ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπουδάζουν διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά δεν εκτιμούν την επιχειρηματικότητα!

01:01 - 19 Νοε 2013 | Ειδήσεις
Σπουδάζουν διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά δεν εκτιμούν την επιχειρηματικότητα!
Μπορεί να επέλεξαν να σπουδάσουν σε Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, αλλά η άποψη που έχουν για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ως επαγγελματική δραστηριότητα, είναι έντονα αρνητική! Ο λόγος για τέσσερις στους δέκα φοιτητές των τμημάτων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), που συμμετείχαν σε υπό εξέλιξη έρευνα.

Όπως γνωστοποίησε ο καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Δημήτριος Σουμπενιώτης, δίνοντας πρόγευση των ευρημάτων της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 450 φοιτητών του ΠΑΜΑΚ από όλα τα έτη σπουδών, το 40% των συμμετεχόντων διατυπώνουν έντονα αρνητική άποψη για τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, ενώ μόλιος το 15%-20% εκφράζει απόλυτα θετική θέση.

 

Μάλιστα, όταν το ερώτημα επιμερίζεται σε φοιτητές που οι γονείς τους είναι δημόσιοι υπάλληλοι, το ποσοστό έντονα αρνητικής άποψης "απογειώνεται" σε ποσοστό κοντά στο 100%, όπως γνωστοποίησε ο κ.Σουμπενιώτης. 

 

Διευκρίνισε ότι, στη δεύτερη φάση της έρευνας, τα ερωτηματολόγια θα διανεμηθούν και σε φοιτητές άλλων σχολών, που δεν σχετίζονται άμεσα με το οικονομικό αντικείμενο, ώστε να καταγραφεί και η δική τους άποψη περί επιχειρηματικότητας.

 

Ο καθηγητής επισήμανε, ακόμη, ότι παρότι "πολλοί περισσότεροι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ -σε σχέση με τρία ή τέσσερα χρόνια πριν- ενδιαφέρονται να αναπτύξουν σήμερα επιχειρηματική δραστηριότητα, ωστόσο πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη για να φτάσουμε στα ευκταία αποτελέσματα".

panepistimio makedonias

Οι πανεπιστημιακές θερμοκοιτίδες στην Τουρκία και τα ιρλανδικά "επιχειρηματικά συμβόλαια"

Σύμφωνα με τον κ.Σουμπενιώτη, θα πρέπει και στην Ελλάδα να επιτραπεί η από κοινού σύσταση επιχειρήσεων μεταξύ φοιτητών και πανεπιστημίων, στη βάση του παραδείγματος του αμερικανικού ΜΙΤ, το οποίο υπολογίζεται ότι εισφέρει το 5% του αμερικανικού ΑΕΠ.

 

Έμπνευση θα μπορούσε να αντληθεί και από το παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία δημιουργεί επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες δίπλα σε κάθε πανεπιστήμιο.

 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σουμπενιώτης στα προβλήματα που δημιουργεί το ασταθές -όπως είπε- επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι για να δοθεί ώθηση στην επιχειρηματικότητα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί το ιρλανδικό μοντέλο των "επιχειρηματικών συμβολαίων", που συνάπτονται μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων και εγγυώνται στις δεύτερες "διευκολύνσεις" όπως η σταθερή φορολογία για κάποια έτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:53 - 19 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.