ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήλον της έριδας τα ΜΗΣΥΦΑ για σούπερ μάρκετ και φαρμακοποιούς- Τι λένε στο "R" οι δύο πλευρές

00:09 - 18 Οκτ 2013 | Συνεντεύξεις
Μήλον της έριδας τα ΜΗΣΥΦΑ για σούπερ μάρκετ και φαρμακοποιούς- Τι λένε στο "R" οι δύο πλευρές
Από τα ράφια των σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Mετά τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής που παίρνουν το δρόμο για την πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ, η λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διευρύνεται με στόχο επιπλέον έσοδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική ρύθμιση θα θεσπιστεί νομοθετικά πολύ νωρίτερα από τα τέλη του έτους, ίσως ακόμη και μέσα στο μήνα καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι πιέσεις της τρόικας προς αυτήν τη κατεύθυνση.

Πάντως, αν αναλογιστεί κανείς, πως η «πίτα» των μη συνταγογραφούμενων αγγίζει τα 73 δισ. ευρώ παγκοσμίως, τότε αντιλαμβάνεται γιατί η σύγκρουση είναι σφοδρή.

Ειδικότερα δε ο τζίρος των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ (τιμές χονδρικής) περίπου, ενώ το περιθώριο κέρδους τους –όπως σε όλα τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ- διαμορφώνεται στο 38%.

Επί ποδός τα σούπερ μάρκετ

Την ίδια στιγμή, οι βασικοί παίκτες στα σούπερ μάρκετ –Carrefour, ΑΒ Βασιλόπουλος όμιλος Μετρό- βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να εκμεταλλευτούν το νέο αυτό πεδίο επιχειρηματικής δράσης αν και κάποιοι πιο θαρραλέοι το έχουν ήδη πράξει.

Πρόκειται για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος που αναπτύσσεται στα Βόρεια Προάστια αλλά και το Αttica με το κατάστημα Carelab, με στόχο να επεκταθεί σε όλα τα εμπορικά κέντρα που ελέγχει καθώς σήμερα είναι μόνο στο City Link.

carelab600 171013

Η έστω και μερική απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, υποστηρίζει ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης Γιώργος Δόκιος έπρεπε να γίνει από καιρό όπως ακριβώς ισχύει σε κράτη του εξωτερικού. Όπως λέει μόνο όταν ένας κλάδος απαλλαχθεί από αγκυλώσεις μπορεί να μεγαλώσει και να εξελιχθεί

Πιστεύω του είναι ότι σταδιακή απελευθέρωση της διατίμησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της λίστας φαρμάκων στην κατηγορία αυτή θα απελευθερώσει παραγωγικές επενδύσεις από τον κλάδο των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. διπλασιάζοντας το μέγεθος της αγοράς από τα 260 εκατ. Ευρώ (τιμές Χονδρικής) σήμερα σε πλέον των 462 εκατ. Ευρώ το 2017.

Είναι χαρακτηριστικό κατά τον ίδιο ότι σήμερα η μέση τιμή στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (φάρμακα) στην Ελλάδα είναι 2,8-2,9 ευρώ, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 4,8 ευρώ.

Όπως εξήγησε, η απελευθέρωση της διατίμησης της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων, η διεύρυνση της λίστας ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και η εισαγωγή νέων φαρμάκων στην αγορά θα επιτρέψει να:

  • Δοθούν κίνητρα για αναβάθμιση και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ΜΗ..ΣΥ.ΦΑ.
  • Δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας
  • Αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας
  • Μειωθεί η δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων
  • Ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα
  • Υπερδιπλασιαστεί η διαφημιστική δαπάνη των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στα ΜΜΕ

Λουράντος: Ο κλάδος των φαρμακείων από-δομείται μέρα με την ημέρα

Ο κλάδος των φαρμακείων, δηλώνει στο Reporter ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος, αποδομείται μέρα με την ημέρα. Η αρχή έγινε με το βρεφικό γάλα πρώτης ηλικίας και τώρα έρχονται οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, ενώ ο ίδιος όπως λέει δεν είναι σίγουρος αν θα είναι μόνο αυτά.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, το βασικό ζητούμενο δεν είναι το ποσοστό του τζίρου που αποδίδουν τα ΜΗΣΥΦΑ σε ένα φαρμακείο και το οποίο εκτιμάται μεταξύ 6%-8% αλλά η ασφαλής διακίνηση και διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων.

Την άποψη που έχει μεταφέρει ο Κ. Λουράντος και στους αρμόδιους του υπουργείου είναι ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (παυσίπονα, παραφαρμακευτικά προϊόντα κ. α.) δεν θα πρέπει να πωλούνται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για δύο λόγους:

αφενός γιατί είναι απαραίτητη η καθοδήγηση του φαρμακοποιού για την χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου, αφετέρου διότι υπάρχει ζήτημα σωστής αποθήκευσης και διατήρησης των φαρμάκων ως ευαίσθητα προϊόντα.
Την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι αντί το Υπουργείο να λύσει τα θέματα των παρανομιών που βάλλουν τον κλάδο των φαρμακείων του δημιουργεί νέα προβλήματα.

Όπως υποστηρίζει κανένα περίπτερο δεν μπορεί να πουλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα –όπως depon- αλλά όλα το κάνουν. Και αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τον ίδιο γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος ελεγκτικός μηχανισμός. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα γυμναστήρια τα οποία διακινούν συμπληρώματα διατροφής ή βιταμίνες.

super market660ii

Σούπερ μάρκετ

Kανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι σώνει και καλά θα υπάρχει χαμένος από τη διάθεση των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής από τα σούπερ μάρκετ, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μετρό Αριστοτέλης Παντελιάδης.

Είναι μια ευκαιρία όπως λέει για τον φαρμακοποιό να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικός, όχι μόνο στο επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και στο επίπεδο των τιμών. Μέχρι και πριν από λίγο καιρό κατά τον ίδιο, φαρμακοποιοί ισχυρίζονταν ότι η διάθεση του βρεφικού γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ θα εκτόξευε την τιμή. Αυτό δεν ισχύει, συμπληρώνει, καθώς τα σχετικά είδη τουλάχιστον όσον αφορά τα καταστήματα του ομίλου πωλούνται φθηνότερα έως και 20%.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς των φαρμακοποιών ότι η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ θα είναι προβληματική, άλλος εκπρόσωπος από το χώρο αντιτείνει ότι πολλά ακόμη ευάλωτα είδη πρώτης ανάγκης πωλούνται στα ράφια τους, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ενώ η πώληση των φαρμάκων δεν θα γίνεται απευθείας από τα ράφια, αλλά από ειδικό stand με εξειδικευμένο προσωπικό.

Η πλήρης απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ αν και διακαής πόθος πολλών βιομηχανιών δεν λέγεται ακόμη ανοιχτά. Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι εφόσον γίνει τότε και οι ίδιες θα μπορέσουν μέσω των πρόσθετων καναλιών διάθεσης να συγκρατήσουν τα έσοδά τους που σήμερα κατρακυλούν συμβάλλοντας σε αυτό και το οξύτερο ανταγωνιστικό πεδίο που θα διαμορφωθεί σε επίπεδο τιμών. Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά την περίπτωση της ασπιρίνης, η οποία σήμερα πωλείται 1,20 ευρώ το πακέτο, όταν η αμέσως φθηνότερη τιμή είναι αυτή της Τσεχίας που φθάνει τα 2,3 ευρώ.

farmaka600 040713

Τελευταία τροποποίηση στις 14:36 - 18 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.