ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα άκρα η κόντρα υπ. Υγείας- γιατρών για τον ΕΟΠΥΥ. "Ακάλυπτοι" οι ασφαλισμένοι έως τις 19 Δεκεμβρίου. Μόνο τα επείγοντα την Τρίτη στα δημόσια νοσοκομεία

18:59 - 10 Δεκ 2013 | Ειδήσεις
Στα άκρα η κόντρα υπ. Υγείας- γιατρών για τον ΕΟΠΥΥ. "Ακάλυπτοι" οι ασφαλισμένοι έως τις 19 Δεκεμβρίου. Μόνο τα επείγοντα την Τρίτη στα δημόσια νοσοκομεία
Σε απόγνωση χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι γιατροί αποφάσισαν να παρατείνουν την απεργία τους έως τις 19 Δεκεμβρίου. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσει την Τρίτη την πρόταση αξιολόγησης του Οργανισμού, και διαμηνύει ότι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, θα προχωρήσει άμεσα...

Πιο αναλυτικά, παράταση της απεργίας τους μέχρι και 19 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της στάσης τους, αν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, καταθέσει την Τρίτη πρόταση, στην ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση, συνοδευόμενη από τη ρητή ανάκληση των δηλώσεών του περί απολύσεων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.

 

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, διεμήνυσε ότι καμία απόλυση γιατρού από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα γίνει ανεκτή, και κάλεσε τον υπουργό Υγείας "να σταματήσει να προσβάλει τους γιατρούς και να ξεκινήσει άμεσα δημόσιο διάλογο από μηδενική βάση, με τα θεσμικά όργανα των γιατρών".

 

Οι γιατροί εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση τους για μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα και το κλείσιμο των πολιατρείων, σημειώνοντας ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί τον κορμό και το στήριγμα της περίθαλψης των πολιτών.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο σήμερα, το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης χαρακτηρίζεται από έλλειψη προσωπικού και μεγάλες λίστες αναμονής. Από 8.000 γιατρούς και 4.500 νοσηλευτές, που υπηρετούσαν το 2009 στο ΙΚΑ των 5.500.000 ασφαλισμένων, σήμερα στον ΕΟΠΥΥ των 9.500.000 ασφαλισμένων εργάζονται 5.500 γιατροί και 3.000 νοσηλευτές.

 

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να επικεντρώσει στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος στο οποίο θα προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι μόνον η διαχείριση της ασθένειας.

nosok101213

Με προσωπικό ασφαλείας τα δημόσια νοσοκομεία

Εν τω μεταξύ, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Τρίτη νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και προνοιακές μονάδες, μετά την απόφαση των Ομοσπονδιών των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για -από κοινού- 24ωρη απεργία, διεκδικώντας τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του ΕΣΥ, αφού όπως υποστηρίζουν "τα μέτρα που προωθούνται έχουν σαφέστατη τάση την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους της λειτουργίας των νοσοκομείων".

 

Την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, γιατροί και εργαζόμενοι διοργανώνουν πανυγειονομικό συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας.

Υπ. Υγείας: Να αποδείξουν γιατροί τη δική τους ευθύνη

"Η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα προχωρήσει άμεσα και θα προχωρήσει γιατί είναι αναγκαία για το σύνολο της κοινωνίας" δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας.

 

Απαντώντας, έμμεσα, στους εκπροσώπους των γιατρών που ζητούν διάλογο από μηδενική βάση χωρίς απολύσεις, ο κ. Μπέζας είπε ότι το υπουργείο άπό την πρώτη στιγμή επιδίωξε διάλογο. Διευκρίνισε, πάντως, ότι εξ΄ορισμού, "διάλογος δεν μπορεί να γίνει όταν τίθενται προϋποθέσεις, ειδικά όταν αυτές οι προϋποθέσεις έχουν ως στόχο να ακυρώσουν τη μεταρρύθμιση".

 

"Την Τρίτη, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, θα παρουσιάσουμε την πρόταση αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ. Περιμένουμε και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να αποδείξουν τη δική τους ευθύνη", κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας.

yy101213

Τελευταία τροποποίηση στις 19:15 - 10 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.