ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαζική και ειρηνική η πορεία για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου

23:51 - 17 Νοε 2013 | Ειδήσεις
Μαζική και ειρηνική η πορεία για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου
Πάνω από 15.000 πολίτες συμμετείχαν στη φετινή μεγαλειώδη και ειρηνική πορεία για την 40η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου δεν σημειώθηκε η παραμικρή ένταση, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία που μετρούσε πάνω από 9.000 άνδρες των ΜΑΤ.

Η πορεία ξεκίνησε στις 14:00 από το Πολυτεχνείο, όπου η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου βρέθηκε κατά την παράδοση στην κεφαλή της πορείας. Φοιτητές της ΠΑΣΠ κρατούσαν τη σημαία και ακολουθούσαν τα υπόλοιπα μπλοκ.

Η αστυνομία προχώρησε σε 149 προσαγωγές για προληπτικούς λόγους, εκ των οποίων οι δύο μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με την κατηγορία της κατοχής επικίνδυνων υλικών. Οι δύο συλληφθέντες, όπως έγινε γνωστό θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

 

Μικροένταση προκλήθηκε για πολύ λίγο όταν η σημαία έφτασε έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία, ανάμεσα σε φοιτητές, ενώ οι αστυνομικοί προσήγαγαν έναν εξ αυτών που όμως αφέθηκε ελεύθερος λίγη ώρα μετά.

 

 

Το κύριο μέρος της πορείας συναντήθηκε με το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κλαυθμώνος και με ιδιαίτερο παλμό και ένταση φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της τρόικας, αλλά και υπέρ της μνήμης των νεκρών του Πολυτεχνείου.

 

Το μπλοκ των αναρχικών υπήρξε μεγάλο σε όγκο, ενώ περιφρουρείτο από άνδρες των ΜΑΤ, χωρίς όμως να προκληθούν επεισόδια. Στην ουρά της πορείας βρέθηκε το μπλοκ του ΠΑΜΕ που είχε ξεκινήσει από την Ομόνοια και έκλεισε την διαδήλωση αργά το απόγευμα της Κυριακής.

 

Πέτρες εναντίον της Αστυνομίας στα Εξάρχεια

Πριν διαλυθούν πλήρως και τελευταία μπλοκ της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια, αρχικά στη συμβολή Χαριλάου Τρικούπη και Αλεξάνδρας και συνεχίστηκαν για λίγη ώρα στην περιοχή των Εξαρχείων.

 

Συγκεκριμένα ομάδα διαδηλωτών , όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία , επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των ΜΑΤ, που βρίσκονταν στη περιοχή. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών ενώ οι νεαροί απομακρύνθηκαν, προς τη πλατεία Εξαρχείων, όπου συνεχίστηκε, για λίγο, η ένταση. Αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν στη πλατεία όπου παραμένουν μέχρι τώρα ενώ προχώρησαν σε προσαγωγές.

Γυμνή διαμαρτυρία

Αξίζει να αναφερθεί η «γυμνή» διαμαρτυρία δύο διαδηλωτών οι οποίοι κατέβασαν τα παντελόνια τους μπροστά στους αστυνομικούς στην Πλατεία Συντάγματος, και οι οποίοι προσήχθησαν από τους άνδρες των ΜΑΤ. Τελικά διαπιστώθηκε πως ήταν Γάλλοι υπήκοοι και άφέθησαν ελεύθεροι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.