 άτομα.

 

Γύρω στις 12 το μεσημέρι, πορεία πραγματοποίησαν και αντιεξουσιαστές, ο οποίοι επίσης θα καταλήξουν έξω από τη Βουλή, περνώντας από την Πατησίων και τη Σταδίου.

 

Γύρω στη μία δόθηκαν σε λειτουργία οι σταθμοί του μετρό στο Πανεπιστήμιο, το Σύνταγμα, τον Ευαγγελισμό και το Μέγαρο Μουσικής, που είχαν μείνει κλειστοί για λόγους ασφαλείας.
 
Κλειστοί παρέμειναν από το πρωί όλοι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Κλαυθμώνος και την Ομόνοια, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις.

 

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν 24ωρη απεργία και κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή μέσω ανακοίνωσης στην οποία αναφέρουν τα αιτήματά τους που είναι: "η αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, η αποκατάσταση του εργασιακού θεσμικού πλαισίου που βίαια και αντισυνταγματικά κατήργησαν τα μνημόνια με την ανοχή και την ευθύνη των κυβερνήσεων, καθώς και ο τερματισμός της λιτότητας, της φοροεπιδρομής, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας".

 

Από το Σύνταγμα όπου έγινε το συλλαλητήριο του ΚΚΕ ο ΓΓ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε: "Θα θέλαμε να απευθύνουμε μήνυμα συσπείρωσης με το ΚΚΕ ώστε να γίνει πραγματικότητα η διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού και όχι ξανά προς όφελος των μονοπωλίων, της ΕΕ και του συστήματος τους".

 

Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

 

Η μία έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με διοργανωτές το ΕΚΘ και την Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων και σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, και της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενωμένοι τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά και αγωνίζονται κατά των πολιτικών των μνημονίων.

 

Μετά τη συγκέντρωση έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των νεκρών εργατών του Μάη του 1936 και ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το "παρών" έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου με διοργανωτή το ΠΑΜΕ και ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος του Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Ακολούθησε πορεία μέχρι τη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στο σημείο όπου έπεσαν οι πρώτοι νεκροί στην εργατική εξέγερση του Μάη του 1936 και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη τους.

 

Η τρίτη συγκέντρωση έγινε στην Καμάρα, συμμετείχαν η Πρωτοβουλία Σωματείων και άλλες οργανώσεις και ακολούθησε πορεία. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το ΕΚΘ και ενώθηκαν με την πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ.

 

Συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου πραγματοποίησαν το πρωί, σαράντα περίπου μέλη του ΠΑΜΕ και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας με συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και του μνημονίου στο κέντρο της πόλης.

 

Οι ομιλητές της συγκέντρωσης, συνδικαλιστές του Εργατικού κέντρου Ζακύνθου και του ΠΑΜΕ καταφέρθηκαν στα σκληρά λόγια στα μέτρα της κυβέρνησης και καυτηρίασαν την πολιτική με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων ενώ κατήγγειλαν τις απολύσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

 

Συγκοινωνίες

 

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

 

Με στάσεις εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, λεωφορεία, τρόλεϊ και 24ωρη απεργία σε προαστιακό και σιδηρόδρομο, συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

 

Με εντολή της Αστυνομίας κλειστοί θα είναι από την Μεγάλη Τετάρτη το πρωί οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής, λόγω των συγκεντρώσεων για την Πρωτομαγιά.


Συγκεκριμένα, οι συρμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου θα είναι ακινητοποιημένοι από την έναρξη της βάρδιας έως και τις 9.00 π.μ. Οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

 

Το Τραμ θα ακινητοποιηθεί από την αρχή της βάρδιας έως τις 08:00

 

Επίσης, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9.00 πμ. και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

 

Ακινητοποιημένα όλη την ημέρα θα είναι τα τρένα στο εθνικό δίκτυο και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

 

Θεσσαλονίκη: Στάσεις εργασίας στα αστικά

 

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν την Πρωτομαγιά, οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

 

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας τη Μεγάλη Τετάρτη από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 π.μ. και από 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

 

Από τον ΟΑΣΘ διευκρινίζεται ότι τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των γραμμών, θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μετά τις 09:00 π.μ. και έως τις 09:30 π.μ., αναλόγως της αποστάσεως των αφετηριών και τερμάτων από τα αμαξοστάσια.

 

Ματαιώσεις δρομολογίων τρένων

 

 Μ. Τρίτη

 

- Μεταξύ Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Αθηνών: Ματαιώνεται η διαδρομή των αμαξοστοιχιών 500 501
- Μεταξύ Αλεξανδρούπολης - Δικαιών: Ματαιώνεται η διαδρομή της αμαξοστοιχίας 1686
- Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Έδεσσας - Φλώρινας- Θεσσαλονίκης: Ματαιώνεται η διαδρομή των αμαξοστοιχιών 743 και IC 85
- Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Λάρισας - Θεσσαλονίκης: Ματαιώνεται η διαδρομή των αμαξοστοιχιών 3593 και 3592
- Μεταξύ Λάρισας - Βόλου- Λάρισας: : Ματαιώνεται η διαδρομή των αμαξοστοιχιών 2576 και 2577

 

Τη Μ. Τετάρτη

 

- Ματαιώνονται όλες οι διαδρομές των επιβατικών και εμπορικών αμαξοστοιχιών του Δικτύου, εκτός των τουριστικών αμαξοστοιχιών στις διαδρομές : Ολυμπία - Πύργος - Κατάκωλο και Α. Λεχώνια - Μηλιές.
- Επισημαίνεται ότι μεταξύ Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Αθηνών οι αμαξοστοιχίες 500 & 501 θα κυκλοφορήσουν χωρίς τα διδάπεδα οχήματα μεταφοράς αυτοκινήτων, μετά τη λήξη της απεργίας (Μ. Τετάρτη προς Μ. Πέμπτη) από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

 

Τη Μ. Πέμπτη

 

- Μεταξύ Αλεξανδρούπολης - Δικαίων: Ματαιώνεται η διαδρομή της αμαξοστοιχίας 1681
- Μεταξύ Φλώρινας - Θεσσαλονίκης : Ματαιώνεται η διαδρομή της αμαξοστοιχίας ΙC 82.

 

Υγεία

 

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό θα συμμετάσχουν στην απεργία.

 

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καλούν τα μέλη τους να απεργήσουν και να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν τα συνδικάτα και οι κοινωνικοί φορείς σε όλες της πόλεις της χώρας, διεκδικώντας την ανατροπή των «μνημονιακών πολιτικών και των επιπτώσεων στις κοινωνικές υπηρεσίες και στα εργασιακά δικαιώματα».

 

Ανοιχτά θα παραμείνουν τη Μεγάλη Τετάρτη τα φαρμακεία της χώρας εκτός από εκείνα του Πειραιά που αποφάσισαν να μετάσχουν στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

 

Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας η αργία της Πρωτομαγιάς μετατίθεται για την Τρίτη του Πάσχα, δηλαδή 7 Μαΐου. Από την αργία εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά Κυριακές και αργίες.

 

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται προσαύξηση 75% στο ημερομίσθιο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:05 - 01 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.