ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νταβούτογλου στην Αθήνα: Πιέζει για τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και για Θράκη

10:29 - 12 Δεκ 2013 | Συνεντεύξεις
Νταβούτογλου στην Αθήνα: Πιέζει για τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και για Θράκη
Σε κλίμα τεταμένο λόγω της Τουρκικής αδιαλαξίας στην Κύπρο αλλά και της συνεχούς ανακίνησης μειονοτικών ζητημάτων στη Θράκη επισκέπτεται την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στη σκιά των δηλώσεων Ερντογάν, που αφήνου υπονοούμενα περί στρατηγικού βάθους της Τουρκίας στη νότια Βαλκανική, όπου σημειωτέον «πέφτει πακτωλός τουρκικών χρημάτων, ειδικά σε Αλβανία και Σκόπια, ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας έρχεται αποφασισμένος να θέσει όλα τα διμερή ζητήματα. Ωστόσο η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα διστακτική μετά και τα όσα έχουν συμβεί το θέμα της ΑΟΖ με τις προκλήσεις της Άγκυρας, τη Θράκη με τη συνεχή ανακίνηση του θέματος ακόμα και σε επαφές χαμηλής πολιτικής, αλλά και στο Κυπριακό.
 
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου ο κ. Νταβούτογλου θα πει στον υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο ότι η πραγματοποίηση των επαφών το ταχύτερο δυνατόν, αποτελεί στοιχείο- κλειδί για την επιτυχία του «χρονοδιαγράμματος Μαρτίου» που προβλέπεται για λύση στο κυπριακό.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είχαν συμφωνήσει για αμοιβαίες ταυτόχρονες επισκέψεις στην  Άγκυρα και την Αθήνα, τον Οκτώβριο. Οι επισκέψεις αυτές ωστόσο, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, αναβλήθηκαν αρχικά για τον Νοέμβριο όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πραγματοποίησε κάποιο συγκεκριμένο βήμα και στη συνέχεια επειδή δεν πραγματοποιήθηκε μία νέα επαφή και έτσι, όπως ισχυρίζονται οι τούρκοι, έμεινε στο ράφι.
 

Σκληρή η γραμμή Αναστασιάδη

 
«Λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας οδηγούμαστε δυστυχώς σε αδιέξοδο, τόνισε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η τουρκική αδιαλλαξία δεν οδηγεί στην έναρξη  ενός διαλόγου το συντομότερο δυνατόν.
Ο Πρόεδρος είπε ότι μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, όπου θα υπογράψει σημαντικές διμερείς συμφωνίες, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και θα χαράξει την παραπέρα πορεία.
«Είναι με λύπη μου πραγματικά, πάρα το γεγονός ότι δεν θα το επιθυμούσα, να πω πως η τουρκική αδιαλλαξία, δυστυχώς, δεν οδηγεί στο επιθυμητό, στην έναρξη το συντομότερο δυνατόν ενός διαλόγου που θα μας επέτρεπε να απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα την απελευθέρωση, την επανένωση, την ειρηνική συμβίωση», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όπως υπογράμμισε, το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι οι διακοινοτικές διαφορές αλλά παραμένει όπως δημιουργήθηκε το 1974 και δεν είναι παρά πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αλλά και επιβολής ή και επιβουλής σε βάρος ολόκληρου του κυπριακού Ελληνισμού.
Σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες και κατεβλήθησαν σημαντικές και γενναίες προσπάθειες αυτή την περίοδο, ώστε από τη μια διασφαλίζοντας τις βασικές αρχές λύσης να μην παραγνωρίσουμε τις έγνοιες ή τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.
Ωστόσο, είπε ότι «είναι με λύπη που θέλω να πω σήμερα ότι οδηγούμαστε δυστυχώς σε αδιέξοδο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας».
Διαβεβαίωσε ότι η πλευρά μας θα επιμείνει σε αυτό που επιδιώκει, δηλαδή προ της έναρξης του όποιου διαλόγου θα πρέπει να διασφαλιστούν οι βασικές αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος, «όχι όπως εμείς θέλουμε αλλά όπως οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπουν και που δεν επιτρέπουν την αμφισβήτηση ότι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να έχει μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη υπηκοότητα».
«Όσοι το αρνούνται είναι εκείνοι που επιθυμούν τη δημιουργία δύο κρατών ή τη δημιουργία συνομοσπονδίας μέσα από δύο τάχα προϋπάρχοντα κυρίαρχα κράτη. Η παρανομία δεν δημιουργεί δίκαιο και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από εμάς», συνέχισε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στη συνέχεια ότι όσοι θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν, όσοι έδειξαν ενδιαφέρον για την επανέναρξη του διαλόγου, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να στρέψουν την προσοχή τους προς την τουρκική πλευρά, είτε λέγεται Κυβέρνηση της Άγκυρας είτε λέγεται τουρκοκυπριακή ηγεσία. Πάντως η Κυπριακή πλευρά εξετάζει την έναρξη διεθνούς καμπάνιας ενημέρωσης στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
 

