ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιάννης Αληγιζάκης στο "R": "Η εξίσωση στο φόρο πετρελαιοειδών πέτυχε μόνο στο λαθρεμπόριο"

00:09 - 30 Σεπ 2013 | Συνεντεύξεις
Γιάννης Αληγιζάκης στο "R": "Η εξίσωση στο φόρο πετρελαιοειδών πέτυχε μόνο στο λαθρεμπόριο"
Ο διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία EΛΙΝ μιλάει στο "R" για τις επιπτώσεις από την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Δυστυχώς ούτε ο κλάδος της εμπορίας πετρελαιοειδών ούτε και το κράτος έχει φθάσει στον "πάτο", επισημαίνει στο "R" ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελιν, Γιάννης Αληγιζάκης.

Ειδικότερα για τον κλάδο, σύμφωνα με τον ίδιο αναμένονται και άλλες δυσάρεστες επιχειρηματικές εξελίξεις κυρίως ως απόρροια της εξίσωσης του ΕΦΚ στο θέρμανσης και κίνησης. Ήδη, όπως λέει, αναμένει τουλάχιστον επιπλέον 300 λουκέτα στα πρατήρια βενζίνης μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ το πρώτο φετινό επτάμηνο είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους περίπου 500.

Μείωση των πρατηρίων κατά 2.000 σε δύο χρόνια

Πλέον, ο κλάδος κατά τον ίδιο μετρά λιγότερα από 6.000 πρατήρια βενζίνης από περίπου 8.000 που ήταν πριν από μία διετία.

Σαφώς και στόχος της ΕΛΙΝ, μας επισημαίνει ο Γιάννης Αληγιζάκης είναι να αυξήσει το δίκτυο των πρατηρίων που διαχειρίζεται η εταιρεία και που σήμερα φθάνει τα 570 πρατήρια.

Όμως, όπως λέει χαρακτηριστικά η επέκταση αυτή δεν χρειάζεται να γίνει βιαστικά, καθώς κατά τον ίδιο θα υπάρχουν ευκαιρίες στο μέλλον. Ο στόχος της εταιρείας είναι να φθάσει τα 700 πρατήρια βενζίνης συνολικά τη προσεχή διετία.

petrelaio622 300913

Θα διατηρηθεί η πτώση

Σε οικονομικό επίπεδο η εκτίμησή του είναι ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα διατηρήσουν την πτώση του εξαμήνου, εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει ρότα στο θέμα της χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης.
Το εξάμηνο οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 326 εκατ. ευρώ από 414 εκατ. ευρώ πέρυσι (-21%), ενώ τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 13,5 εκατ. ευρώ από 18,4 εκατ. ευρώ (-27%).

Αλλαγή κριτηρίων για τον ΕΦΚ

Οπως επισημαίνει εάν καταργηθούν τα κριτήρια ή μπει ένα εισοδηματικό όριο στις 80 χιλιάδες ευρώ, τότε επιλύονται τα τέσσερα βασικά προβλήματα που δημιούργησε η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, χωρίς ταυτόχρονα να απειλείται η σοβαρή «κατάκτηση» του δραστικού περιορισμού του λαθρεμπορίου που επετεύχθη με την εξίσωση.

Έτσι όπως τεκμηριώνεται και από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, συμπληρώνει ο Γιάννης Αληγιζάκης, το δημόσιο θα αυξήσει τα έσοδά του, οι πολίτες θα μπορέσουν να θερμανθούν, ο κλάδος των πετρελαιοειδών του οποίου η βιωσιμότητα απειλείται θα ανασάνει και θα σταματήσει να απειλείται το περιβάλλον, όπως συνέβη με το πρόβλημα της αιθαλομίχλης πέρυσι.

petrelaio640 300913
Οι αποφάσεις, σύμφωνα με τον Γιάννη Αληγιζάκη, πρέπει να ληφθούν άμεσα καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της σεζόν και ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία.
Πάντως μπορεί το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ στο θέρμανσης και κίνησης να απέτυχε σε όλους τους άλλους τομείς αλλά πέτυχε στο λαθρεμπόριο, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γ. Αληγιζάκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:18 - 30 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.