ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτικό Σύστημα και Συνταγματική Αναθεώρηση: Χρειάζονται νέες ιδέες και αλλαγή νοοτροπίας...

00:01 - 22 Νοε 2013 | Ειδήσεις
Πολιτικό Σύστημα και Συνταγματική Αναθεώρηση: Χρειάζονται νέες ιδέες και αλλαγή νοοτροπίας...
Οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος, το οποίο πολλές φορές λειτουργεί στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας συμβάλλοντας στην πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε, επισημάνθηκαν στην ανοικτή συζήτηση με θέμα "Πολιτικό Σύστημα και Συνταγματική Αναθεώρηση", που διοργάνωσαν στο Μέγαρο Μουσικής, η Κίνηση Πολιτών, η Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς, το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ και η Kantor, στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ε.τ. Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, πρ.Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, ο οποίος διαπίστωσε ότι η λειτουργία του πολιτικού συστήματος στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας και πολλές φορές κατά παράβαση του πνεύματος του Συντάγματος, έχει συμβάλει σε μέγιστο βαθμό στη δημιουργία της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής κρίσεως που βιώνουμε, καθώς και στη δημιουργία κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών.

 

Είπε επίσης, ότι "ήρθε η ώρα να ανοίξει ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο οποίος όμως δεν μπορεί να γίνει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αποκλειστικά στο πλαίσιο της Βουλής, γιατί αυτό θα είχε ως πιθανότερο αποτέλεσμα την αναπαραγωγή –έστω και βελτιωμένη- των προτύπων που κρίνονται".

 

Πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίοδο της πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνουμε ο διάλογος πρέπει να είναι ευρύτατος με τη συμμετοχή όσων περισσότερων κοινωνικών φορέων είναι εφικτό. "Ζούμε στην εποχή που η κοινωνία και ιδίως η νεολαία αναθεωρεί πολλές από τις αξίες και τις απόψεις της και πιστεύει ότι δεν μπορεί πλέον να δεχτεί λύσεις «αφ΄υψηλού». Προτού λοιπόν αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα είναι απαραίτητο να καταγράψουμε τις νέες κοινωνικές ανησυχίες και απόψεις. Αυτό, διότι η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει πρωτίστως να στοχεύει στην κατάθεση νέων πολιτικών ιδεών και στην επίτευξη ευρύτατης κοινωνικής συναίνεσης", είπε χαρακτηριστικά. 

 

Ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι κύριο λόγο σε αυτό μπορεί να παίξει η νέα γενιά που έχει γαλουχηθεί στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, των τεχνολογικών εξελίξεων αλλά και των οικονομικών στερήσεων. "Ας ξεφύγουμε λοιπόν από τα στερεότυπα και ας ανοίξουμε τον δρόμο για νέες ιδέες. Ας αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπία!», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

pikra

Πολιτικά κόμματα και εκλογές 

Ο κ. Γιώργος Δελλής, Καθηγητής Νομικής Παν/μίου Αθηνών, ισχυρίστηκε ότι τα πολιτικά κόμματα υπερέβησαν τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ κοινωνίας και κράτους για να διεκδικήσουν ευθεία άσκηση της κρατικής εξουσίας, υποκαθιστώντας ή αλλοιώνοντας τα πολιτειακά όργανα. Πρόσθεσε ότι στην ακραία εφαρμογή του, "το κομματικό φαινόμενο για προφανείς λόγους εδραίωσης της υφιστάμενης κατάστασης, μεταλλάσει το δικομματισμό σε καρτέλ περισσοτέρων κομμάτων". Ο ίδιος πρότεινε να ενισχυθούν οι συνταγματικές προϋποθέσεις για την οργάνωση και λειτουργία των κομμάτων, καθώς και ο έλεγχος για την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων.

 

Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, Πολιτικός Μηχανικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων παρουσίασε την παθογένεια του Πολιτικού Συστήματος όπου κατά κύριο λόγο αυτό "ενδιαφέρεται να μεγαλώσει το Δημόσιο προκειμένου να έχει τη δυνατότητα προσλήψεων σε αυτό, εξυπηρετώντας την πελατεία του που είναι και οι ψηφοφόροι του". Ο ίδιος θεωρεί ότι η γενεσιουργός αιτία του πελατειακού συστήματος είναι ο σταυρός προτίμησης, ενώ παράλληλα ο έτερος πυλώνας του πελατειακού κράτους είναι η υπουργοποίηση των βουλευτών.

 

Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Παν/μίου Αθηνών, κ. Ηλίας Νικολακόπουλος, επισήμανε ότι ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε το 2004 και η παραλλαγή του που ισχύει σήμερα, είχαν σχεδιαστεί με βάση το σταθερό επί τρείς δεκαετίες δικομματικό σύστημα στην Ελλάδα. "Οι διπλές όμως εκλογές του 2012 ανέδειξαν τη δυσλειτουργικότητά του και την πολλαπλά διαπιστωμένη ακαταλληλότητά του σε συνθήκες πολυκομματισμού". Πρόσθεσε, πάντως, ότι πποιαδήποτε απόπειρα άμεσης εκλογικής μεταρρύθμισης, οφείλει να αντιμετωπίσει κρίσιμα πραγματικά και πολιτικά εμπόδια, αλλά και να λάβει υπόψη το μεταβατικό χαρακτήρα του σημερινού κομματικού συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, "ορισμένα σημεία που πρέπει να περιλάβει μία πρωτοβουλία μεταρρύθμισης, είναι μία ισχυρή δόση αναλογικής, περιορισμό του μεγέθους των εκλογικών περιφερειών, έλεγχο εκλογικών δαπανών και περιορισμό της σημασίας του σταυρού προτίμησης.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Φίλιππος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών, παρατήρησε πως ενώ το Σύνταγμα θεσμοθετεί Βουλή με τετραετή διάρκεια, στην πολιτική πράξη τούτο συνιστά την εξαίρεση και η τετραετής θητεία της Βουλής δεν εξαντλείται. Σύμφωνα λοιπόν με την επιταγή του Συντάγματος, οι εκλογές πρέπει να γίνονται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια ανέλυσε τον τρόπο που αυτό μπορεί να γίνει εφικτό.

 

Ως προς την ελέγχουσα δικαιοσύνη τόνισε ότι, σε ένα τόσο μικρό κράτος όπως η Ελλάδα δεν χρειάζονται τόσα ανώτατα δικαστήρια, επτά στον αριθμό και έθεσε το ερώτημα "μήπως θα έπρεπε να ξανασκεφτούμε το σύστημα της ενιαίας δικαιοδοσίας, με πρώτο και δεύτερο δικαιοδοτικό βαθμό, χωρίς διάκριση του είδους της διαφοράς σε αστική, ποινική και διοικητική δικαιοσύνη".

bouli

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.