ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Endeavor: Ένα διεθνές δίκτυο στηρίζει την επιχειρηματικότητα και στην Ελλάδα!

00:37 - 21 Μαϊ 2013 | Συνεντεύξεις
Endeavor: Ένα διεθνές δίκτυο στηρίζει την επιχειρηματικότητα και στην Ελλάδα!
Γραφείο και στην Ελλάδα λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο περίπου η Endeavor Global, ο παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος έχει την υποστήριξη γνωστών επιχειρηματιών, όπως ο συνιδρυτής του Linkedin, Ρέιντ Χόφμαν και ο επικεφαλής της Dell, Μάικλ Ντελ.

Η Endeavor αποτελεί διεθνές δίκτυο υποστήριξης επιχειρηματιών. Προσφέρει στρατηγικές συµβουλές και πρόσβαση σε σηµαντικά δίκτυα και άλλα εργαλεία.

Μέσω των κατά τόπους γραφείων της, την τελευταία 15ετία, η Endeavor έχει επιλέξει 801 high-impact entrepreneurs από 15 χώρες σε Λατινική Αμερική, Αφρική, Μέση Ανατολή, Τουρκία και Νοτιοανατολική Ασία που απολαμβάνουν μια σειρά συμβουλευτικών και άλλων υπηρεσιών παγκόσμιου βεληνεκούς, προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους από mentors και advisors της Endeavor, ενώ έχουν πρόσβαση στο διεθνές δίκτυο της και σε επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011, οι επιχειρηματίες αυτοί κατέγραψαν έσοδα US $5 δισ. εξασφαλίζοντας 200.000 θέσεις εργασίας.

 

Η Endeavor στην Ελλάδα

 

Στην Ελλάδα ο οργανισμός συμπράττει με σημαντικούς εκπροσώπους της Ελληνικής επιχειρηματικότητας με στόχο τη στήριξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Endeavor Greece είναι ο πρόεδρος του Chandris Group, κ. Μιχάλης Δ. Χανδρής, ενώ αντιπρόεδρος και «ψυχή» του εγχειρήματος η ιδρύτρια της Endeavor Greece, κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

 

Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Nissan Ν.I. Θεοχαράκης Α.Ε, κ. Τάκης Θεοχαράκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DANAOS CORPORATION, Δρ. Ιωάννης Κούστας, ο Group CEO του Ομίλου Antenna, κ. Θοδωρής Κυριακού, η πρόεδρος & διευθύνουσα Σύμβουλος της Ε.Ι. Παπαδοπούλος Α.Ε., κυρία Iωάννα Παπαδοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ Α.Ε., κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο κ. Γιάννης Στασινόπουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε., η διευθύνουσα σύμβουλος της Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises S.A., κυρία Μελίνα Τραυλού, και η διευθύνουσα Σύμβουλος της Franco Compania Naviera Α.Ε., κυρία Μαρίλυ Φραγκίστα.

 

"Αναζητούμε τους μελλοντικούς επιχειρηματικούς ηγέτες και πρότυπα της Ελλάδας σε όλους τους κλάδους, που μπορούν να αναμορφώσουν το επιχειρηματικό τοπίο της χώρας" σημειώνει στο "R" ο διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, κ. Χάρης Μακρυνιώτης, ο οποίος απαντάει διεξοδικά στις ερωτήσεις μας:

 

Ποιός είναι ο στόχος της Endeavor Greece;

 

"Στο πλαίσιο αυτό η Endeavor Greece έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τόσο σε παραδοσιακούς όσο και σε αναπτυσσόμενους τομείς και να βοηθήσει έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που επιλέγονται να αποκτούν τη δυνατότητα να εξελιχθούν από μικρομεσαίου χαρακτήρα σε εταιρίες με διεθνή παρουσία, πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας και ισχυρούς κύκλους εργασιών.

 

Η Endeavor εντοπίζει νέους επιχειρηματίες που ηγούνται καινοτόμων επιχειρήσεων με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και τους προσφέρει στρατηγικές συμβουλές παγκοσμίου βεληνεκούς, πρόσβαση σε σημαντικά δίκτυα και άλλα εργαλεία που τους οδηγούν στην επιτυχία. Με την καθοδήγηση της Endeavor αποκτούν υψηλή επιρροή - συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενισχύουν τους κύκλους εργασιών τους και γίνονται πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά. Ενώ συχνά περνούν απαρατήρητοι, αυτοί οι νέοι επιχειρηματίες γίνονται τώρα η βάση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στις χώρες τους".

