ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο TAP "πέρασε" και από την Ιταλική Βουλή

01:01 - 07 Δεκ 2013 | Ειδήσεις
Ο TAP "πέρασε" και από την Ιταλική Βουλή
Μετά την ελληνική Βουλή, και το ιταλικό κοινοβούλιο επικύρωσε, την τριμερή διακρατική συμφωνία μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας και Αλβανίας αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, η οποία είχε υπογραφεί στις 13 Φεβρουαρίου 2013.

Η Διακρατική Συμφωνία για τον TAP παγιώνει μια σειρά δεσμεύσεων εκ μέρους της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας για τη μελλοντική ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του αγωγού TAP.

 

Στο πλαίσιο των Κοινοτικών Συνθηκών και της Συνθήκης για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας, η Συμφωνία διασφαλίζει ότι οι συμβαλλόμενες χώρες θα συνεργαστούν για την έγκαιρη ολοκλήρωση και την αποτελεσματική λειτουργία του αγωγού TAP.

 

Ο Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, ευχαρίστησε το ιταλικό κοινοβούλιο και την ιταλική κυβέρνηση για την υποστήριξή τους.

 

"Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο που επιτυγχάνεται πριν από την Τελική Επενδυτική Απόφαση του Shah Deniz, η οποία θα ληφθεί αργότερα κατά τη φετινή χρονιά. Η Συμφωνία παρέχει μακροπρόθεσμη ασφάλεια στο project ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του και να γίνει πραγματικότητα ο TAP", είπε χαρακτηριστικά. 

 

Από την πλευρά του, ο Michael Hoffmann, Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του TAP,  υπογράμμισε ότι η έγκριση του κυρωτικού νόμου για τη Διακρατική Συμφωνία ενισχύει την περαιτέρω στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών υποδοχής στον TAP από νομικής και ρυθμιστικής άποψης.

 

"Για τον TAP, αυτό θέτει σε εφαρμογή την τελική- υψηλού επιπέδου- διεθνή πολιτική συμφωνία, και παρέχει περαιτέρω διαβεβαίωση για την Κοινοπραξία του Shah Deniz πριν από την τελική απόφασή της για την επένδυση, η οποία αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος έτους", πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Ο Giampaolo Russo, Country Manager του TAP για την Ιταλία, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην εξασφάλιση της συμφωνίας για την υποστήριξή και τη δέσμευσή τους.

 

"Είμαστε ευχαριστημένοι από τη συνεργασία μας με την Ιταλική Δημοκρατία και προσβλέπουμε στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μας στο ίδιο πνεύμα του ανοικτού διαλόγου και των κοινών προσπαθειών που το εν λόγω έργο μπορεί να φέρει στην Ιταλία και τους πολίτες της", συμπλήρωσε.

 

To project του TAP είναι το τελευταίο μέρος ενός συνόλου αγωγών μήκους 3.500 χιλιομέτρων που αναπτύσσονται με σκοπό τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz Φάση II στην Ευρώπη φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Νότιας Ιταλίας, αναπτυσσόμενος σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και αποσκοπώντας στο να φέρει σημαντικές ξένες άμεσες επενδύσεις και θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την κατασκευή αυτού του μεγάλου αγωγού, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.

tap0612

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.