ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Π. Παντελής στο "R": Το φετινό μπάχαλο με την υποβολή των ΦΔ αποτέλεσμα "ανοργανωσιάς"

07:48 - 29 Ιουλ 2013 | Συνεντεύξεις
Π. Παντελής στο "R": Το φετινό μπάχαλο με την υποβολή των ΦΔ αποτέλεσμα "ανοργανωσιάς"
Εξέπνευσε σήμερα στις 08.00 το πρωί η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης για τους φορολογουμένους με ΑΦΜ που καταληκτικό ψηφίο έχουν τους αριθμούς 1 και 2 ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία για ψηφία τα 3 και 4. Για την εικόνα που έχει δημιουργηθεί φέτος στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων μίλησε στο "R" ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής.

- Που αποδίδετε το φετινό μπάχαλο με τις δηλώσεις και γιατί δεν δίνεται η παράταση που απ΄ό,τι φαίνεται απαιτείται;
Π.Π: Το φετινό μπάχαλο με την υποβολή των ΦΔ, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται στις αστοχίες και στην ανοργανωσιά της Γ.Γ.Π.Σ.
- Θα χρειαστεί νέα παράταση;
Π.Π:Οι φοροτεχνικοί δεν έχουν ζητήσει καμιά παράταση.Οι φοροτεχνικοί και οι φορολογούμενοι ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος που λέει ότι οι δηλώσεις υποβάλλονται εντός 5μήνου. Σίγουρα σε καμία περίπτωση αν από 24/05 που άνοιξε η εφαρμογή μέχρι και σήμερα έχουν κατατεθεί 2.700.000 δηλώσεις δεν γίνεται να κατατεθεί το υπόλοιπο των 3.800.000 δηλώσεων.
- Οι δηλώσεις που θα κατατεθούν μια δυο ημέρες μετά την εκπνοή των προθεσμιών είναι εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες;
Π.Π: Η δήλωση που δεν θα κατατεθεί στην ημερομηνία που προβλέπεται από το Υπουργείο είναι εκπρόθεσμη, άρα δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις δαπανών και αυτό σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση σε όλους τους φορολογούμενους.
- Αλαλούμ υπάρχει και με το θέμα των τόκων καταθέσεων από τις τράπεζες. Θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι τα λάθη;
Π.Π :Οι τράπεζες έχουν στείλει λάθος τόκους. Στον Κωδικό 659 θα έπρεπε να έχει γραφτεί το καθαρό ποσό των τόκων και στον Κωδικό 433 ο φόρος των τόκων. Αντίθετα οι τράπεζες και αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλες, στον κωδικό 659 έχουν γράψει το μικτό ποσό που σημαίνει επιπλέον πληρωμή εισφοράς αλληλεγγύης από τους φορολογούμενους που δεν θα το προσέξουν ώστε να το διορθώσουν.
- Κάποιος που δεν έλαβε - όχι με δική του ευθύνη- τις απαραίτητες βεβαιώσεις και καταθέτει εκπρόθεσμα τη δήλωση, θα έχει συνέπειες αν και δεν ευθύνεται;
Π.Π: Όποιος εχει καθυστερήσει στην παραλαβή των βεβειώσεων θα πρέπει να υποβάλλει την φορολογική του δήλωση με βάση τα στοιχεία που έχει και σε δεύτερο χρόνο να υποβάλλει συμπληρωματική δήλωση με τα υπόλοιπα, αν δεν μπορεί να τα βρει εμπρόθεσμα.
- Συνοπτικά για τις φορολογικές δηλώσεις τι ισχύει για το 2012 και τι αλλάζει για το 2013;
Π.Π: Οι φορολογικές δηλώσεις χρήσης 2012 και 2013 αλλάζουν ως προς τις κλίμακες, το αφορολόγητο και τις φοροαπαλλαγές.Τουλάχιστον αυτά ισχύουν μέχρι αυτήν την στιγμή.
- Με το θέμα των αποδείξεων, τις φυλάμε, θα ισχύσουν το 2013;
Π.Π: Όλες οι αποδείξεις αλλά και όλα τα πιστοποιητικά που θα προσκομιστούν με τη φορολογική δήλωση πρέπει να φυλλάσσονται μέχρι και την παραγραφή της δήλωσης.
- Μας ρωτάνε αρκετοί αναγνώστες τι ισχύει τελικά με τις επιστροφές φόρων;
Π.Π: Σε περίπτωση που υπάρχει επιστροφή φόρων θα πρέπει να προσκομιστούν τα χαρτιά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και να γίνει έλεγχος. Όσο για την επιστροφή των χρημάτων «να δούμε». Πάντως το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να επιστρέψει τους φόρους.Άλλωστε είναι λεφτά που κύρια οι επαγγελματίες αλλά και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν «δανείσει» από πέρσι άτοκα στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις

Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2013 λήγει ανάλογα με τον αριθμό φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου ως εξής:

- για τα ψηφία 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013
- για τα ψηφία 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013
- για το ψηφίο 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013 και
- για το ψηφίο 0 έως και την 30ή Αυγούστου 2013.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:45 - 29 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.