 

Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι εταιρείες για να ενταχθούν;

 

"Τα κριτήρια επιλογής αφορούν τόσο στον επιχειρηματία όσο και την επιχείρηση. Οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν πάθος, όραμα και επιμονή για την ανάπτυξη μια επιτυχημένης επιχείρησης, ηγετικές ικανότητες, διάθεση για ανταπόδοση και συμμετοχή στις διαδικασίες της Endeavor ως μέντορες οι ίδιοι μελλοντικά και να εμπνέουν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Για την επιχείρηση είναι σημαντικό να διακρίνουμε δυνατότητες ανάπτυξης και εξασφάλισης σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, καθώς και καινοτομία.

 

Αναζητούμε δηλαδή επιχειρηματίες που έχουν ήδη ιδρύσει την επιχείρησή τους και παρουσιάζουν οικονομική δραστηριότητα, η οποία μεταφράζεται σε ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ €300K και 15 εκατομμυρίων. Το όριο αυτό μπορεί να είναι μικρότερο, ιδίως για εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες όμως βασίζονται σε ένα στέρεο επιχειρηματικό μοντέλο, με σημαντική προοπτική ανάπτυξης και ανθρώπους με πάθος και ενθουσιασμό που ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία της Endeavor".

 

Πως γίνεται η διαδικασία επιλογής;

 

"Η διαδικασία επιλογής των επιχειρήσεων ξεκινά κατόπιν αίτησής τους στο website (www.endeavor.org.gr) και το πρώτο βήμα είναι η αξιολόγηση από το γραφείο μας βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που θέτει η Endeavor Global. Ακολουθεί μια σειρά συνεντεύξεων (τέσσερις συνολικά), στις οποίες συμμετέχουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και άνθρωποι που είναι ηγέτες στο χώρο τους -είτε πρόκειται για επιχειρηματίες είτε για ακαδημαϊκούς- οι οποίοι μας βοηθάνε αφιλοκερδώς και ουσιαστικά αποτελούν ένα δίκτυο από μέντορες. Στην Ελλάδα έχουμε χτίσει ένα πολύ ισχυρό δίκτυο από 40 περίπου μέντορες από διάφορους κλάδους, οι οποίοι έχουν συμβάλει πολύ ουσιαστικά στη δράση μας.

 

Το επόμενο στάδιο είναι μια ή δύο, σε κάποιες περιπτώσεις, συνεντεύξεις από μέλη του διεθνούς δικτύου. Οι εταιρείες που ολοκληρώνουν επιτυχώς τον κύκλο των συνεντεύξεων, παρουσιάζονται ενώπιον του διεθνούς πάνελ επιλογής, το οποίο πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες σε διαφορετική χώρα και συμμετέχουν όλα τα τοπικά γραφεία. Το πάνελ αποτελείται από κορυφαίους επιχειρηματίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτοί που επιλέγονται εκεί -συνήθως επτά στις δέκα εταιρείες- είναι οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουμε να βοηθήσουμε".

 

Πως προσεγγίζει το δίκτυο της Endeavor το επιχειρηματικό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται διεθνώς και κυρίως στην Ελλάδα;

 

"Παραδοσιακά, η ελληνική κοινωνία παρουσιάζει ισχυρή ροπή προς την επιχειρηματικότητα (κυρίως μικρής κλίμακας και χαμηλής παραγωγικότητας), που δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό δεν είχε στραφεί σε εξωστρεφείς και παραγωγικούς κλάδους. Το αποτέλεσμα είναι πολλές πολύ μικρές επιχειρήσεις με πολύ χαμηλή παραγωγικότητα.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να δοθεί έμφαση σε τομείς με φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ικανό ανθρώπινο δυναμικό όπως τα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, ο τουρισμός και η τεχνολογία για την εξέλιξή των επιχειρήσεων ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και να συμβάλουν στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

 

Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ότι η απουσία εναλλακτικών, η αναγνώριση ευκαιριών, η διεθνοποίηση της νέας γενιάς, αλλά και η ύπαρξη θεσμών και φορέων που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα έχουν οδηγήσει σε ένα νέο κύμα ανθρώπων που επιθυμούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι πανάκεια, αλλά ένα εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τις λοιπές λειτουργίες μιας οικονομίας για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα".

