ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O Παναγιώτης Τσαγκάνης στο "R" για το φρούτο της ευτυχίας - Περιζήτητο το Goji Berry

23:02 - 16 Ιουν 2013 | Συνεντεύξεις
O Παναγιώτης Τσαγκάνης στο "R" για το φρούτο της ευτυχίας - Περιζήτητο το Goji Berry
Αγρότες προοδευτικοί που δεν στηρίζονται στις κρατικές επιδοτήσεις ο Παναγιώτης Τσαγκάνης και ο Παναγιώτης Καμβύλης αποφάσισαν... την ώρα του καφέ να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του Goji Berry!

Ένα φρούτο που τώρα γίνεται δημοφιλές στην Ελλάδα χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όσο για την τιμή του που ξεπερνά τα όρια του απαγορευτικού, η απάντηση που μας έδωσε ο Παναγιώτης Τσαγκάνης αφοπλιστική! Το μόνο που μας έμεινε είναι η υγεία και αυτή πρέπει να την προστατεύσουμε!

Οι δύο συνεργάτες έχουν δημιουργήσει στο Λαγκούβαρδο Γαργαλιάνων σε 12 στρέμματα την καλλιέργεια του ελληνικού Goji.

Το κόστος παραγωγής ισούται με την αγορά του φυτού και το νερό για το πότισμα

Όπως μας λέει ο Παναγιώτης Τσαγκάνης ξεκινήσαμε με 4 στρέμματα πριν από ένα χρόνο ακριβώς και σήμερα τα έχουμε τριπλασιάσει ενώ έχουμε καλλιεργήσει σε αυτά περίπου 3.500 φυτά. Ουσιαστικά το κόστος της παραγωγής είναι η αγορά του κάθε φυτού που κυμαίνεται στα 4 ευρώ περίπου και το νερό που χρησιμοποιούμε για το μεγάλωμά του."

Τα μηνύματα που παίρνουμε από τη σοδειά, μας λέει ο Παναγιώτης Τσαγκάνης είναι ενθαρρυντικά: Νομίζω ότι άνετα θα πιάσουμε το ένα κιλό φρούτα ανά φυτό με προοπτική του χρόνου να αγγίξουμε τα 4,5 κιλά ανά φυτό. Η "οροφή" ανά δέντρο είναι τα 8 κιλά"

Η διάθεση του προϊόντος κατά τον ίδιο γίνεται σε δύο μορφές δηλαδή αποξηραμένο και νωπό. Στο μεν πρώτο η τιμή παραγωγού είναι 8 ευρώ και στη λιανική μπορεί να φθάσει και τα 20-25 ευρώ. Αντίστοιχα στη νωπή μορφή η τιμή παραγωγού είναι 10 ευρώ το κιλό και στη λιανική φθάνει τα 30-35 ευρώ το κιλό.

goji-berries600

Περιζήτητο το Goji Berry

Παρά την υψηλή τιμή του, μας επισημαίνει ο ίδιος, όλες οι μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες θέλουν να εντάξουν το δικό μας Goji Berry στην γκάμα τους. Αυτό αν μη τι άλλο σημαίνει ότι εμπιστεύονται την δυναμική του προϊόντος. Την ίδια στιγμή βρισκόμαστε σε επαφές και με επώνυμη γαλακτοβιομηχανία, η οποία θέλει να παρασκευάσει γιαούρτι με το δημοφιλές προϊόν.

Το Goji Berry είναι ένα φρούτο που παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το L. Chinense. Είναι ενδημικά είδη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Τα είδη του Goji είναι φυλλοβόλα, πολυετή φυτά, με ξυλώδη κορμό και φτάνουν σε ύψος από 1 μέχρι 4 μέτρα. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στη, δε, Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ.
Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται υπερτροφή και πιστεύεται πως προμηθεύουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες, ενώ είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών!

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 23:54 - 17 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.