ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σεισμική δόνηση στη Φθιώτιδα, αισθητή στην Αθήνα

12:19 - 07 Αυγ 2013 | Ειδήσεις
Επίσκεψη του εγκέλαδου είχαμε γύρω στις 12:15 στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, κοντά στην Αμφίκλεια που έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, στις 12:06 στην 121 χιλμ. ΒΔ της Αθήνας.

 

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο λεκανοπέδιο. Το εστιακό του βάθος είναι 18 χλμ.

 

Είχε προηγηθεί στις 12:02 μικρότερος σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ 28χλ. δυτικά της Αταλάντης.

 

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, το εστιακό βάθος ήταν επιφανειακό και υπολογίζεται περίπου στα 20 χιλιόμετρα. Ο κ. Μακρόπουλος ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. Η περιοχή είναι γνωστή, πρόσθεσε, παρακολουθούμε την εξέλιξη και είναι κρίσιμο το πρώτο 48ωρο.

 

Πανικό προκάλεσαν στους κατοίκους της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας, όπου έγιναν ιδιαίτερα αισθητές, οι δύο ισχυρές δονήσεις. Οι κάτοικοι της Λαμίας και των χωριών πέριξ της Αμφίκλειας βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες πανικόβλητοι. Οι δύο δονήσεις προκάλεσαν πτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία της ευρύτερης περιοχής και κυρίως στις ιαματικές πηγές του Κονιαβίτη, στα Καμένα Βούρλα, όπου οι περίοικοι κάνουν λόγο για «βροχή βράχων», στην Τιθορέα και την Αμφίκλεια.

 

Αστυνομία, πυροσβεστική και αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκαν για εντοπισμό και καταγραφή τυχόν ζημιών από τη διπλή δόνηση. Έως στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές φθορές σε κατοικίες, πλην ενός παλαιού ακατοίκητου πλινθόκτιστου σπιτιού στο χωριό Δρυμαία, κοντά στην Αμφίκλεια. Μικρές ζημιές καταγράφηκαν και στα χωριά Ρεγγίνι και Κόμνηνα. Σε κοινότητες πέριξ του επίκεντρου σεισμού, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:09 - 07 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.