ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υψηλά επίπεδα δυσφορίας λόγω αιθαλομίχλης

11:26 - 23 Δεκ 2013 | Ειδήσεις
Υψηλά επίπεδα δυσφορίας επικράτησαν τις βραδυνές ώρες του σαββατοκύριακου στο λεκανοπέδιο της Αττικής λόγω αυξημένης αιθαλομίχλης. Οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν μπορούν να αντέξουν το υψηλό κόστος αγοράς πετρελαίου συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ξυλόσομπες και τζάκια στα οποία καίνε όχι μόνο ξυλεία, αλλά ό,τι μπορούν να βρουν με αποτέλεσμα η εκπομπή επικίνδυνων ρύπων στην ατμόσφαιρα να αυξάνεται κατακόρυφα.

Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να κάνει συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες, λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του , άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης αναφέρει οτι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου τους, ενώ για τους άνω των 65 ετών ζητείται να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Η Γενική Γραματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου συστηματικά και θα ενημερώνει τους πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην Αττική έχει ξεπεραστεί το όριο επιφυλακής στο Μαρούσι και στο κέντρο Αθήνας, ενώ στη Λυκόβρυση και στον Πειραιά ήταν κοντά στο όριο επιφυλακής. Ιδιαίτερα αισθητό έγινε το πρόβλημα και στη Θεσσαλονίκη.

Η θαλασσινή αύρα επιτείνει το πρόβλημα

Από τις μετρήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας καταρρίπτεται ο «μύθος» ότι η αιθαλομίχλη παράγεται κατά κύριο λόγο από τα τζάκια των βορείων προαστίων. 
Η φορά της θαλάσσιας αύρας, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, μεταφέρει τον καπνό από τις περιοχές του κέντρου της Αθήνας και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής προς τα βόρεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.