 

 

Το πέμπτο μέλος που εντάχθηκε στο δίκτυο της Endeavor

 

Η εταιρεία Παπαδηµητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ αποτελεί την πέµπτη ελληνική προσθήκη στο δίκτυο της Endeavor και την πρώτη από τον κλάδο τροφίµων και αγροτικών προϊόντων. Η επιλογή έγινε στο 48ο διεθνές πάνελ επιλογής της Endeavor Global, στο Μπουένος Άιρες 6-8 Μαΐου. Η εταιρεία, που εκπροσωπήθηκε από το CEO Χρήστο Παπαδηµητρίου, ιδρύθηκε το 1939 και αποτελεί µια από τις µεγαλύτερες εταιρείες τροφίµων στη Ν. Ελλάδα. Με µια σειρά ποιοτικών και καινοτόµων µεσογειακών προϊόντων, έχει καταφέρει να διακριθεί στην Ελλάδα και διεθνώς σε 28 χώρες. Σήµερα, δίνει έµφαση στο 100% φυσικό βαλσαµικό ξύδι που παράγεται αποκλειστικά από ελληνική σταφίδα καθώς και στη νέα γενιά καινοτόµων µεσογειακών προϊόντων µε βάση το ξύδι".

 

Για την είσοδο της εταιρείας ο Χάρης Μακρυνιώτης δήλωσε: "Η προσθήκη της πρώτης ελληνικής εταιρείας τροφίμων στο διεθνές δίκτυο της Endeavor είναι πολύ σημαντική. Αποτελεί πεποίθησή μας ότι ο κλάδος τροφίμων και αγροτικών προϊόντων έχει εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε μια περίοδο που η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 60%. Έχει ταυτόχρονα σημαντική διεθνή προοπτική που μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά μέσω της στήριξης του δικτύου της Endeavor. Καλωσορίζουμε την εταιρεία Papadimitriou και ευχόμαστε η ένταξή της να αποτελέσει και την αφετηρία στοχευμένης στήριξης πολλών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο."

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Χρήστος Παπαδημητρίου, CEO Papadimitriou δήλωσε : "Είναι μεγάλη τιμή για την εταιρεία μας να αποτελεί μέλος του διεθνούς δικτύου της Endeavor. Η εταιρεία μας από την ίδρυσή της, πάντα αναζητούσε νέους καινοτόμους τρόπους αξιοποίησης των προϊόντων μεσογειακής διατροφής με στόχο να εξελίσσεται συνεχώς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Endeavor θα δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια και διεθνή μας παρουσία και θα μας βοηθήσει να κατακτήσουμε τους στρατηγικούς στόχους μας."

 

Συνολικά στο συγκεκριμένο ISP, κορύφωση μιας πολυδιάστατης διαδικασίας επιλογής επιχειρηματιών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, αξιολογήθηκαν και επιλέχθηκαν από 24 επιχειρηματικούς ηγέτες και μέλη του δικτύου της Endeavor 17 επιχειρηματίες, εκπροσωπώντας 11 επιχειρήσεις από 8 χώρες.

 

Οι "4" επιχειρήσεις που προηγήθηκαν

 

Οι τέσσερις επιχειρήσεις που ήδη συμμετέχουν στο δίκτυο της Endeavor στην Ελλάδα είναι οι εξής:


• Daily Secret (www.dailysecret.com): με αφετηρία το Athens Daily Secret, ένα δωρεάν email newsletter που αποκαλύπτει καθημερινά ένα «μυστικό» για την Αθήνα, η ομάδα του Daily Secret έχει δημιουργήσει μέσα σε ένα μόλις χρόνο εκδόσεις σε 11 χώρες με συνδρομητική βάση που ξεπερνά τα 500.000 μέλη. Ταυτόχρονα με τη διεθνή της εξάπλωση, η εταιρία επιλέγει συνειδητά να διατηρεί την Ελλάδα ως το λειτουργικό της κέντρο.
• Hellas Direct (www.hellasdirect.gr): Η Hellas Direct είναι ασφαλιστική εταιρία αυτοκινήτου, που ιδρύθηκε το 2011 με στόχο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι ασφαλιστικές εταιρίες εξυπηρετούν τους πελάτες τους. Δραστηριοποιείται μόνο μέσω Internet και διαθέτει έμπειρη και εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών στον ασφαλιστικό τομέα.
• Obrela Security Industries (www.obrela.com): Η Obrela Security Industries δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης και διαχείρισης του πληροφοριακού κινδύνου σε πολύπλοκα περιβάλλοντα μεγάλων εγχώριων και διεθνών (Global 500) οργανισμών και εταιρειών.
• Out There Media (www.out-there-media.com): Η Out There Media δραστηριοποιείται σε Mobile Advertising. Διαθέτει γραφεία σε 11 χώρες και συνεργάζεται με brands, διαφημιστικές εταιρείες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου ανά τον κόσμο με στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας τους και της διάδρασης με τους καταναλωτές με πρωτοποριακό τρόπο.

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:52 - 22 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.