ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στo Astir Palace το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας με Αμαξίδιο και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού Τυφλών

12:54 - 19 Νοε 2013 | Ειδήσεις
To Astir Palace στηρίζει για μια ακόμη χρονιά την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας με Αμαξίδιο, που θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2013 και για πρώτη φορά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού Τυφλών και Μερικώς Βλεπόντων 2013, που θα διεξαχθεί απο τις 16 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2013 στο ξενοδοχείο Arion Resort & Spa.

Το Astir Palace, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Ελλήνων αθλητών με αναπηρία, συνέβαλε και πέρυσι με την χορηγία καθοριστικά στην πετυχημένη διοργάνωση του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Τένις με αμαξίδιο, καθώς και στην φιλοξενία της διοργάνωσης της Ξιφασκίας με αμαξίδιο και των αθλητών της.

Ειδικότερα, η αιθουσα που θα διεξαχθούν οι αγώνες ξιφασκίας, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό προπονητή κο Δημήτρη Κάζαγλη απότελεί πρότυπο για πολλoύς αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ ΤΥΦΛΩΝ

Το σκάκι τυφλών στην Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη παράδοση, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, έλληνες τυφλοί σκακιστές εκπροσωπούσαν τη χώρα μας και συμμετείχαν οργανωμένα σε παγκόσμια πρωταθλήματα τυφλών υπό την διοργάνωση της International Braille Association (I.B.C.A) που είναι η παγκόσμια ομοσπονδία σκακιού τυφλών.
Από το 2002, με την ίδρυση της Ε.Α.ΟΜ.Α.ΜΕ.Α, το σκάκι τυφλών εντάχθηκε επισήμως στις δραστηριότητες της ομοσπονδίας και οι τυφλοί σκακιστές συμμετέχουν ανελλιπώς σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις.
Επτά σύλλογοι Α.με.Α και περίπου 80 σκακιστές πανελληνίως ασχολούνται με το σκάκι και δεδομένου ότι πρόκειται για το μόνο άθλημα που ο ανάπηρος αθλητής μπορεί να αντιμετωπίσει σε ισότιμη βάση έναν αρτιμελή, συμμετέχουν και σε πρωταθλήματα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας αγωνιζόμενοι εναντίον βλεπόντων σκακιστών.
Σε σχέση με το σκάκι βλεπόντων, οι κανονισμοί είναι ίδιοι, διαφέρουν μόνο στο ότι οι κινήσεις γίνονται με προφορική εκφώνηση της κίνησης και χρησιμοποιούνται 2 σκακιέρες (μία για κάθε σκακιστή), οι οποίες είναι ειδικά διαμορφωμένες με οπές, μέσα στις οποίες προσαρμόζονται τα σκακιστικά κομάτια.
Οι πρώτοι σκακιστές στην τελική κατάταξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ε.Α.ΟΜ.Α.ΜΕ.Α θα σχηματίσουν και την εθνική ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού τυφλών το 2014. Astir Palace Resort.

xifaskia

ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

Η Ξιφασκία σε αμαξίδιο είναι ένα από τα αθλήματα που "γεννήθηκαν" στο Νοσοκομείο του Stoke Mandeville για την αποκατάσταση των βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Παραολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης το 1960 και στις μέρες μας η Ξιφασκία σε αμαξίδιο καλλιεργείται σε περισσότερες από 24 χώρες.
Από την άποψη του θεατή το πιο εντυπωσιακό στην ξιφασκία με αμαξίδιο, είναι το γεγονός ότι οι αθλητές αγωνίζονται σε αμαξίδια δεμένα στο πάτωμα, επιτρέποντας ωστόσο στον αθλητή/ αθλήτρια την να κινούν ελεύθερα τον κορμό και να εκτελούν γρήγορα εναλλασσόμενες κινήσεις. Το ξίφος του ενός αθλητή, κρατώντας το με το ένα χέρι τεντωμένο, πρέπει να φτάνει τον λυγισμένο αγκώνα του άλλου. Οι ξιφομάχοι δεν επιτρέπεται να μετακινούν το αμαξίδιο τους ή να ανυψώνονται από αυτό. Οι αθλητές συμμετέχουν σε αγωνίσματα που συμπεριλαμβάνουν το Foil, Eppe, Sabre (άνδρες, γυναίκες). Η επίσημη διοικούσα αρχή της Ξιφασκίας σε αμαξίδιο είναι ο Διεθνής Οργανισμός για Αθλητές σε Αμαξίδια και Αθλητές με Ακρωτηριασμούς (IWAS) και όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της η Ξιφασκία είναι ένα άθλημα το οποίο συνδυάζει την ευφυία, την αθλητική ανδρεία, την κομψότητα και την ευγένεια.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η Ξιφασκία με αμαξίδιο γνωρίζει σταθερή ανάπτυξη. Η Εθνική ομάδα απαρτίζεται από αθλητές με συνεπή παρουσία και διακρίσεις σε Πανευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διοργανώσεις και καταφέρνει να κερδίζει πάντα θέσεις στην πρώτη δωδεκάδα της Παγκόσμιας Κατάταξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.