• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Μεγάλη εθνική επιτυχία και ψήφος εμπιστοσύνης ο TAP

01:01 - 28 Νοε 2013 | Ειδήσεις
Στη μάχη που έδωσε η Ελλάδα με μεγάλα συμφέροντα ώστε ο νότιος διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου να περάσει από την Ελλάδα, αλλά και στα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία έδωσε θετική ψήφο για την κύρωση της Συμφωνίας Φιλοξενούσας χώρας μεταξύ της χώρας μας και της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP (TRANS ADRIATIC PIPELINE AG).

Ειδικότερα, ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για "εθνική επιτυχία" επισημαίνοντας, ότι η Ελλάδα είχε απέναντί της μεγαθήρια σαν τον Ναμπούκο, ο οποίος αγνοούσε την Ελλάδα και από Τουρκία πήγαινε Βουλγαρία, Ρουμανία και στη συνέχεια στην Αυστρία.

 

"Ο πόλεμος με τα συμφέροντα ήταν πολύ συγκεκριμένος και σύμμαχο είχαμε μόνο την Ιταλία, και απέναντί μας είχαμε τότε τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Το γεγονός, ότι ο νότιος διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου περνά από την Ελλάδα και δεν την αγνοεί όπως κάποιοι μια δεκαετία σχεδίαζαν είναι μια εθνική επιτυχία", είπε χαρακτηριστικά.

 

Επειδή - όπως είπε - μπροστά μας "έχουμε μια δύσκολη πορεία στα εθνικά θέματα και στα ζητήματα της ενέργειας τα οποία συνιστούν το κορυφαίο διακύβευμα των επόμενων ενδοευρωπαϊκών συγκρούσεων", κάλεσε τα κόμματα να συνομολογήσουν ότι ο νότιος διάδρομος που περνάει από την Ελλάδα είναι κάτι θετικό και να στηρίξουν τη χώρα ώστε να αξιοποιήσει την συγκυρία.

 

Ο υπουργός επισήμανε ότι ο TAP είναι το μήνυμα "ότι υπάρχουμε κι εμείς: Ελλάδα, Κύπρος, Νότος, Ιταλία. Άρα οι Κεντροευρωπαίοι και οι Βόρειοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτές οι χώρες έχουν μια σημασία που ξεπερνά το ότι δημοσιονομικά πρέπει να κάνουν προσαρμογές" τόνισε ο κ. Μανιάτης.

 

Επίσης, σημείωσε, ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και δεν αποδέχεται την απόφαση της Βουλγαρίας, ότι το έργο δεν θα συνεχιστεί.

tap2

Ψήφος εμπιστοσύνης

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός, Ασημάκης Παπαγεωργίου τόνισε πως "η επιλογή του TAP αποτέλεσε πολυσήμαντη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα".

 

Υπογράμμισε ότι γίνεται πραγματικότητα το όραμα της Ελλάδας να ενταχθεί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, αυξάνεται κατακόρυφα η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για την Ευρώπη συνολικά, και η χώρα μας αναδεικνύεται σε βασικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

 

Ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε, ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει λάβει μέριμνα μόλις κατασκευαστεί ο αγωγός να έχει δυνατότητα να αγοράσει ποσοστό έως 5% του ΤΑP.


Διευκρινίζοντας σημεία της Συμφωνίας, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ είπε πως αυτή "ουδεμία σχέση θα μπορούσε να έχει με όρους που συνδέονται με την προμήθεια αερίου διότι η εταιρεία του ΤΑP που διαχειρίζεται τον αγωγό ούτε αγοράζει, ούτε πωλεί αέριο, παρά μόνον διαθέτει δυναμικότητα του αγωγού για την μεταφορά του".

 

Η εταιρεία, υποχρεώνεται, επίσης, να διασφαλίσει πως - στο βαθμό που αυτό είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο - δεν θα υπάρξει καμία διάκριση σε βάρος των ελληνικών εταιρειών και πως οι πλειοδότες των διαγωνισμών που θα διεξαχθούν θα γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που θα προσφέρουν οι ελληνικές εταιρείες σχετικά με την περάτωση του έργου.

 

Απαντώντας, δε, σε σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών, ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε, ότι δεν προβλέπονται τέλη διέλευσης για κανέναν από τους κύριους διασυνδετήριους αγωγούς της ΕΕ, που είναι σήμερα εγκαταστημένοι.

 

Ο υφυπουργός ενημέρωσε, ότι ο αγωγός διέρχεται από το βόρειο τμήμα των Τεναγών Φιλίππων σε μήκος περίπου 1.500 μέτρων και σημείωσε, ότι από το νότιο τμήμα των Τεναγών ήδη διέρχεται ο αγωγός υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ χωρίς πρόβλημα.

 

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι υπερψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια εκφράζοντας αντιρρήσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου. Το ΚΚΕ και η ΧΑ καταψηφίζουν.

tap3

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman