ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Ακριβό το καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα - Κυβέρνηση: Χαμηλότερες από πέρυσι οι τιμές

23:25 - 26 Μαϊ 2013 | Συνεντεύξεις
ΟΟΣΑ: Ακριβό το καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα - Κυβέρνηση: Χαμηλότερες από πέρυσι οι τιμές
Η ακρίβεια καλά κρατεί στην Ελλάδα της κρίσης σύμφωνα με τα τελευταία αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ για το "καλάθι της νοικοκυράς". Τι απαντά η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", οι μετρήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δείχνουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ελάχιστα φθηνότερη σε σύγκριση με πολλά μέλη του οργανισμού, όπου το διαθέσιμο εισόδημα είναι πολύ υψηλότερο.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μετρήσεις, εάν το βασικό «καλάθι» αγαθών στην Ελλάδα κοστίζει 100 ευρώ, στη Γερμανία, όπου το μέσο εισόδημα είναι υπερδιπλάσιο, το αντίστοιχο κόστος είναι μόλις 110 ευρώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο 111 ευρώ, στην Αυστρία 114 ευρώ και στο Λουξεμβούργο 132 ευρώ.

 

Στον αντίποδα, το ίδιο «καλάθι» κοστίζει 76 ευρώ στην Τουρκία, 92 ευρώ στην Σλοβενία, και 93 ευρώ στην Πορτογαλία.

 

Η ανθεκτικότητα της ακρίβειας αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην μέχρι στιγμής αποτυχία της κυβέρνησης να απελευθερώσει τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» και γενικότερα να «ανοίξει» τον ανταγωνισμό.

 

 

Διαψεύδει η κυβέρνηση

 

Στη διάψευση των στοιχείων που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ αναφορικά με τις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών στη χώρα μας, προχώρησε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

 

«Το σύνολο των προϊόντων έχει χαμηλότερες οι τιμές συγκριτικά με ένα χρόνο πριν. Είμαστε η μόνη χώρα στους '27' που παρουσιάζει μείωση των τιμών της, σε άλλες χώρες του νότου είχαμε αύξηση 3%. Αυξήσεις σημειώνονται μόνο εκεί που η εποχικότητα και η σοδειά παίζουν ρόλο» υποστήριξε, μιλώντας στον Σκάι.

 

Ο κ. Σκορδάς ανέφερε ακόμη ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις τιμές σε μεγάλες αγορές με αυτή της Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαιτερότητες όσον αφορά τη γεωμορφολογία της κάτι που αυξάνει το μεταφορικό κόστος. «Όπου υπάρχει διαφορά στην τιμή παρεμβαίνουμε, είναι πολύ ενθαρρυντικό που η κατάσταση αλλάζει» είπε.

 

Υποστήριξε, επίσης, ότι η υψηλή φορολογία και το κόστος της ενέργειας επιβαρύνουν τις τιμές. «Συγκρίνουμε τιμές με ΦΠΑ στα τρόφιμα 9% ενώ σήμερα έχει 13%» εξήγησε.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:37 - 27 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.