ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κερδισμένοι και χαμένοι από τη μείωση του ευρωεπιτοκίου

01:01 - 08 Νοε 2013 | Συνεντεύξεις
Κερδισμένοι και χαμένοι από τη μείωση του ευρωεπιτοκίου
Ανακούφιση σε χιλιάδες δανειολήπτες δίνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό ευρω-επιτόκιο στο νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του ευρώ.

Η αιφνιδιαστική κίνηση αυτή του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι ανατρέπει τα δεδομένα σε δανειολήπτες, τράπεζες και καταθέτες, δημιουργώντας κερδισμένους και χαμένους.

Κερδισμένοι είναι όσοι έχουν χρέη σε κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε αυτά είναι στεγαστικά είτε καταναλωτικά, οι επιχειρήσεις που θα αντλούν φθηνότερη ρευστότητα αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες που τα τελευταία χρόνια αντλούν σταθερά ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Οι δανειολήπτες θα δουν τη δόση τους να μειώνεται κατά δεκάδες ευρώ το μήνα. Έτσι, για ένα μέσο δάνειο, ύψους 150.000 ευρώ και διάρκεια 25 ετών, η μείωση μεταφράζεται σε ελάφρυνση της μηνιαίας δόσης κατά περίπου 20 ευρώ.

Το όφελος ανεβαίνει όσο μεγαλώνει το ύψος του δανείου, αλλά και το χρονικό διάστηµα της αποπληρωμής, ενώ λειτουργεί αθροιστικά στην περίπτωση που υπάρχουν χρέη σε καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, επίσης με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Επιπλέον, πέρα από τα δάνεια που εξαρτώνται άμεσα από την ΕΚΤ, η μείωση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ρίχνοντας τις δόσεις και για τα υπόλοιπα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Αντίστοιχα, οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα μειώσουν τα επιτόκιά τους και στην επιχειρηματική πίστη κατά τουλάχιστον 0,25%, γεγονός που μεταφράζεται σε «ανάσα» για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Αλλά και οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν κερδισμένες, αφού αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, η οποία πλέον τους κοστίζει λιγότερο, καθώς πληρώνουν τόκους με βάση το βασικό επιτόκιο του ευρώ.

Χαμένοι οι καταθέτες

Αντιθέτως από την εξέλιξη, χαμένοι είναι οι καταθέτες, μια και οι προθεσμιακές καταθέσεις αναμένεται να πέσουν χαμηλότερα από τα ήδη μειωμένα σημερινά επίπεδα.

Έτσι, σε μεγάλες τράπεζες, πολύ δύσκολα θα βρει κανείς μεικτό επιτόκιο κοντά ή πάνω από το 3%, ενώ μετά τη μείωση υπάρχει η εκτίμηση ότι οι καταθέσεις θα έχουν «άτυπο πλαφόν» στα επίπεδα του 2,75 με 2,5%.

Αντίστοιχα, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου έχουν καθηλωθεί ανάμεσα στο 0,10% και το 0,25% για τη συντριπτική πλειονότητα των λογαριασμών, ενώ μείωση αναμένεται να υπάρξει και στους κλιμακωτούς λογαριασμούς, στους λογαριασμούς μισθοδοσίας και στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς που ανταμείβουν τους καταθέτες που αυξάνουν κάθε μήνα το υπόλοιπο τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:12 - 08 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.