ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Συρία αποδέχεται τη ρωσική πρόταση για διεθνή έλεγχο στα χημικά όπλα (upd)

10:06 - 10 Σεπ 2013 | Συνεντεύξεις
Η Συρία αποδέχεται τη ρωσική πρόταση για διεθνή έλεγχο στα χημικά όπλα (upd)
Η κυβέρνηση της Συρίας αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει υπό διεθνή έλεγχο, δήλωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στη ρωσική Κάτω Βουλή (Δούμα) στη Μόσχα, ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ είπε ότι η Συρία διεξήγαγε χθες ένα «πολύ καρποφόρο γύρο συνομιλιών» με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος, «πρότεινε μία πρωτοβουλία η οποία σχετίζεται με τα χημικά όπλα και το απόγευμα συμφωνήσαμε στη ρωσική πρωτοβουλία».

Η Συρία αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας

Ομπάμα: Στον πάγο η επέμβαση αν υπάρξει διεθνής έλεγχος των χημικών

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα παγώσει τα σχέδια για στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ στην Συρία, αν η χώρα συμφωνήσει να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο.

Ο Ομπάμα, ο οποίος δεν βρίσκει ισχυρή υποστήριξη των στρατιωτικών του σχεδίων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη, όταν και οι Ρώσοι και οι Σύροι κάνουν προτάσεις για τον έλεγχο αυτών των χημικών όπλων» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο CNN χτες, Δευτέρα. Αλλά ο Ομπάμα επέμεινε ότι η απειλή της χρήσης αμερικανικής στρατιωτικής βίας θα μείνει. « Και δεν θέλουμε μια τακτική, που εφαρμόζεται για να κερδηθεί χρόνος, να χαλαρώσει την πίεση που ασκούμε αυτήν την στιγμή».

Ακούσια πρόταση από Τζον Κέρυ

Τα σχόλια αυτά του Μπαράκ Ομπάμα ήρθαν μετά από πρόταση της Ρωσίας προς την Συρία, να θέσει τα αποθέματα χημικών όπλων της υπό διεθνή έλεγχο και στην συνέχεια αυτά να καταστραφούν, προκειμένου να αποφευχθεί η αμερικανική στρατιωτική επίθεση.
Σύμφωνα με το BBC, η ιδέα εμφανίστηκε από κάποια ακούσια πρόταση από τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρυ. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι θα μπορούσε να κάνει ο κ. Άσαντ για να αποφύγει την στρατιωτική δράση, ο κ. Κέρυ απάντησε πως θα μπορούσε να παραδώσει όλο το οπλοστάσιο των χημικών του όπλων μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

obama interviews650

 

«Όχι» από τους Ρεπουμπλικανούς

 

Από την πλεύρα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε αντίθετος στο ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία.

 

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υφίσταται ζωτικό ζήτημα εθνικής ασφάλειας στη Συρία», δήλωσε ο κ. ΜακΚόνελ, σε δήλωση του, με την οποία γίνεται ο μόνος εκ των τεσσάρων ηγετών σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία, ο οποίος τάσσεται κατά του σχεδίου.

 

Το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικανών σημείωσε ότι υπάρχουν «πολλά αναπάντητα ερωτήματα» σε ό,τι αφορά την αμερικανική στρατηγική στη Συρία και το προτεινόμενο χτύπημα θα μπορούσε να είναι «μια απλή επίδειξη», ενώ η ρωσική πρόταση για το διεθνή έλεγχο των χημικών όπλων «θα άξιζε να διερευνηθεί».

Πιέσεις Λαβρόφ στη Δαμασκό

Παρόλο που η δήλωση αυτή, σύμφωνα με τους επισήμους του Λευκού Οίκου, ήταν ρητορική, παρά μια σοβαρή πρόταση, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αργότερα δήλωσε ότι παρουσίασε την πρόταση κατά την διάρκεια συζητήσεων με τον σύρο ομόλογό του, κ. Μουαλέμ.
Ο κ. Λαβρόφ αποκάλυψε ότι πίεσε τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών όχι μόνο να θέσει το απόθεμα χημικών όπλων υπό διεθνή έλεγχο, αλλά και να οδηγηθούν αυτά σε καταστροφή. Μάλιστα, τόνισε ότι η Συρία θα πρέπει να αποδεχθεί πλήρως τις διεθνείς συνθήκες για τα χημικά όπλα.

Ρωσική διευκόλυνση στον Ομπάμα

Η ρωσική αυτή κίνηση, ίσως διευκολύνει και τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται. Ο Ομπάμα επιμένει ότι οι κανόνες που απαγορεύουν την χρήση χημικών όπλων πρέπει να εφαρμόζονται και θεωρεί το καθεστώς Άσαντ υπαίτιο για την χρήση τέτοιων όπλων. Ωστόσο, βρίσκει μικρή υποστήριξη στο εσωτερικό της χώρας του και στην αμερικανική κοινή γνώμη για τα στρατιωτικά του σχέδια.

syria usa822

Απόψε το διάγγελμα του Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει απόψε διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος σχετικά με το θέμα της Συρίας και την πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στη Δαμασκό, καθώς η ρωσική πρόταση για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου έδωσε άλλη τροπή στην πολιτικο-διπλωματική κούρσα των τελευταίων ημερών.
Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι η ρωσική πρόταση αξίζει "ενδελεχούς εξέτασης", με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας να ζητεί "σαφείς, ταχείες και επαληθεύσιμες" δεσμεύσεις από την πλευρά του καθεστώτος της Δαμασκού. Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα" τη ρωσική πρόταση.

Ψήφισμα στον ΟΗΕ για τη Συρία από τη Γαλλία

Την ίδια ώρα η Γαλλία θα καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης με στόχο "να καταδικαστεί η σφαγή της 21ης Αυγούστου που διαπράχθηκε από το καθεστώς" και "να ριχτεί φως" στο συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το γαλλικό σχέδιο απόφασης έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και προβλέπει τον "έλεγχο και την καταστροφή" των συριακών χημικών όπλων.

Αντίθετοι οι Αμερικανοί σε μία επίθεση στη Συρία

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN το 59% των ερωτηθέντων (από ένα δείγμα 1.022 ατόμων, σε μια χώρα με πληθυσμό 316 εκατομμύρια) απάντησε ότι το Κογκρέσο πρέπει να πει όχι στα σχέδια του Ομπάμα, ενώ το 72% δήλωσε ότι οι επιθέσεις δεν θα πετύχουν πολλά πράγματα. Και δημοσκόπηση της USA Today δείχνει ότι μέσα σε μία εβδομάδα (από 1 ως 8 Σεπτεμβρίου) από 48% αυξήθηκε στο 63% το ποσοστό της κοινής γνώμης που αντιτίθεται στην επιδρομή εναντίον της Συρίας.

Γιώργος Σμυρνής

Τελευταία τροποποίηση στις 18:05 - 10 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.