ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Large Ελληναράδες": Σχεδόν 4 στους 10 πετούν φαγητό στα σκουπίδια την ώρα που άλλοι πεινάνε

01:01 - 06 Δεκ 2013 | Ειδήσεις
"Large Ελληναράδες": Σχεδόν 4 στους 10 πετούν φαγητό στα σκουπίδια την ώρα που άλλοι πεινάνε
Τις μεγάλες αντιφάσεις τoυ λαού μας αναδεικνύει έρευνα που δείχνει ότι το 37% των κατοίκων της Ελλάδας πετάει φαγητό στα σκουπίδια τουλάχιστον μία έως δύο φορές τον μήνα, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν ότι ένας στους τρεις Έλληνες κινδυνεύουν με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό και διεθνή δίκτυα μεταδίδουν εικόνες με συμπατριώτες μας να ψάχνουν για φαγητό στους κάδους απορριμμάτων στην εποχή της κρίσης.

Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue, η μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται από άτομα 18 έως 34 ετών, ενώ οι ηλικίες άνω των 55 ετών πετούν ελάχιστα τρόφιμα.

 

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, τα τρόφιμα που πιο συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, καθώς επίσης φρούτα και λαχανικά. Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν.

 

Παρότι οι πολίτες εμφανίζονται ενημερωμένοι για το πρόβλημα, συνεχίζουν τις ίδιες συνήθειες. Το 20% πηγαίνει για ψώνια χωρίς να έχει σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζεται, ενώ το 17% δεν καταναλώνει τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Επίσης, μόνο το 8% των συμπολιτών μας κάνει κομποστοποίηση.

 

Η WWF Ελλάς, μέσα από το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» που θα "τρέχει" έως τα τέλη Ιανουαρίου, θα προσπαθήσει να ανοίξει τον φάκελο «Σπατάλη Τροφίμων» παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και κινητοποιώντας τους πολίτες προς όφελος της κοινωνικής αλληλεγγύης και του οικογενειακού προϋπολογισμού.

 

«Η "Καλύτερη Ζωή", προσκαλεί τους παραγωγούς, τους διανομείς τροφίμων και τους πολίτες, να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων μέσα από μικρές πρακτικές που επιφέρουν μεγάλο όφελος στο περιβάλλον, την οικονομία, τον συνάνθρωπο και την κοινωνία εν γένει», σχολιάζει ο υπεύθυνος του προγράμματος, Αχιλλέας Πληθάρας.

 

Η ομάδα ΜΠΟΡΟΥΜΕ, η οποία φέρνει σε επαφή ανθρώπους που ζητούν τρόφιμα με άλλους που μπορούν να τα διαθέσουν, θα βοηθήσει στο εγχείρημα της WWF.

 

«Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, σώζει, κατά μέσο όρο, πάνω από 1.000 μερίδες φαγητού την ημέρα. Με τον μηχανισμό του είναι, πλέον, πάρα πολύ εύκολο να σωθούν όλων των ειδών τα τρόφιμα σε κάθε σημείο της Ελλάδας και γενικότερα οι δικαιολογίες για σπατάλη φαγητού ολοένα και λιγοστεύουν» υπογραμμίζει ο συνιδρυτής της ομάδας, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.

Untitled pr-3d230246

Τελευταία τροποποίηση στις 09:40 - 06 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.