ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκατό ηγέτες για το ύστατο χαίρε στον Νέλσον Μαντέλα

11:44 - 10 Δεκ 2013 | Συνεντεύξεις
Εκατό ηγέτες για το ύστατο χαίρε στον Νέλσον Μαντέλα
Με τον εθνικό ύμνο της Νότιας Αφρικής από μια χορωδία -και υπό βροχή- ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι το μνημόσυνο -που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ώρες- στον Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 95 ετών.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Νότιας Αφρικής και περισσότεροι από 90 ηγέτες από όλο τον κόσμο άρχισαν να συγκεντρώνονται από το πρωί στο στάδιο Σόκερ Σίτι του Σοβέτο.

Ήταν σε αυτό το στάδιο όπου κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2010 ο Ματίμπα έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του.

Η επίσημη επιμνημόσυνη τελετή για τον Μαντέλα διεξάγεται υπό βροχή αλλά σε εορταστική ατμόσφαιρα, παρουσία της οικογένειας του εκλιπόντα, αρχηγών κρατών, εστεμμένων και δεκάδων χιλιάδων Νοτιοαφρικανών. 

Το ένα τρίτο του σταδίου είναι άδειο.

"Ο Θεός να ευλογεί την Αφρική" αναφώνησε το πλήθος, καθώς άρχιζε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου. 

"Είναι μια ιδιαίτερη τιμή να είμαι εδώ για να γιορτάσω μια ζωή όπως καμία άλλη. Νότια Αφρική ο κόσμος σε ευχαριστεί που μοιράστηκες μαζί μας τον Μαντέλα" δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

US President Barack Obama is welcomed upon his arrival on Air Force One to attend a memorial service for Nelson Mandela at FNB Stadium in Johannesburg.

"Ο Μαντέλα μας έμαθε τη δύναμη της δράσης αλλά και τη δύναμη των ιδεών" πρόσθεσε.

Μεταξύ των ηγετών που θα μιλήσουν για τον ιστορικό ηγέτη της Νότιας Αφρικής είναι επίσης η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γουνατσάο, ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο της Κούβας και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

David Cameron gives an interview prior to the memorial service for the late Nelson Mandela at the FNB Stadium, Soweto, on 10 December 2013.

Ορισμένοι Νοτιοαφρικανοί μέσα στο στάδιο γιουχάισαν τον πρόεδρο Ζούμα κατά την άφιξή του σε αυτή την ιστορική τελετή αποχαιρετισμού του Μαντέλα και για δεύτερη φορά, όταν ακούστηκε το όνομά του από τον επικεφαλής των τελετών και αντιπρόεδρο του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, Σίριλ Ραμαφόσα. 

Οι Νοτιοαφρικανοί αυτοί ζητούσαν την αντικατάστασή του, μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την ανακαίνιση της κατοικίας του που στοίχισε πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Twitter 


Τα εγγόνια του Μαντέλα και ο πολιτικός κόσμος από όλο τον πλανήτη στη συνέχεια θα αποτίσει φόρο τιμής στο άνθρωπο σύμβολο της ειρήνης, ο οποίος πέθανε την περασμένη Πέμπτη στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ σε ηλικία 95 ετών μετά από μακρά ασθένεια.

 

Πολλά γήπεδα και στάδια σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε κατάσταση «επιφυλακής» για να φιλοξενήσουν τα εκατομμύρια λαού που τιμούν τον ιστορικό τους ηγέτη καθώς σε δεκάδες δημόσιους χώρους που άνοιξαν σε όλη τη χώρα οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν τα όσα θα συμβαίνουν στο στάδιο FNB μέσα από γιγαντοοθόνες. Την ασφάλεια επιτηρούν χιλιάδες αστυνομικοί.

 

Η ταφή του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής θα γίνει την Κυριακή στην αγροτική περιοχή Eastern Cape, στο χωριό των προγόνων του. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν την κηδεία και την ταφή του Νέλσον Μαντέλα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:14 - 10 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.