Σε άλλο μήκος κύματος με Αναστασιάδη ο Ερόγλου

 
Στο μεταξύ, ολοήμερες διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στα κατεχόμενα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων την Παρασκευή, όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Τ/Κ ηγέτης Ντερβις Ερογλου.
Στη γραπτή του δήλωση που εξέδωσε ύστερα από συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την  Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Ερογλου αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας συναντήσεις με εκπροσώπους του ΟΗΕ με στόχο την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών την Παρασκευή προκειμένου να αρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν.
"Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ελληνοκυπρίων", ανέφερε ο κ. Ερογλου, σημειώνοντας ότι ‘περιμένουμε να κάνουν το βήμα που θα ανοίξει τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις».
Στη διάρκεια της ημέρας, είπε, έγιναν προσπάθειες για να αρθούν οι ενστάσεις της ε/κ πλευράς για το κοινό ανακοινωθέν και ανέφερε ότι στις προσπάθειες αυτές είχε τη στήριξη του λεγόμενου πρωθυπουργού Οζκάν Γιορκαντζίογλου, του ‘αναπληρωτή πρωθυπουργού’ Σερντάρ Ντενκτάς και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουσεϊν Οζγκουργκιούν.
Αργότερα, είπε, έγινε συνάντηση με τον κ. Ντάουνερ και την ομάδα του.
«Οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών είναι σε κρίσιμο σημείο» είπε ο κ. Ερογλου, προσθέτοντας πως «τώρα είναι η ώρα για μια πολιτική απόφαση. Σήμερα, έδειξα εκ μέρους της τ/κ πλευράς τη θέλησή μας για συμφιλίωση».

 

Τι προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά

 
Αν και παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις που διεξάγονται στην Κύπρο σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, ώστε να υπάρξει μια κοινή φόρμουλα για να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν ανάμεσα στις δύο κοινότητες, δεν έχει ακόμα σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος, σύμφωνα με το Βήμα. Και αυτό εξ΄αιτίας της τουρκικής πλευράς που προβάλλει συνεχώς εμπόδια ζητώντας στην ουσία να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Εάν δεν υπάρξει κοινό ανακοινωθέν βάσει του οποίου θα κινηθούν οι ενδοκυπριακές συνομιλίες δεν πρόκειται να αρχίσει ο διάλογος.
 
Επί της ουσίας η τουρκική πλευρά (που ενθαρρύνεται συνεχώς από την  Άγκυρα) θέλει να απαλείψει την αναφορά στο αδιαίρετο της κυριαρχίας, παρά το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε πρόνοια ότι αυτή εκπηγάζει ισότιμα από τους ελληνοκυπρίους και τους τουρκοκυπρίους, ενώ δεν αναφέρεται ότι θα είναι μία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ, η ελληνική πλευρά προτείνει:
 
* Η λύση θα ωφελήσει την περιοχή, αλλά κυρίως τους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ξεχωριστή ταυτότητα των δύο κοινοτήτων.
 
* Οι δύο πλευρές θα εμπλακούν δε έναν δομημένο διάλογο για αποτελεσματικές συνομιλίες, με όλα τα κεφάλαια ανοιχτά στο τραπέζι με αλληλένδετο τρόπο.
 
* Στόχος είναι να υπάρξει διακανονισμός το συντομότερο δυνατόν. Η λύση θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα.
 
*Η λύση θα είναι Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και τις συμφωνίες κορυφής και η «Ενωμένη Κύπρος» θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ
 
* Η κυπριακή υπηκοότητα θα είναι μία, αλλά όλοι οι υπήκοοι του κράτους θα έχουν παράλληλα την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή ιθαγένεια, υπό την μορφή εσωτερικής ρύθμισης, που δεν θα υποκαθιστά την κυπριακή υπηκοότητα.
 
«Ενωμένη Κύπρος» θα έχει μία διεθνή νομική προσωπικότητα και κυριαρχία που θα είναι αδιαίρετη, αλλά θα προέρχεται εξίσου από τους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους.
 
* Οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης θα προσδιορίζονται από το σύνταγμα, το οποίο θα καθορίζει τις υπόλοιπες εξουσίες, που θα ασκούν οι πολιτείες. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα παρεισφρέουν στους νόμους των πολιτειών εντός της επικράτειας τους και το αντίστροφο. Καμιά πλευρά δεν θα μπορεί να ασκήσει δικαιοδοσία στην άλλη.
 
«Ενωμένη Κύπρος»  θα απαρτίζεται από δύο συνιστώσα κράτη.
 
* Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή του τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθούν όλα.

 

Αντιδράσεις από τα κόμματα

 

Με την δημοσιοποίηση αυτών των προτάσεων, πολλά κυπριακή κόμματα διατύπωσαν την άποψη πως το κείμενο υπάρχουν πολλές τουρκικές θέσεις και λίγες ελληνικές. Δηλαδή, λένε, ότι η ελληνική πλευρά υιοθέτησε τα όσα οι τούρκοι ζητούσαν, χωρίς να λάβει ανταλλάγματα.
 

Οι αμερικανοί καλούν Κυπρίους να επισκεφθούν την Πόλη

 
Τέλος αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και οι αμερικανοί άρχισαν και πάλι να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον τους για την Κύπρο. Προβλέπουν μάλιστα να υπάρξουν εξελίξεις μόλις συμφωνηθεί η διαδικασία της επανέναρξης των συνομιλιών.
 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Σημερινής», σε μία συνεστίαση της ΑΧΕΠΑ που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως θα υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδος. Δήλωσε μάλιστα ότι το φυσικό αέριο θα βοηθήσει στη λύση και στη συνεργασία με την Τουρκία επί του θέματος. Μάλιστα αναφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως Ινσταμπούλ (και έσπευσε να ανασκευάσει όμως αμέσως) λέγοντας πως οι ελληνοκύπριοι θα πρέπει να την επισκεφθούν για να διαπιστώσουν ότι δεν πρέπει να φοβούνται τους τούρκους, αλλά να κατανοήσουν ότι είναι άνθρωποι με τους οποίους μπορούν να αναπτύξουν συνεργασία.
 

Γ. Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.